Zobraziť přihlasovací formulár

Zápaly močových ciest, neustále trápenie

  • Publikované:
Zápaly močových ciest, neustále trápenie

Jedna žena z pätnástich trpí opakovanými zápalmi močových ciest. A viac než tri štvrtiny žien zápal tohto typu niekedy prekonalo. Na vine je mnoho faktorov, od stresu, cez stravu, hygienu a prechladnutie, až po nechránený sex. Až príliš často je toto ochorenie podceňované, nie je nasadená vhodná liečba a relatívne nedostatočne sa venujeme tiež prevencii. Ako to zmeniť? Stačí dodržiavať pár zásad, a keď už je problém, riešiť ho včas!

Rovnako ako gynekologické, tak aj urologické ťažkosti patria medzi akési tabu. S ťažkosťami tohto typu sa často nezdôveríme ani lekárovi, a preto si zarábame na chronické problémy. Čo všetko treba o zápaloch močových ciest vedieť?

Ako zápal vzniká

Až v 80% prípadov môže za zápal močových ciest baktérie Escherichia coli, ktorá sa bežne vyskytuje v tráviacom trakte a je pre naše telo absolútne nepostrádateľná. Ale iba na správnych miestach - ak dôjde k tomu, že sa cez močovú trubicu dostane vyššie až do močového mechúra, môže spôsobiť nepríjemné situácie. A to zvlášť v prípadoch, kedy nie je močový mechúr (a tým pádom ani trubica) dostatočne preplachovaná, a baktérie majú možnosť sa množiť.

Najčastejšie vzniká zápal takým spôsobom, že sa baktérie Escherichia coli dostanú cez hrádzu až do močovej trubice, a to sa môže stať aj pri najprísnejšom dodržiavaní hygienických zásad. Tiež je to dôvod, prečo zápaly močových ciest trápia oveľa viac ženy než mužov - baktérie prekonávajú nepomerne kratšiu vzdialenosť. Navyše muži majú močovú trubicu výrazne dlhšiu než ženy, takže baktérie väčšinou nestihnú doputovať až do močového mechúra.

Ďalšie riziká pre vznik infekcií močových ciest sú nedostatočný
príjem tekutín, zadržiavanie močenia a rizikové sexuálne správanie. Náchylnejší k tomuto druhu infekcií sú tiež ľudia s cukrovkou.

Príznaky zápalu močových ciest

Asi každý, kto zápal močových ciest zažil, jeho nástup už nekompromisne spozná. Samozrejme existujú rôzne závažné a akútne formy, pri ktorých sa vyskytuje najmä:

  • Časté nutkanie na močenie, aj keď „nie je čo“

  • Bolesť v podbrušku

  • Pálivá a rezavá bolesť pri močení

  • Krv v moči

  • Zvýšená teplota

  • Triaška

  • Bolesť bedier

Prevencia, prevencia

Zásadné pre prevenciu vzniku zápalu močových ciest je dostatočný príjem tekutín a precízna hygiena zvlášť v prípadoch podráždenia (napríklad po sexe). Ďalším z podstatných faktorov je pravidelné dochádzanie na záchod, nemali by sme moč zadržiavať. Pred a po pohlavnom styku je dobré tiež nezanedbať očistu, vhodné je sa čoskoro po ňom zájsť vymočiť. Dôležitý je aj výber vhodnej spodnej bielizne a oblečenia. Spodnú bielizeň by sme mali nosiť ideálne bavlnenú (teda priedušnú) a aspoň zľahka savú, nech do seba nasiakne prípadné zvyšky moču a zabráni tak baktériám v množení. Nezanedbávajte ani výber vhodných hygienických prostriedkov, parfumované mydlá, intímky alebo vložky môžu intímnu oblasť podráždiť a tým zvýšiť riziko infekcie. U bežného oblečenia je podstatné zamedziť prechladnutiu oblasti bedier a panvovej oblasti, je teda dobré sa vyvarovať pobytom v chlade alebo sedeniu na chladnom povrchu.

Čo robiť, keď už je zápal tu

Domáca starostlivosť. Mnoho prípadov začínajúceho zápalu môžete vyriešiť doma sami. Absolútne nevyhnutný je príjem tekutín, a to až enormný. Je treba močový mechúr ľudovo povedané „prepláchnuť“ a vyplaviť tak čo najviac baktérií. Nevhodné na pitie sú sladké džúsy príp. limonády, inak je ale povolené čokoľvek - minerálky, čaje, voda.

Ďalšími z obľúbených prostriedkov domácej liečby sú lieky a doplnky stravy voľne predajné v lekárňach. Ide predovšetkým o prípravky z brusníc alebo jarabiny, a to vo forme tabliet, kvapiek alebo sirupov. Dobrými pomocníkmi v boji so zápalom močových ciest sú tiež čerstvý ananás a vitamín C. Vhodné je vziať si lieky „od bolesti“ - čokoľvek s účinnou látkou ibuprofénom. Ten nielen mierni bolesť, ale má tiež protizápalové účinky. Neprekračujte však odporúčané dávky!

Alternatívne spôsoby liečby sú tiež k dispozícii. Jednými z najodporúčanejších je prikladanie nahriatych vrecúšok so soľou na oblasť lonovej kosti a bedier, prípadne obklady a kúpele zo zázvoru, alebo jeho vmasírovanie do chodidiel.

Kedy k lekárovi? Rozhodne ak ide o zápal opakovaný, poprípade s dlhým priebehom, ktorý sa nedá doma zvládnuť. Okamžite k lekárovi by mali ísť predovšetkým tehotné a dojčiace ženy. Štandardný liečebný postup je nasadenie antibiotík. To je samozrejmé vhodné doplniť probiotikami, špeciálnymi čajmi i brusnicovými preparátmi. V prípade dlhotrvajúcich a chronických zápalov vám môže lekár nasadiť dlhodobú kúru, ktorá má jednak liečebné, ale aj preventívne účinky.

Na čo si dať pozor. V prípade zápalu je vhodné preliečiť aj (sexuálneho) partnera, aby nedochádzalo k opakovaným návratom infekcie. Aj keď je to v danej chvíli ťažké, každá žena by sa mala vyvarovať tlačeniu pri močení - stláča tak močovú trubicu, kde dochádza k zbytočnému podráždeniu. Dbať treba tiež na dostatočné vyprázdnenie, pri močení je dobré sedieť v miernom záklone (aj keď bolesť nás občas núti chúliť sa a predkláňať). A aj keď nám to príde ako dobrý nápad, rozhodne nevhodné sú teplé kúpele! V teple sa nám síce dočasne uľaví, ale zamedzenie prístupu vzduchu a dlhodobý pobyt v teple dáva baktériám vyložene živnú pôdu.

Prežili ste si niekedy zápal močových ciest? Alebo ním trpíte opakovane? Aké sú vaše rady na zvládnutie bolesti a všetkých ostatných nepríjemných prejavov? Nechávate si nasadzovať antibiotiká? A ako riešite prevenciu? Poraďte ostatným na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

NUTRIMAS 14. 2. 2016, 16:04
Pri zapaloch moc. ciest a celkovo na posilnenie vyluc. sustavy (mechur, oblicky) sa nam osvedcila kapucinka, ktr. volaju tiez mocovy penicilin, posobi ako prirodne antibiotikum. A v ramci prevencie je vyborny aj olej lisovany zo semien petrzlenu, odporuca sa uzivat pravidelne a dlhodobo 1KL rano a vecer.