Zobraziť přihlasovací formulár

Recept na domáce sladké rožky: Najlepšie podľa pána Cuketky

  • Publikované:
Recept na domáce sladké rožky: Najlepšie podľa pána Cuketky

Možno ich poznáte aj pod názvom makovky. Ešte teplé nadýchané rožteky z kysnutého cesta sypané makom chutia báječne aj samotne, keď ich ale namažete maslom a trochou lekváru alebo napríklad nutellou, povýšite ich na skutočnú delikatesu. Milovať ich budú nielen dospelí, ale aj deti.

Kúpiť ich môžete v každom supermarkete i pekárni, ale najlepšie sú samozrejme tie doma upečené. Až raz poraňajkujete voňavé makovky práve vytiahnuté z rúry, už nikdy nebudete chcieť jesť žiadne iné.

Makovky podľa pána Cuketky

Ingrediencie (na 16 kusov)

  • 500 g hladkej múky
  • 230 ml mlieka (izbovej teploty alebo vlažné)
  • 100 g zmäknutého masla
  • 75 g cukru
  • 1 vajce (izbovej teploty)
  • 30 g čerstvého droždia (alebo 10 g instantného)
  • 5 g soli
  • vajce na potretie
  • mak

Postup


1. Do misy robota dajte múku, cukor a soľ. Premiešajte a uprostred vytvorte malú jamku. Pridajte časť mlieka a rozdrobené droždie. S časťou múky rozmiešajte na riedke cestíčko. Prikryte a nechajte 20 až 30 minút vzísť.

2. Pridajte zvyšné mlieko a vajcia. Hnetajte v robote hnetacím hákom asi 10 minút. Pridajte zmäknuté maslo a hnetajte ďalších 10 minút, kým nie je cesto zamatovo hladučké. Zakryte a nechajte kysnúť 60 až 90 minút, kým cesto neznásobí objem.

3. Vykysnuté cesto rozdeľte na 4 rovnako veľké diely. Každý vytvarujte na oválny bochník a rozvaľkajte valčekom do vrstvy asi 0,5 až 1 cm hrubej. Plát cesta potom nožom rozdeľte na štyri rovnako veľké trojuholníky.

4. Trojuholník si potom položte zaoblenou stranou k sebe a valčekom od seba ešte raz prejdite, aby sa predĺžil do dĺžky. Prsty ruky potom priložte k okraju a miernym tlakom a ťahom od seba ho začnite rolovať. Na cesto nie je potreba tlačiť. Vznikne vám pekný zrolovaný rožtek. Je potrebné ho otočiť tak, aby stočený cíp trojuholníka skončil naspodku. Je dobré cíp pokojne aj poriadne pritlačiť, aby pod cestom poriadne držal.

5. Zrolovaný tvar jemne uchopte prstami a vytvarujte do tvaru podkovy. Preneste na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryte a nechajte dokysnúť asi 30 až 45 minút. Rúru si medzitým rozohrejte na 170 ° C.

6. Dokysnuté rožky potrite rozšľahaným vajcom. Dajte si záležať a potrite ich až úplne naspodok k papieru na pečenie.

7. Potreté rožteky posypte makom a šup s nimi do rúry! Pečte 15 až 20 minút. Môžete sa celkom dobre orientovať podľa farby. Akonáhle budú krásne zlato-hnedé, vyberte ich von a nechajte vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku