Zobraziť přihlasovací formulár

Riešime nevoľnosť jedlom

  • Publikované:
Riešime nevoľnosť jedlom

S naším trávením môže byť v neporiadku kedykoľvek čokoľvek. A často to nie sú práve závideniahodné ťažkosti. Jedlo, respektíve niektoré potraviny, sú možno to posledné, čo by nás ako riešenie napadlo. Ale než sa rozbehneme do lekárne (alebo si do nej niekoho pošleme), môžeme sa na chvíľu zastaviť a zistiť, že si môžeme pomôcť tým, čo možno už máme doma. A pekne prírodne.

Prvá vec, ktorú musíme spomenúť, je voda. Iba dostatočne hydratovaný organizmus má základ, ktorý potrebuje pre správne trávenie a vylučovanie. Ak máte akýkoľvek problém v tejto oblasti, príjem vody by malo byť to prvé, na čo sa zameriate.

Harmanček. Ten je vhodný vlastne na akékoľvek problémy zažívacieho traktu, od nevoľnosti po hnačku alebo zvracanie. Asi všetci poznáme harmančekový čaj, ktorý je opäť asi najlepšou formou, pretože zároveň prijímame tekutiny, ktoré nám pri väčšine zažívacích ťažkostí chýbajú.

Lekorica. Tá upokojuje podráždený a boľavý žalúdok, rovnako tak chráni vnútornosti proti poškodeniu žalúdočnými šťavami. Pomáha pri hojení ako žalúdočných, tak dvanástnikových vredov. Môžete ju zohnať v rôznych formách a určite je to vynikajúci prostriedok na upokojenie podráždeného zažívacieho traktu.

Zázvor. Ten je ideálny na podráždený žalúdok a nevoľnosť, svoje využitie nájde aj pri zvracaní. Pomáha tiež, ak je vám nevoľno v dopravných prostriedkoch. Dokonca je vhodný aj pre tehotné ženy ako pomoc pri „ranných“ nevoľnostiach (ktoré, ako vieme, nás môžu prepadnúť kedykoľvek cez deň). Môžeme si ho dopriať pokojne surový, ale aj varený, kandizovaný alebo, a to je pravdepodobne najlepšia možnosť, vo forme čaju z čerstvého zázvoru.

Ľanové semienko. Ľanové semienko je zázračná potravina, má úplne unikátne zloženie. Dôležité je ale pred konzumáciou ľahko narušiť jeho šupku, inak nami prejde bez toho, aby sme ho zužitkovali. Dokonca sa z neho dá variť veľmi prospešný odvar, všetko dôležité si môžete prečítať v tomto článku. Hodí sa najmä pri takých zažívacích ťažkostiach, kedy chorý trpí zápchou, od tej ľanové semienko odpomôže raz dva.

Papája, papaín. Papája obsahuje enzým papaín, ktorý je veľmi účinný. Pomáha nám s trávením predovšetkým bielkovín, takže vďaka nemu ľahšie trávime aj tzv. „ťažké jedlá“, ale tiež sa nám vďaka nemu darí z nich lepšie vstrebávať a spracovávať živiny. Vzhľadom na to, že v našich končinách nie je papája zrovna bežným ovocím, existujú s papaínom napríklad doplnkami stravy alebo ju môžeme zohnať v sušenej podobe.

Mäta. Opäť budeme hovoriť predovšetkým o mätovom čaji (z čerstvej mäty, ale môže byť aj porciovaný zo sušenej). Ak trpíte syndrómom dráždivého čreva, môžu sa u vás často objavovať prejavy ako bolesť žalúdka, zápcha, hnačka a plynatosť. Tu sa vyložene hodí mäta alebo mätový olej, ktorý má zároveň relaxačné účinky na svaly, ktoré môžu byť pri zažívacích problémoch v tenzii.

Banány. Asi vieme, že keď máme hnačku, musíme rázne obmedziť náš jedálniček. A nechať v ňom môžeme zrelé banány. Pokiaľ máte pochybnosti o obsahu cukru, môžete ich urobiť ešte pre telo stráviteľnejšie tým, že ich prevaríte. Mimochodom, už ste počuli o banánovom čaji?

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku