Zobraziť přihlasovací formulár

Chudnutie, depresie alebo pomoc s počatím? Skúste inozitol

Chudnutie, depresie alebo pomoc s počatím? Skúste inozitol

Vitamín B8 je vitamínu podobná látka, ktorú veľa z nás pozná pod menom inozitol alebo myo-inozitol. Pomáha proti depresiám, úzkosti, únave, panickým poruchám, kontroluje hladinu inzulínu a pomáha ženám so špecifickou diagnózou s počatím. Ako je možné, že sa o ňom veľa nehovorí? A z akých prírodných zdrojov ho môžeme získať? A hodí sa pre nás?

Ak si chcete prečítať o veľmi sľubne vyzerajúcom výskume o účinkoch inozitolu na depresívne a úzkostné poruchy, ktoré môžu zahŕňať depresie, panické poruchy, bipolárne poruchy, úzkosti, obsesie, obsedantne kompulzívne poruchy, poruchy príjmu potravy, ale aj stavy ako agresivita, napätie a únava, môžete sa pozrieť tu.

Vplyv inozitolu na našu psychiku je ale jedna vec, to, ako ovplyvňuje našu fyziológiu, je vec iná. Inozitol ovplyvňuje hladinu inzulínu, čo má neuveriteľné množstvo vplyvov. S čím všetkým nám môže pomôcť?

  • Cukrovka, spôsobená neuropatia a tehotenská cukrovka
  • Metabolický syndróm
  • Prejavy menopauzy
  • Anovulačné cykly, syndróm polycystických ovárií (PCOS). Podľa webu WebMD je podávanie inozitolu rovnako účinné ako liek na predpis, metformín, často známy ako lieková forma Glukophage. To je pôvodne liek na cukrovku, ktorý preukázal veľké účinky konkrétne pri PCOS.
  • Vysoký krvný tlak
  • Vysoký cholesterol
  • Vysoká hladina testosterónu (u žien, čo môže prispievať k problémom s počatím)
  • Obezita

Inozitol znie ako zázrak, že? Dokonca, a to predovšetkým v kombinácii s ďalšou vynikajúcou látkou, cholínom, pôsobí na metabolizmus tak, že môže viesť k znižovaniu váhy.

Inozitol má rôzne formy, ktoré sa hodia pre rôzne typy stavov. Najčastejšie hovoríme o tzv. myo-inozitole, ale v popise účinnosti pre jednotlivé stavy alebo choroby môžeme nájsť aj iné formy.

Kde inozitol nájdeme?


Aby mal nejaký účinok, tak pravdepodobne v podobe doplnkov stravy. Ale odporúčame jeho konzumáciu a typ, ktorý je pre nás vhodný, konzultovať s lekárom.

Inak sa inozitol vyskytuje vo vajciach, mlieku, ovocí a zelenine, vnútornostiach, je súčasťou B komplexu, teda sa tiež prirodzene vyskytuje v naše tele.

Možno ale stojí za to zistiť, či náhodou s problémami, ktoré možno máte, by tento zázračný vitamín B8 nemohol aspoň trošku pomôcť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku