Zobraziť přihlasovací formulár

Na chvíľu, alebo kým nás smrť nerozdelí?

  • Publikované:
Na chvíľu, alebo kým nás smrť nerozdelí?

Vzťahy prichádzajú a odchádzajú, začíname ich a končíme, z tých, ktoré sme začali len ako nevinný flirt pre zábavu, sa úplne kľudne môže vyvinúť partnerstvo na celý život... a naopak. S tými, s ktorými sme to od začiatku mysleli vážne, to môže ísť z kopca oveľa rýchlejšie, než by sme čakali. Ale existujú znamenia, podľa ktorých spoznáme od začiatku, že to bude len na chvíľu. Príjemnú a vzrušujúcu, ale predsa len – chvíľu.

Dobre, prvých pár týždňov musíme vynechať, podľa tých sa nič nepozná. Návaly hormónov, endorfínov a emócií sa nedajú analyzovať. Ale akonáhle ružové okuliare stratia trochu na odtieni, môžeme vidieť, čo sa vlastne deje.

Partner komunikuje nepravidelne. A to asi poznáme všetci, väčšina z nás je celkom selektívna v tom, komu odpovieme alebo napíšeme hneď, a komu „až neskôr“. Priority sú jasné. A ak nás má partner (alebo my jeho) len tak na hranie a alebo my sami necítime úplne potrebu si jeho správu prečítať, jeho telefón zdvihnúť a nejako reagovať, no... povedzte sami.

Necítite sa sami sebou. Čím je človek starší, tým menej sa mu chce si na niečo hrať. Pretože sme si prešli už mnohým, pracujeme na sebe, ale toto som jednoducho ja, ber, alebo nechaj byť. A akonáhle máme pocit, že sa nemôžeme úplne slobodne vyjadriť, naša pravá osobnosť sa stretáva s opovrhnutím alebo odmietnutím, no... na toto už nemáme čas. A v perspektíve dlhodobého vzťahu? To už vôbec.

Cítite skôr príťažlivosť než lásku. Áno, chtíč je zákerný, môže nás oklamať a vmanipulovať do pocitov, ku ktorým by sme sa bez neho nedopracovali. Musíme sa pozerať trošku aj bokom, či máme s partnerom spoločné aj niečo iné, než horizontálne aktivity. Pretože vášeň, či chceme, alebo nie, raz ochladne, a zostane to ostatné. Tak aby tam nejaké bolo.

Nemáte navzájom radi svojich priateľov. Naši priatelia tak nejako definujú, alebo možno lepšie zhŕňajú, čo som zač (možno už ste počuli teóriu, že sme vlastne kombináciou piatich ľudí, s ktorými sa stretávame najčastejšie). A z dlhodobého hľadiska by sa naša nevôľa k priateľom partnera mohla prejavovať na vzťahu pomerne nešťastne. A naopak. Čo by sme si mysleli, keby naši partneri nemali radi našich priateľov?

Všimli ste si, že partner preberá vaše záľuby. Je pekné robiť veci spolu. Ale je tiež nutné byť dve na sebe nezávislé individuality. Ak sa partner bez vás nezabaví, pokiaľ nie je definovaný inak, než skrz to, čo ste mu do života priniesli... aké môže byť on sám pre vás obohatenie? Partner by nemal byť identický, mal by nám v živote otvárať nové obzory, nové možnosti.

Váš názor nič neznamená. Partnerstvo je o rovnosti. Samozrejme, že máme iné role, ale naše názory majú rovnakú váhu, náš hlas platí a má dokonca všetkých svojich päťdesiat percent. Ak to tak nie je, nie je tiež veľmi čo riešiť. Akonáhle sa k nám začne partner správať blahosklonne alebo prezieravo, asi to na veľmi dlho nebude. Alebo chcete do konca života usilovať za to, aby vás niekto bral vážne?

Správajú sa k ostatným škaredo. Cítite sa ako výnimka? Je váš partner hrubý alebo povýšený ku skoro všetkým v jeho okolí? Zlá správa, je veľmi pravdepodobné, že sa rovnako skôr alebo neskôr bude správať aj k vám. Ak sa totiž jeho priatelia, rodina, kolegovia, ale aj cudzí ľudia necítia úplne dobre v jeho prítomnosti, pretože (doplňte dôvod), je to len otázkou času. A to sa potom tak výnimočne cítiť prestanete.

Akceptujete jeho chyby, ale on neakceptuje vaše. Nikto nie sme dokonalí. A o svojich chybách vieme, pracujeme na nich alebo sa aspoň snažíme nimi toľko neotravovať okolie. Ak však partner neakceptuje nič menej ako dokonalosť, máme problém. Pretože my sa môžeme naučiť držať pusu, aby sme uchránili partnerovo ego, ale čo my sami? Kto chráni to naše? Kto je tolerantný a zmierlivý, alebo dokonca považuje chyby za špecifiká, vďaka ktorým druhého milujeme?

Nepreniesli sa cez svojich bývalých. Viete, kto je to prievozník? Most cez minulosť? Prvý partner, ktorý príde po rozchode. Ten veľmi často plní len funkciu prostriedku, ako sa vrátiť späť do života po ťažkom rozchode. Ak je kontakt medzi vaším partnerom a jeho ex akokoľvek neštandardný (to musí posúdiť každý sám), akonáhle stále rieši krivdy zo vzťahu a podobne, asi to nebude to pravé orechové.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku