Zobraziť přihlasovací formulár

Nácvik pozitívneho myslenia

  • Publikované:
Nácvik pozitívneho myslenia

Kalendárny rok sa nám pomaly chýli ku koncu, takže sa nám otvára priestor na hodnotenie, zvažovanie ďalšej cesty, premýšľanie o tom, čo bolo, a ako sme ten rok zvládli. Čo všetko sa stalo, nestalo alebo stáť mohlo a tak ďalej. Často dôjdeme k tomu, že mohol byť o niečo lepšie prežitý, keby sme sa na veci nedívali tak čierno.

Je to skúsenosť, hovoríte si. Život z nás optimizmus doslova vymlátil, nájsť niečo pekné je ťažké nie na každom okamihu, ale už aj na celých dňoch a obdobiach? Súhlasíte? Ak áno, tak je to presne tento prístup, na ktorom by sa do budúcna oplatilo pracovať. Pretože často veci prežívame tak, ako ich vidíme, a zmena prístupu síce nezmení nič na faktoch, ale na našej nálade áno.

Väčšina negatívnych myšlienok je k ničomu. Nie všetky, niektoré sú produktívne a užitočné, ale o tie nám teraz toľko nejde. Ak sme založením (alebo naučení) tak trochu negativisti, mali by sme vedome pracovať na porušení vzorca negatívneho myslenia. Ako na to? Prvým krokom je si negatívny prístup vôbec uvedomovať.

  • Dajte si na to čas. Vezmite papier a ceruzku a začnite si spisovať nasledujúce veci. Svoje obavy a strachy, to, čo nám vadí na ostatných, to, čo nás pravidelne stresuje, veci, v ktorých sme si neistí. Akonáhle si pomenujeme, čo v nás vlastne negativitu vyvoláva, môžeme si vysvetliť veľa epizód „zlej nálady“. Nezabudnite si tiež poznamenať, ako sa cítite, keď ste nevyspatí alebo nenajedení, ako vám to ovplyvňuje náladu.
  • A teraz krok dva. Vezmite si druhý papier a ku každej negatívnej myšlienke si pripíšte jednu pozitívnu. Ak sa vám niekedy niečo nepodarilo, napíšte si, akú lekciu ste si z toho vzali. Ak sa niečoho bojíte, napíšte si, v čom ste naopak neohrození, alebo či a ako by ste chceli tento strach prekonať. Ak sa vám stále niečo nedarí, pozrite sa, ako ďalekú cestu ste prešli od chvíle, kedy ste začali. Ak ste niekoho stratili, spíšte si, čo krásne ste spolu prežili. Ak vás stresuje vaša práca, uvedomte a napíšte si, ako a komu je prospešná. A keď vám niečo na niekom vadí, skúste sa zamerať na to, čo sa vám na ňom naopak páči.

Toto je praktické cvičenie na to, aby sme sa snažili zmeniť si perspektívu. Akonáhle si postup aspoň trošku zvnútorníme, môžeme tak začať uvažovať v praxi, bežne, za prevádzky. Pocítime náhly záchvat žiarlivosti? Skúsme myslieť na to, čo je dobré na nás samotných, a oceniť sa za to. Prišli sme o peniaze? Trebárs bolo dobré zamerať sa na to, že nám nejaké ostali, a ako si naplánujeme nakladanie s nimi. Je to veľmi ošemetné, ale takmer v každej situácii sa dá nájsť niečo keď už nie niečo pozitívne, tak aspoň niečo nie negatívne, na čo sa zamerať.

Z takéhoto prístupu by sme sa mali učiť urobiť si zvyk. Až potom sa začneme zo stavu neustáleho trápenia presúvať do stavu aspoň o trošku lepšieho, neskôr možno dokonca vyrovnaného a šťastného. Pretože ako povedal Mahátma Gándhí:

„Človek nie je ničím iným, než produktom svojich myšlienok. Stane sa tým, načo myslí.“

A my sa predsa nechceme stať otrokmi svojich vlastných negatívnych myšlienok, nechceme sa zamknúť do špirály zmaru a beznádeje, ktorú nám sčasti nachystal svet okolo, ale na ktorú sme sami vykročili tým, že sme prijali pesimizmus, stres a obavy za vlastné.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku