Zobraziť přihlasovací formulár

Zdravé vychytávky pre rušný deň

  • Publikované:
Zdravé vychytávky pre rušný deň

Dneska všetci žijeme rýchlo. Ale nie len rýchlo, ale mnoho z nás tiež unáhlene, často nepredvídateľne a nabime viac, než by bolo zdravé. Ovládli sme síce logistiku, multitasking, operatívne zmeny plánov a zvládame viac úloh, než by sme nutne chceli, ale to všetko často na úkor rozhodnutí, ktoré by boli lepšie pre naše zdravie. Čo najčastejšie obetujeme na oltár efektivity?

Áno, ako už vás asi napadlo (alebo s tým dokonca máte skúsenosť), je to predovšetkým naše zdravie. Nemusí nám to tak pripadať, kým nemáme zdravotné problémy, ale klameme jedlo, pohyb, spánok, pitný režim... no veď to poznáte. Z pokojného, vyváženého a zdravého obeda sa často stane párok v rožku na benzínovej pumpe, pretože jednoducho inak nie je čas.

Ako vtlačiť do uponáhľaného životného štýlu zase späť trošku zdravie?

Jedlá z troch ingrediencií. Varíte? Výborne! Tak prestaňte variť (a tým pádom aj nakupovať) komplikovane, vyskúšajte jedlá z troch ingrediencií. Napríklad zemiaky, tvaroh, pažítka (soľ a korenie do ingrediencií nepočítame). Cestoviny, pesto, mozzarella. Kombinujte podľa chuti, hlavne nekombinujte moc!

Pozor na železo. Bez neho sme totiž unavení a depresívni, tiež slabí, čo môže zamiešať s naším cvičením... ak teda cvičíme. Takže strukoviny, mäso, ovsené vločky. Alebo dobre, pokojne aj nejaký ten doplnok stravy.

Polievky, polievky, polievky. Je to perfektné jedlo, pretože do podoby polievky sa dá spracovať vlastne čokoľvek. Môžete ju nabiť bielkovinami zo strukovín, minerálmi z vývaru, zeleninou, vlákninou a tak ďalej. A výhoda? Môžete jej uvariť „kotol“ naraz a porcie si zamraziť!

Pripravujte, keď máte čas. Chladničky sú skvelý vynález a môžu nám ušetriť veľa času. Chystáte si šaláty? Skvelé! Ale všetko to krájanie, varenie vajec, smaženie mäsa a tak ďalej môže zabrať dosť času. Ale uvarené vajíčka nám v chladničke vydržia dlho, rovnako tak nakrájaná zelenina. Takže pokojne si pripravte dopredu, čo potrebujete.

  • Rovnako je to so smoothies a mrazničkou. Vitamíny mrazom nezničíme, takže si pokojne môžeme nachystať malé balíčky s obľúbeným ovocím a zeleninou, ktoré potom len hodíme do mixéra, zalejeme mliekom, vodou, čímkoľvek, na čo ste zvyknutí, pridáme oriešky, med... proste všetko, čo máte radi. A vlastne bez žiadnej väčšej prípravy.

Jedlá miesto maškŕt. Možno nemáte čas si na pol hodinky sadnúť a naobedovať sa. Je jednoduchšie si tamto siahnuť po sladkom pečive, tam zjesť balík sušienok, tam si dať tyčinku, keď už nie je zbytie. Možno nám nepripadá, že cez deň toho veľa zjeme, a máme pravdu čiastočne. Je toho veľa, čo sa kalórií týka, je toho ale žalostne málo, čo sa týka nutričných hodnôt.

  • S tým samozrejme súvisí krabičkovanie. Proste si pripravovať jedlá doma, do zásoby. Pokojne len raz týždenne - čo môže byť pripravené dopredu, pripravte si. V konečnom efekte vám to ušetrí veľa peňazí, času i žalúdočných vredov.

Skúste delegovať. Ak máte tú možnosť (či už lokálne, alebo finančné), veľa veľkých obchodných reťazcov ponúka nákupy online aj s donáškou. Naklikáte si nákup cez internet a „oni“ vám ho donesú až k dverám. A čo to znamená? Pre niekoho z nás pokojne aj ušetrené dve hodiny. A s tými sa dá nakladať rôzne.

Zelenina, bielkoviny a pikantné korenie. Toto sú veci, ktoré by sme mali konzumovať doslova tak často, ako to len ide. Vláknina, bielkoviny a niečo, čo podporí náš metabolizmus, keď ho trebárs nepodporujeme telesnou aktivitou alebo pravidelným režimom.

Tajné zásoby. Schovajte si v práci, v aute, ale i napríklad doma jedlo poslednej záchrany. Najzdravšiu možnú krízovú variantu jedla. Môže to byť čokoľvek, nesladené sušené ovocie, vločky, jogurt, proteínová tyčinka…

  • Vyrobte si sami! V jednom z predchádzajúcich článkov sme vám priniesli recept na domáce nielen proteínové tyčinky, ktoré sú plné živín a slúžia vlastne miesto jedného jedla pomerne plnohodnotne. Ich hlavnými ingredienciami sú vločky, med, proteín a orieškové maslo, celý postup nájdete tu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku