Zobraziť přihlasovací formulár

Varovné príznaky dehydratácie

Varovné príznaky dehydratácie

Prvé, čo nás napadne, je samozrejme - máme smäd. Smäd je ale akútnym prejavom nedostatku vody, telo, ak je dlhodobo dehydrované, vykazuje známky zlého fungovania v mnohých oblastiach. Pretože vodu nepijeme preto, aby sme chodili na záchod, ale preto, aby vlastne úplne všetko v našom tele fungovalo tak, ako má. Od hlavy po telo.

Je to začarovaný kruh. Telo potrebuje vodu, aby mohla krv správne prúdiť, vyživovať orgány a svaly. Rovnako tak telo potrebuje vodu, aby sa všetko v zažívacom trakte hýbalo rýchlejšie a nič nikde nezostávalo dlhšie a nepáchalo tak škodu. Tým prispieva k zdravej mikroflóre našich čriev a posilňuje tak imunitu. Zlepšuje vstrebávanie živín - od vitamínov po tuky, jednoducho bez vody sa nezaobídeme.

Príznaky toho, že jej máme málo, môžu byť trošku zavádzajúce, aj keď všetky nakoniec dávajú zmysel. Povieme vám o nich a rovnako tak vám povieme, čo robiť, keď sa potrebujete zavodniť čo najrýchlejšie.

  • Sledovať známky dehydratácie iné, než je len obyčajný smäd, je dôležité predovšetkým cez zimu. V chladnom počasí totiž nepociťujeme akútny smäd tak často, naše telo ale musí fungovať stále rovnako. Takže pozor na to, cez zimu máme tendenciu piť omnoho menej!

Zápcha. Ak si chcete prečítať o tom, čo je pre telo absolútne esenciálne na to, aby ste chodili pravidelne, prečítajte si tento článok. V ňom sa tiež dozviete, akým jedlám sa v takýchto prípadoch oblúkom vyhnúť. Späť ale k vode. Ak jej máme málo, naše telo si ju doslova cez hrubé črevo vytiahne zo stolice. To ju potom robí suchú a tvrdú, takže tiež oveľa horšie vylúčitelnú.

Bolesť hlavy. Dehydratácia vedie k bolesti hlavy rôznymi cestami. Nedostatok vody môže ovplyvniť množstvo serotonínu a bude nás bolieť hlava. Rovnako tak môže spomaliť krvný obeh, takže nám môže vyvolať aj migrénu alebo tupé bolesti hlavy.

Zlý dych. Zápach z úst je spôsobený množstvom baktérií, ktoré v ústach sú, keď ich nesplachujeme slinami (to je dôvod nepríjemného ranného dychu - cez noc toľko slín nevytvárame). No a keď sme dehydrovaní, telo nemá tekutín nazvyš, tak začne šetriť aj na slinách.

Zastreté myslenie. Rovnako ako svaly, trpí aj naša hlava nedostatkom hydratácie, takže je ľahšie unaviteľná. Respektíve sa niekedy nepodarí ju poriadne ani naštartovať. Ale ak máte pocit, že s vašou hlavou nie je niečo v poriadku dlhodobejšie, môžete si skúsiť prečítať tento článok. Napríklad za to môžu hormóny, lieky alebo napríklad stres.

Svalové kŕče. V časoch krízy nabieha telo na úsporné hospodárstvo a krízovú distribúciu. Berie teda vodu zo svalov a niektorých orgánov a dáva ju tým životne dôležitým, že áno. No a svaly bez vody jednoducho moc dobre nefungujú. Na dotyk budú tvrdšie a budeme sa tiež málo potiť.

Zimnica. Keď máme málo vody, neprúdi naša krv tak dobre k povrchu tela. Navyše voda v sebe zadržuje teplo. Tieto dve skutočnosti vedú k tomu, že telo má veľké problémy s termoreguláciou. To môže spôsobiť zimnicu, ale tiež napríklad horúčku.

Vyčerpanie. Keď nič nefunguje, ako má, ale fungovať to musí, stojí nás to oveľa viac energie. Takže fyzická ako aj psychická energia jednoducho upadá. Môžeme byť ľahko unaviteľní, ale aj zábudliví a nesústredení.

Suchá pokožka, pery, oči a málo potu. Všetko, kadiaľ sa dostáva voda z tela von, musí na chvíľu „k ľadu“. A to je dosť nepríjemné. Popraskajú nám pery, pokožka začne šupinatieť, režú nás oči a nebudeme sa potiť, aj keď by sme to potrebovali. Takže... nič dobré.

Farba moču. Je to jednoduché. Čím tmavší moč, tým viac je koncentrovaný a tým menej sme hydratovaní. Takže ak je moč tmavo žltý alebo dokonca hnedý, je to výstražné znamenie.

A čo nás hydratuje najlepšie? Ak máme málo vody, znamená to, že ju potrebujeme čo najrýchlejšie dostať vlastne všade po tele. K tomu potrebujeme niečo, čo pomôže vode prestupovať lepšie bunkami, čo ju urobí ešte viac vstrebatelnou. K tomu nám pomôžu elektrolyty. Môžeme do vody pridať kvapku soli, vynikajúce sú polievky - vývary, skvele hydratuje tiež kokosová voda, ak máte radi nálev z uhoriek, smelo do neho, rovnako tak nám ale s hydratáciou pomôže napríklad jogurt alebo kefír, citrónová voda a jablkový džús.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku