Zobraziť přihlasovací formulár

Stláčate deťom palec pri kúpe topánok? Nemá to zmysel!

  • Publikované:
Stláčate deťom palec pri kúpe topánok? Nemá to zmysel!

Nákup akýchkoľvek topánok býva sám o sebe ťažký a náročný. Viete však, aké kritériá by ste si mali všímať, keď neobúvate seba, ale mierite do oddelenia s detskou obuvou? Pripravili sme pre vás prehľad najčastejších chýb, ktorých sa dopúšťajú rodičia pri nákupe detských topánok.

Takže ako je to s tým palcom? Väčšina z nás iste aplikovala zažitý spôsob merania, ktorý spočíva v stlačení topánky v mieste, kde má vaše dieťa palec. To je však veľká chyba. Väčšina detí totiž v topánke automaticky pokrčí prsty, a vy tak odchádzate z obchodu s veľkosťou rádovo o číslo menšou, ak nie hneď o dve čísla. Ak vezmeme do úvahy, že deti sú pomerne apatické k nepohodliu svojho obutia, pretože majú znížený prah citlivosti voči bolesti a tlaku, ani vám neoznámia, že by ich topánka trápila - nôžka sa topánke pritom značne prispôsobí.

Čo ďalšie potrebujete vedieť?

1. Sú im naozaj dobré?

Kalendár k ruke. Nie každý rodič kontroluje rast nohy tak často, ako by bolo potrebné. Noha malého dieťaťa rastie rýchlosťou 15 - 18 milimetrov za rok, u starších detí potom 8 - 12 milimetrov za rok. Priemerne tak potrebuje meniť topánku dvakrát až trikrát ročne. Rodičia by mali priebežne kontrolovať u detí veľkosť chodidla, a to u predškolákov a mladších školákov každé dva až tri mesiace, u starších školákov každé štyri až päť mesiacov a u mladistvých raz za pol roka.

2. Nemá nejakú vadu?

Špecialita pre chorých. Najprv si ujasnite, či dieťa nepotrebuje predsa len nejakú špecialitu, trebárs dosť pevný opätok, dosť širokú obuv, ortopedické vložky, špeciálnu ortopedickú obuv a podobne. Na to by vás mal pri pravidelnej preventívnej prehliadke upozorniť pediater, prípadne by mal dieťa odoslať na vyšetrenie k špecialistovi, ako sú podiater, rehabilitačný lekár či ortopéd.

3. Veľmi záleží na spôsobe použitia

Kam sa topánka vypraví? Ak má dieťa nôžky zdravé, je možné vyberať zo štandardnej obuvi. Na začiatku rozhodovania stojí otázka, na čo bude obuv používaná - na šport, na chôdzu po meste či do prírody.

Na materiáli záleží. Voľte prírodné materiály, pri dostatku financií potom aj nepremokavé membrány. Tie vám ušetria peniaze za ďalší topánky „do rezervy“.

5. Kvalita spracovania

Obuv vezmite do ruky a starostlivo prehmatajte. Dôležité je hlavne vnútro - nesmiete nahmatať žiadne tuhšie švy, vyčnievajúce dieliky alebo tuhý povrch. Malé dieťa vám nepovie, že topánka nesedí, len pozmení svoju chôdzu a obuvi sa prispôsobí. Potom prehliadnite i vonkajšiu časť topánok - špička musí byť ohybná, aby nebránila prirodzeným pohybom nožičiek a prstov. Zároveň ale zadná časť obuvi - opätok - musí byť pevnejšia a dostatočne pevne spojená s podrážkou, aby obuv neplandala na nohe. Predná časť topánky musí byť natoľko široká, aby sa v nej prsty netiesnili.

5. Skúšajte

Zásadné je skúšanie. Ak dieťa spolupracuje, máte vyhrané. Vyberte vnútornú stielku a skontrolujte jej veľkosť a tvar v pomere k nohe dieťaťa tak, že ho na stielku na zemi jednoducho postavíte. Potom obuv obujte a poriadne utiahnite. Topánka musí dobre doľahnúť na oblasť priehlavku, aby v nej noha neprekĺzla dopredu a prsty sa neotlačili o špičku topánok. Ak si nie ste istá veľkosťou topánky, potom obujte na každú nohu inú veľkosť a sledujte dieťa pri chôdzi. Ak je topánka veľká alebo malá, chôdza je horšia - dieťa zakopáva, krúti nohou a podobne. Dnes sa našťastie dá vyskúšať a prípadne vrátiť aj obuv kúpená on line.

6. Ako veľký má byť nadmerok?

Niečo do rezervy. K výslednému meraniu nôžky a topánky je nutné pripočítať takzvaný nadmerok, ktorý je asi 12 mm. Polovica nadmerku slúži ako rezerva pre voľný pohyb prstov a polovica počíta s rastom chodidla. Premeranie veľkosti je potrebné robiť pri každom nákupe, pretože výrobcovia obuvi nepoužívajú zhodné číslovanie.

7. Zvážte váhu

Riadne poťažkajte. Posledným faktorom je váha obuvi a zvlášť váha špičky topánok - poťažkajte preto topánku na svojej ruke. Ak je ťažšia, neberte ju. Vaše dieťa spozná každý gram a skôr sa unaví. Výnimkou je samozrejme zimná obuv, ktorá má zo svojej podstaty väčšiu váhu, ale aj tam je možné vyberať. Neodporúčajú sa snehule na dlhšiu chôdzu, na výber je rad oveľa kvalitnejších topánok. Ťažká špička topánky potom môže spôsobiť alebo aspoň zhoršiť vtáčanie špičiek a zakopávanie nôh vášho dieťaťa.

(red)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku