Zobraziť přihlasovací formulár

Chcete spomaliť starnutie? Je čas na zmenu jedálnička

  • Publikované:
Chcete spomaliť starnutie? Je čas na zmenu jedálnička

Tak po prvé. Nikto z nás dobrovoľne nechce starnúť rýchlejšie, než je nevyhnutné. Ale veľa z nás k tomu prispieva - mnohokrát neúmyselne, ale predsa. Okrem stresu, nedostatku spánku, nadužívania alkoholu a fajčenie môže za naše predčasné starnutie tiež napríklad nedostatok niektorých vitamínov a iných látok, ktoré nás chránia pred nepriaznivými vplyvmi.

Keď povieme „starnutie“, veľa z nás si vybaví predovšetkým istý úpadok nášho vzhľadu. Ale my sa teraz budeme sústrediť aj na to, aby zostala svieža nielen naša pleť, ale napríklad aj naše mentálne zdravie a nervová sústava. Čo všetko k tomu potrebujeme? Sú to predovšetkým antioxidanty, minerály a tie správne mastné kyseliny. Takže do toho:

Ananás. Ten obsahuje bromelín, látku, ktorá pomáha štiepiť bielkoviny - čo nám ide s pribúdajúcim vekom čím ďalej horšie. A dobre spracovávať bielkoviny je pre naše telo - od svalov pre pokožku - kľúčové. Ananás ale tiež obsahuje veľa vitamínu C a A, čo sú vynikajúce antioxidanty.

Orechy. A sme zase späť pri tukoch. Ideálne sú mandle a vlašské orechy, ale veľa toho zvládnu aj kešu. Avšak kombinácia vitamínov, minerálov a tukov v orechoch je ideálna pre starostlivosť o našu pleť, nervovú sústavu, ale i napríklad kĺby alebo obehovú sústavu. Orechy sú ideálnym maškrtením, keď nás naháňajú chute. Zaženú chuť na sladké zdravo!

Avokádo. Okolo tohto ovocia je právom veľké haló. Obsahuje nielen veľa vitamínov, ale hlavne veľmi zdravých olejov. Okrem toho, že keď ho konzumujeme, pomáhame telu bojovať s cholesterolom, prijímame veľa vlákniny a vitamínov (napríklad aj kyseliny listovej), ale aj prijímame neuveriteľne veľa antioxidantov. O avokáde si môžete podrobne prečítať tu, o tom, ako úžasný je avokádový olej (a na čo sa používa) zase tu. A ak ste zvedaví na nejaké netradičné avokádové recepty, inšpirovať sa môžete nechať v ďalšom špeciálnom článku tu.

Bobule. Maliny, čučoriedky, brusnice, černice, ale tiež jahody alebo čerešne, to je ovocie, ktoré obsahuje extrémne množstvo antioxidantov, napríklad čučoriedky sú tým preslávené. Skvele pomáhajú na kvalitu pleti, ale aj na správne zažívanie a duševný stav.

Hroznové víno. Predovšetkým šupky červených odrôd sú pre nás skutočným elixírom mladosti. Obsahujú totiž látku resveratrol, ktorá priaznivo ovplyvňuje naše srdce, krvný tlak, má protizápalové účinky, niektoré štúdie dokonca ukazujú, že by mohol bojovať proti rakovine.

Olivový olej. Ten je jednou z najzdravších potravín, ktorú môžeme doma mať. Chráni nás pred rôznymi chorobami, medzi ktoré patria niektoré typy rakoviny, choroby obehovej sústavy a srdcové problémy alebo napríklad demencia. Nutné je ale tiež podotknúť, že sa dá využiť ako vynikajúci pomocník pre našu krásu. Má ale svoje obmedzenia. Kedy ho nepoužívať? To si môžete prečítať tu.

Rybí tuk. Ryby, ktoré žili v studených moriach, v sebe obsahujú špeciálne oleje, ktoré sú pre nás nevyhnutné prijímať v potrave, naše telo si ich nevie vytvoriť. Okrem toho, že tieto mastné kyseliny podporujú našu svalovú silu, tiež zlepšujú stav nášho mozgu a celej nervovej sústavy, myslenia, pamäti, kognitívnych schopností a tak ďalej.

Paradajky. Tie obsahujú látku lykopén, ktorá je silným antioxidantom. Tiež podporuje produkciu kolagénu a elastínu, ktoré sú pre mlado vyzerajúcu pleť nevyhnutné. Viac si o paradajkách a o tom, aké majú účinky na našu krásu (i zdravie) môžete prečítať v tomto článku. A dozviete sa napríklad, že tepelná úprava im len prospeje, alebo ako si z nich vyrobiť omladzujúcu masku.

Mrkva. Tu to bude jednoduché. Prekurzor vitamínu A beta-karotén poznáme asi všetci a dobre vieme, že by sme ho mali užívať (respektíve zvýšiť jeho príjem), keď sa chystáme na slniečko a chceme sa opáliť. Nielen, že skvalitňuje naše opálenie, ale tiež chráni pleť pred nepriaznivými vplyvmi slnečného žiarenia. A z toho si môžeme zobrať to podstatné - chráni pleť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

Kacenocka9 2. 1. 2022, 17:38
Ideálne! Ja takto robím smoothie a guacamole a k tomu som prešla na hi tech kozmetiku s bohatým zložením https://www.iuvenio.com/calm/ a mám pocit, že som stárnutie spomalila