Zobraziť přihlasovací formulár

Voňavé a zdravé jedlé gaštany

Voňavé a zdravé jedlé gaštany

Kto by nemal rád každoročnú atmosféru vianočných trhov? Vôňa medoviny, vareného vína, trdelníka, zemiakových placiek a v neposlednom rade tiež pečených gaštanov. Táto horúca, voňavá pochúťka v papierovom sáčku má okrem vynikajúcej chuti tiež prekvapivé nutričné hodnoty a dopriať si ju môžete aj doma. Ako na to?

Gaštan jedlý sa v našich zemepisných podmienkach vyskytuje veľmi zriedkavo. Aby sme uviedli na pravú mieru to, čo všetci poznáme ako gaštan, je v skutočnosti pagaštan konský. Ten patrí do čeľade pagaštanovité, zatiaľ čo jedlý gaštan do bukovitých. Najviac jedlých gaštanov sa k nám dostáva práve na jeseň z Číny, Kórey alebo Talianska. Sú to predovšetkým Malá Ázia a južná Európa, ktoré sú najväčšími producentmi tejto pochúťky.

A je to práve problém dovozu, ktorý núti predajcov takmer polovicu z každej zásielky gaštanov jednoducho vyhodiť. Sú totiž veľmi náchylné k plesniam, a akonáhle sa na nich objaví prvé typické sčernanie, treba gaštany vyhodiť.

Čo gaštany obsahujú a ako prospievajú nášmu zdraviu

  • Oproti napríklad orechom obsahujú gaštany oveľa menej tukov.

  • Sú veľmi bohaté na vitamíny B, C a E, ďalej potom na minerály, ako sú draslík, sodík, fosfor, horčík, síra, vápnik, mangán, železo, meď alebo zinok.

  • Obsahujú látky priaznivé k nášmu organizmu - niacín, karotén a biotín, takže okrem iného chránia pokožku pred slnečným žiarením.

  • Hoci plody obsahujú veľké množstvo škrobu, neobsahujú glukózu ani fruktózu, preto sú vhodné aj pre diabetikov.

  • Pôsobia veľmi priaznivo na nervovú sústavu vrátane prevencie problémov s pamäťou.

  • Majú výborné účinky pri chorobách srdca a obličiek.

  • Čistia pečeň.

  • Pôsobia antidiureticky - proti hnačke.

  • Veľké využitie má tiež gaštanová kôra, odvar z nej sa používa na ozdravné kúpele už celé stáročia.

Ako gaštany pripraviť doma

Ak si budete chcieť gaštany pripraviť doma, dajte si predovšetkým pozor na vyššie spomínanú pleseň. Spracujte ich bezprostredne, skladovanie ani za najlepších podmienok gaštany moc dlho neprežijú, navyše vysychaním tvrdnú a sú tým pádom nepoužiteľné.

  • Pečené gaštany: Z vypuklej strany gaštanu ho narežeme do tvaru X tak, aby sme nezničili vnútro. Vyskladáme ich na plech a pečieme cca 20 minút na 180 - 210 stupňov. Ku koncu gaštany strážte, nesmú sčernieť! Že sú hotové, spoznáme tak, že sa šupka gaštanov otvorí v mieste narezania (stačí aj málo). Tip Mimibazara: Ak chcete mať gaštany pekne nevysušené, namočte ich ešte pred pečením na niekoľko hodín do vody.

  • Varené gaštany: Dôležité je gaštany poriadne umyť. Pri varení ich môžete a nemusíte narezávať, záleží na vás. Vo veľkom hrnci gaštany povaríme aspoň 20 minút a cca 7 - 10 minút ich „necháme dôjsť“. Ani potom ale vodu nezlievame, berieme si z nej čerstvé gaštany - na vzduchu a bez tepla by veľmi rýchlo vyschli. Uvarené gaštany však môžeme zamraziť v mikrotenových vreckách. Aj po rozmrazení budú chutiť úplne skvele.

  • Gaštany v pare: Gaštany môžete pripravovať tiež v parnom hrnci. Pri tomto spôsobe prípravy ich narezávame do známeho tvaru X, rovnako ako pri pečení. Opäť ich pripravujeme zhruba 20 minút. Tip Mimibazara: K vareným alebo pareným gaštanom sa skvele hodí kyslá smotana alebo šľahačka.

Zaujímavosti o gaštanoch

  • V južnej Európe, ale tiež u nás, sa každoročne usporadúvajú gaštanové slávnosti, na ktorých môžete ochutnať všetky mysliteľné pokrmy z jedlých gaštanov.

  • Gaštany sa zďaleka nemusia len piecť alebo variť, pripravuje sa z nich plnka, ale aj špeciálna bezlepková múka.

  • Veľké využitie majú gaštany v cukrárstve, z gaštanov medu a karamelu sa dá vyrobiť tradičné lionský nugát, ale sú vhodné aj napríklad na prípravu nízkotučných krémov, ktoré majú vďaka nim ľahko orieškovú príchuť.

  • Na Korzike je gaštanová múka využívaná k príprave piva, ale môžeme zohnať tiež gaštanové vína alebo likéry.

Máte radi jedlé gaštany? Aj pre vás symbolizujú vianočné trhy a celú jesennú až zimnú atmosféru? A máte skúsenosti s ich domácou prípravou? Podeľte sa o ne s ostatnými na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku