Zobraziť přihlasovací formulár

Púpavový med za studena: Vyskúšajte osvedčený recept našich babičiek

  • Publikované:
Púpavový med za studena: Vyskúšajte osvedčený recept našich babičiek

Je lacný, jednoduchý na prípravu, skvele chutí a navyše je zdravý, pomáha totiž v boji s kašľom a prechladnutím. Reč je o púpavovom sirupe, ktorý sa tiež prezýva púpavový med. A pretože tieto žiarivo žlté kvietky teraz nájdete všade, bude sa vám osvedčený recept na sladkú a voňavú dobrotu hodiť.

Hodí sa na osladenie čaju, domácich limonád, ale aj na čerstvý chleba alebo toast s maslom. Milujú ho deti, ale aj dospelí. Pripomína im totiž často chvíle strávené u starých rodičov. S pravým včelím medom nemá vôbec nič spoločné, ide vlastne o sirup, ku ktorého príprave budete potrebovať len kvety púpav, cukor, citrón a vodu.

Kedy zbierať púpavy

Púpava kvitne od apríla do augusta, takže na zber púpavových kvetov máte dosť času. Vyberte sa na ne ideálne za slnečného počasia a pri plnom rozkvete, teda okolo poludnia, kedy sú najrozvinutejšie. Nezabudnite, že je dôležité kvety spracovať čo najskôr po otrhnutí, preto si výpravu na ne dobre naplánujte.

Nikdy nezbierajte rastliny pozdĺž ciest, prašných ciest, v blízkosti priemyselne znečistených lokalít ani neďaleko polí, kde sa využívajú hnojivá a pesticídy. Ideálnym miestom sú odľahlejšie dedinské medze a lúky, najlepšie horské.

 

Recept na púpavový med za studena

Suroviny

  • púpavové kvety
  • trstinový cukor
  • citrón (chemicky neošetrený)
  • pomaranč (chemicky neošetrený)

Postup

1. Kvety rozložte na stôl, aby z nich vyliezli všetky chrobáčiky. Neoplachujte ich! Spláchli by ste všetok peľ.

2. Citrón a pomaranč nakrájajte na kolieska.

3. Do dôkladne umytého zaváracieho pohára začnite vrstviť púpavové kvety, cukor, plátky citrusov, vrstvy stlačte lyžicou a postup opakujte, kým nebude poháre plný. Posledná vrstva by mala byť cukrová.

4. Naplnený pohár uzavrite a postavte ho na dva až tri dni na slniečko najlepšie na parapet. Keď pôjdete okolo, obsah pretrepte.

5. Vzniknutý hustý „med“ vyžmýkajte cez čistú utierku. Hotový môžete preliať do pohára a uložiť v chlade a tme.

6. Ak dávate prednosť redšiemu sirupu, pridajte k púpavám v „mede“ šťavu z jedného citróna a cca 200 ml prevarenej vody, premiešajte, znovu uzavrite a nechajte do druhého dňa na parapete.

7. Nakoniec preceďte cez čistú utierku a naplňte do čistej fľaše. Skladujte najlepšie v chladničke.

Náš tip

Pri vrstvení môžete ku kvetom pridať ešte pár lístkov medovky alebo mäty, dodajú sirupu príjemnú chuť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku