Zobraziť přihlasovací formulár

7 zásad prevencie proti kyberšikane, ktoré by ste mali naučiť svoje deti

  • Publikované:
7 zásad prevencie proti kyberšikane, ktoré by ste mali naučiť svoje deti

Sociálne siete sa stali bežnou súčasťou našich životov, stále častejšie na nich trávia čas dokonca už aj tí najmladší školáci. Málokto si však pripúšťa riziká, ktoré s ich používaním súvisia. Jedným z nich je aj kyberšikana, ktorá na krehkej detskej duši môže napáchať obrovské škody.

Klasická šikana medzi školákmi nie je bohužiaľ nič nové, v dobe moderných technológií k nej však pribudla ďalšia forma, a to prostredníctvom počítača alebo mobilného telefónu. Práve v anonymnom prostredí sociálnych sietí a internetových diskusií totiž môžu agresori ľahšie nájsť odvahu, odpadá totiž nutnosť priameho kontaktu s obeťou. Niektorí šikanujúci si pritom ani neuvedomujú, aké dôsledky môže ich správanie mať. Problém je, že každé šikanovanie prebieha skryto. A obeť často mlčí. Zveriť sa o svojom týraní totiž pre ňu býva bolestivé a zraňujúce. Ako ale svojich potomkov pred týmto ochrániť? Základom je pomôcť im osvojiť si zručnosť, ako sa šikanujúcemu správaniu vyhnúť, prípadne postaviť. V opačnom prípade totiž môže šikanovanie zásadným spôsobom podlomiť ich sebadôveru.

Venujte pozornosť neobvyklému správaniu

Nejde však „len“ o sebadôveru. U obetí kyberšikany nie sú výnimkou depresie, mnohí mladí hľadajú úľavu v používaní omamných látok a výnimkou nie sú ani tragické prípady končiace samovraždou. Rozpoznať, že dieťa čelí šikanovaniu na internete pritom nie je vôbec ľahké. „To, že je potomok obeťou kyberšikany môže rodič rozpoznať podľa niekoľkých znakov. Dieťa náhle prestane používať počítač, začne sa vyhýbať diskusii o tom, ako trávi čas online. Môže byť rozrušené po prečítaní správ v mobile, a tak ako je to aj pri klasickej šikane, začne sa pred rodinou a kamarátmi uzatvárať,“ vysvetľuje psychologička Mgr. Mária Tóthová-Šimčáková.

Ako bojovať s kyberšikanou

Kyberšikana je veľmi citlivá téma. Situáciu často komplikuje fakt, že deti sa boja problém riešiť so svojimi rodičmi. Boja sa, že zareagujete prehnane, nepochopíte ich alebo sa dokonca nahneváme za obsah, ktorý na svojich sociálnych sieťach zdieľali. Dieťa by preto malo vedieť, že sa na vás môže vždy obrátiť. Následne môžete podniknúť potrebné kroky. V prípade, že sa kyberšikana rozmohla v školskom kolektíve, je dôležité, aby ste o probléme informovali školu a situáciu riešili spoločne. Váš boj s kyberšikanou však nekončí zastavením útokov kybernetického predátora. Ten mohol zanechať na duši vašej ratolesti hlboké stopy, a preto by ste sa mali obrátiť na odborníka, ktorý pomôže vášmu dieťaťu tvrdý útok na jeho sebadôveru prekonať.

Budovanie sebaúcty je základom

Obeť šikanovania väčšinou hľadá vinu sama v sebe, snaží sa pochopiť, čím takéto konanie zapríčinila. Predovšetkým u detí s nízkym sebavedomím existuje riziko, že o sebe začnú ešte viac pochybovať. „Kyberšikanu sa rozhodne nevypláca podceňovať. Deti, ktoré sú jej obeťou, môžu trpieť depresiami a úzkostnými stavmi, vedúcimi dokonca až k pokusom o samovraždu. Z dlhodobého hľadiska v dospelosti vykazujú zvýšený sklon k depresiám, majú pochybnosti o sebe, svojej hodnote a trpia pocitmi menejcennosti,“ dodáva psychologička Mgr. Mária Tóthová-Šimčáková. Budovanie sebaúcty dieťaťa by preto malo byť úplným základom. K sebadôvere však nevedie žiadna skratka a musí sa budovať kúsok po kúsku. Preto to najlepšie, čo môžete urobiť je pomôcť dieťaťu vytvoriť si silné vedomie vlastnej hodnoty v skutočnom živote.

7 zásad prevencie proti kyberšikane, ktoré by ste mali naučiť svoje deti

1. Nezdieľam osobné informácie.
2. Neprijímam žiadosti o priateľstve od ľudí, ktorých nepoznám.
3. Nebudem četovať s ľuďmi, ktorých osobne nepoznám.
4. Dávam si pozor na to, čo zverejňujem.
5. Keď si so mnou chce písať niekto, koho osobne nepoznám, zablokujem ho a ak to neviem, poprosím niekoho o pomoc.
6. Keď narazím na zvláštnu stránku, hneď z nej odídem.
7. Dávam si pozor na to, čo robím na internete, aby ma kvôli tomu nikto nemohol začať šikanovať z pomsty.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku