Zobraziť přihlasovací formulár

Nemáte v hlave jasno? Čo to spôsobuje a ako proti tomu bojovať

  • Publikované:
Nemáte v hlave jasno? Čo to spôsobuje a ako proti tomu bojovať

Asi to poznáte. Ten pocit, kedy sa nemôžete sústrediť, kedy sa váš mozog akoby neprebudil, kedy všetko robíte tak nejako napoly poslepiačky a bez mentálneho nasadenia. A nejde sa o to ani snažiť. Hlava je jednoducho v hmle, všetky jej funkcie sú spomalené a tak trošku nespoľahlivé. Čo to spôsobuje? Je taký stav pre telo nebezpečný? A ako proti tomu bojovať?

S nejasnou hlavou nie sme nikdy plne prítomní tomu, čo sa okolo nás deje. To je nielen príšerne otravné pre nás samotných, ale tiež nebezpečné (napríklad v aute) a potenciálne komplikujúce pracovný i osobný život. Sem tam sa to stane každému, jednoducho niektoré dni máme myseľ jasnejšiu ako iné, ale ak takú spomalenosť zažívame vlastne denne, nemali by sme ju podceňovať. Ide predovšetkým o symptóm, takže by sme sa mali pustiť do pátrania po jeho príčine.

Stres. Prekvapenie, čo? Mnoho ľudí si neuvedomuje všetky neblahé vplyvy, ktoré na naše telo a myseľ dlhodobý stres má. A priznajme si, život bez stresu dnes snáď ani neexistuje. Ide však o to uvedomiť si, kedy ho už je moc (s tým by vám mohol pomôcť tento článok). V takom prípade by sme sa mali vyhnúť alkoholu, nikotínu a kofeínu a zaradiť viac fyzického cvičenia a aktivít. Nielen preto, že „sa to tak robí“, ale predovšetkým preto, že sa nám vyrovnajú hormonálne hladiny.

Lieky. Zastrená hlava je veľmi častý vedľajší účinok liekov. Napríklad antidepresív, antiepileptík, ale aj tých bežnejšie používaných. Pokiaľ tento príznak nevymizne do pár týždňov, môžete sa s lekárom poradiť o zmene dávkovania alebo dokonca prejsť na iné lieky.

Zdravotný stav. Infekcia, únava, zmeny stravovania a ďalšie môžu ovplyvniť to, ako jasne dokážeme uvažovať. Infekčné ochorenia, anémia, fibromyalgia, depresia, migrény, cukrovka, hypofunkcia štítnej žľazy, autoimunitné ochorenia...

Alergia. Alergia sa nemusí prejavovať len zažívacími ťažkosťami, vyrážkou alebo opuchmi dutín. Môže sa prejaviť tiež určitým spomalením organizmu, zastretým myslením. Špeciálne sa tak môže prejavovať alergia na arašidy alebo umelé sladidlo aspartam - skúste si viesť denník jedla a symptómov, trebárs vypátrate príčinu. So všetkým vám pomôže lekár alebo výživový špecialista, ale ak sa váš mentálny stav zlepší pri vyradení určitej potraviny z jedálnička, asi ste na to trafili.

Hormonálne zmeny. Áno, zase za to môžu hormóny. Tehotenstvo, menopauza, antikoncepcia, menštruácia... všetko môže mať vplyv na našu mozgovú aktivitu. Sústredenie, pozornosť, reakčná doba, pamäť. To všetko môže byť málinko spomalené.

Nedostatok spánku. Nielen na hodiny, ale aj na kvalitu. Väčšina z nás potrebuje niečo medzi 7 a 9 hodinami spánku denne. Sú medzi nami aj takí, ktorým biologicky stačí okolo 4 hodín, ale to je vzácnosť. Menej i viac spánku nám môže byť na škodu (ako to vyzerá, keď je spánku moc, čítajte tu). Spánok a problémy s ním spojené často súvisí so stresom, s ktorým tvorí sústavu nemilo spojených nádob. Ak máte problémy so zaspávaním, môžete vyskúšať tento trik, a čo sa kvality spánku týka - žiadne ťažké jedlá, tma, nie moc horúco, vypnúť všetky obrazovky aspoň hodinu pred spaním, miesto televízie alebo telefónu skúste radšej knižku.

Strava. Áno, všetci vieme, že to, čo jeme, ovplyvňuje naše telo, našu váhu a spôsob, akým fungujeme. Je to ale aj nedostatok určitých vitamínov, ktorý môže ovplyvňovať, ako funguje naša hlava. Jedným z kriticky nedostatkových vitamínov je pre súčasného človeka vitamín B 12, ktorého absencia môže páchať neurologické škody. Ďalším z nedostatkových vitamínov je vitamín D, o ktorom sme napísali celý článok. Ďalšími, často chýbajúcimi zložkami sú omega 3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré prispievajú k správnej funkcii mozgu. Našťastie - kým neupravíme stravovacie návyky a režimové opatrenia, dá sa obdobie preklenúť pomocou suplementov. A čo ešte ovplyvňuje naše myslenie? Nadmiera cukrov, respektíve kolísanie hladiny glukózy v krvi. To si totiž tiež zahráva s hladinami našich hormónov. Ona zdravá strava nie je len kvôli tomu, ako vyzeráme, ale aj o tom, ako sa cítime.

...než si ale stanovíte diagnózu, skúste ísť po tom najpravdepodobnejšom. Vypnite počítač, relaxujte. Zájdite si na prechádzku, dobre sa najedzte a vyspite. Možno nám to hlava len „vracia“ za to, ako chabo sa o telo a dušu staráme.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku