. .. .. .. .. .. .. .
. .

Kurča s plnkou 3x inak: Bylinková s orieškami, žihľavová a so slaninou Jedlo

Plnka patrí k najpopulárnejším slaným pochutinám sviatkov jari, chýbať by nemala na žiadnej veľkonočnej tabuli. Či už samotná alebo napríklad ako súčasť lahodného pokrmu. Vyskúšajte tento rok nevšedné recepty na plnky z jarných surovín a pozdvihnite klasické pečené kurča na gurmánsku špecialitu.

V období najväčších jarných sviatkov sa plnka teší veľkej obľube. Chýbať by v nej nemali zelené prvky, ako je žihľava, špenát alebo čím ďalej viac obľúbený medvedí cesnak. Niektorí pridávajú tiež údené mäso alebo anglickú slaninu. Pečie sa buď samostatne alebo spolu s kuraťom, ktoré je ňou naplnené. Dbajte však na kvalitu mäsa i ostatných ingrediencií, z ktorých jedlo pripravujete.

Jarné kuriatko plnené plnkou so slaninou

Ingrediencie:

  • 1 ks bio kurčaťa
  • 1 ks bio cibule
  • 2 lyžice bio masla izbovej teploty
  • soľ

Na plnku:

  • 8 ks pečiva v bio kvalite, odporúčame biele pečivo aspoň deň staré
  • 4 dcl bio mlieka
  • 3 ks bio vajec
  • hrsť bio slaniny
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňati v bio kvalite
  • štipka muškátového orieška
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup:

1. Kurča osolíme zo všetkých strán i zvnútra. Takto pripravené ho vložíme do pekáča a pustíme sa do prípravy plnky.

2. Toastový chlieb nakrájame na kocky a pridáme do misy. Do druhej misy pridáme mlieko a tri žĺtky. Všetko premiešame pomocou metličky. Pridáme muškátový oriešok, premiešame. Potom si navlhčíme toustový chleba v mlieku. Slaninu nasekáme na kocky a oddelíme od seba.. Všetko pridáme do plnky, okoreníme a osolíme. Nasekáme primerané množstvo petržlenu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý po častiach spolu s petržlenom opatrne vmiešame do plnky.

3. Takto pripravenou plnkou naplníme kurča. Aby neutiekla, pomocou špajlí kurča uzavrieme. Môžeme použiť aj niť.

4. Cibuľu si nakrájame na mesiačiky, pridáme ju do pekáča spolu s maslom. Zalejeme troškou vody. Zo zvyšnej plnky urobíme guličky a pridáme ku kurčaťu do pekáča. Pečieme v rúre na 180 stupňov asi 90 minút. V priebehu pečenia pravidelne podlievame.

Kurča s jemnou bylinkovou plnkou s orieškami

Ingrediencie:

  • 1 ks bio kurčaťa
  • 4 lyžice bio masla
  • 1 ks bio šalotky
  • hrsť tymiánu v bio kvalite
  • soľ

Na plnku:

  • 4 ks pečiva v bio kvalite (odporúčame biele, deň staré)
  • 3 ks bio vajec
  • hrnček bio mlieka
  • hrsť špenátu v bio kvalite
  • hrsť petržlenu v bio kvalite
  • 2 hrste bio mandlí

Postup:

1. Do jednej misy si pripravíme pečivo nakrájané na kocky. Následne pridáme trochu mlieka a necháme odstáť.

2. Do druhej misy dáme mlieko, vaječné žĺtky a zmes vyšľaháme do hladka. Potom pridáme dusený špenát, čerstvú petržlen, hrsť mandlí, soľ a korenie. Zmes dôkladne premiešame a pridáme do nej pečivo. Z bielkov si ušľaháme tuhý sneh, ktorý do plnky jemne vmiešame.

3. Takto pripravenou plnkou naplníme predom osolené kura, ktoré starostlivo pomocou špáradiel alebo špajdle zopneme. Kurča vložíme do pekáča, pridáme na mesiačiky nakrájanú šalotku, maslo, čerstvo nasekaný tymián a soľ.

4. Pečieme na 180 stupňov v zakrytom pekáči asi jednu hodinu. Potom odkryjeme a posledných 20 minút pečieme nezakryté.

Pečené kura s žihľavovou plnkou

Ingrediencie:

  • 1 ks bio kurčaťa
  • 4 lyžice bio masla
  • bio citrónová kôra
  • soľ

Na plnku:

  • 2 hrnčeky bio pečiva (biele, deň staré)
  • 6 ks bio vajec
  • 3 hrnčeky nasekaných vrchných odnoží žihľavy v bio kvalite
  • 1 hrsť nasekanej petržlenovej vňati v bio kvalite
  • štipka majoránky
  • štipka muškátového orieška
  • 3 dcl mlieka
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup:

1. Začneme s prípravou plnky. Do väčšej misy pridáme na kocky nakrájané pečivo.

2. Do druhej si pripravíme mlieko, do ktorého pridáme žĺtky. Vyšľaháme a postupne dáme žihľavy, petržlen, majoránku, muškátový oriešok a dochutíme soľou s korením.

3. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne a po častiach vmiešame do plnky.

4. Takto pripravenou plnkou môžeme vypchať kurča, alebo ju upiecť samostatne. Stačí pridať na plech a piecť spoločne s kuraťom na 180 stupňov asi 20 minút. Kurča následne necháme dopiecť asi jednu hodinu.

V prípade, že by ste chceli plnku vložiť do kurčaťa, odporúčame kurča zviazať niťou alebo zopnúť špajdľou, aby plnka nevytiekla. Osolené kurča potom vložíme na pekáč, podlejeme, pridáme maslo a citrónovú kôru. Necháme klasicky piecť asi hodinu a pol pri teplote 180 stupňov.

Publikováno



ČLÁNKY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Registraci provedete ZDE
© 2004-2021 CZECH NEWS CENTER a.s. | Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Kontakt