Zobraziť přihlasovací formulár

Bambucké maslo, málo známy hit

  • Publikované:
Bambucké maslo, málo známy hit

Shea butter čiže bambucké maslo je ďalším z univerzálnych pomocníkov v kuchyni, v starostlivosti o telo, ale aj pri drobných zdravotných problémoch. Jeho využitie je tak široké, že by si rozhodne zaslúžilo viac pozornosti. Zatiaľ čo v rovníkovej Afrike, odkiaľ táto zázračná substancia pochádza, využívajú blahodarné účinky bambuckého masla už celé stáročia až tisícročia (traduje sa, že bamackým maslom sa o seba starala už Kleopatra), u nás zatiaľ toľko popularity nezískalo. A to je škoda!

Bambucké maslo je čisto prírodný tuk získaný zo semien stromu maslovníka afrického. Ten je známy aj pod názvami Shea tree, Vitellaria paradoxa alebo Butyrospermum parkii. Ten plodí ovocie podobné slivkám a práve ich kôstky obsahujú až 55% tuku. Krajinami, odkiaľ pochádza väčšina produkcie bambuckého masla, sú predovšetkým Nigéria, Ghana, Mali a Burkina Faso.

Čo všetko bambucké maslo dokáže?

Bambucké maslo je naozaj veľmi všestranný pomocník. Väčšinou ho využívame k starostlivosti o pleť - obsahuje totiž veľa zdraviu prospešných látok, ktoré chránia bunky proti voľným radikálom, takže spomaľujú proces starnutia. Bambucké maslo tak môžeme používať ako telové mlieko, ale aj na účinný boj proti vráskam na tvári a krku. Pleť regeneruje a hydratuje, dokonca má protizápalové účinky. Vďaka vysokému obsahu vitamínu E stimuluje maslo v pokožke tvorbu kolagénu, ktorý je nutný pre zachovanie pružnosti pleti.

Ďalej pomáha bambucké maslo na zmiernenie až odstránenie strií a menších jaziev, rovnako účinne lieči popáleniny. Bambucké maslo má tiež ideálny pomer látok, ktoré chránia pleť pred slnečným žiarením, zmierňujú prejavy úpalu, dokážu ochrániť pokožku pred vetrom a tiež napríklad pred horúčavou a slanou vodou.

Liečivé účinky bambuckého masla sú známe už celé veky. Pomocou bambuckého masla môžeme liečiť bežné odreniny, ale tiež rôzne dermatitídy, ekzémy, bodnutie hmyzom, podráždenia po použití kozmetických alebo chemických prípravkov, ale dokonca aj napríklad omrzliny.

Nie je to tak dlho, čo sa začali v „modernej spoločnosti“ skúmať tiež nutričné vlastnosti bambuckého masla. Pre prípravu sladkých i slaných pokrmov má ale bambucké maslo skoro rovnako široké využitie, ako kokosový olej. Je to skvelá vegánska alternatíva masla, môžete ho použiť do krémov alebo pri pečení (v rovnakom pomere ako obyčajné maslo). Jeho jemne oriešková chuť je vynikajúca v kombinácii napríklad s medom, v mnohých pekárňach a cukrárňach využívajú bambucké maslo ako luxusnú prísadu napríklad pri pečení tort.

Unikátne zloženie

Bambucké maslo je bohaté na vitamíny A, D, E a F, pričom vitamín E je veľmi silný antioxidant, spomaľuje starnutie a pôsobí ako prevencia rakovinového bujnenia. Nenasýtené mastné kyseliny (linolénová, olejová, stearová...) zase pokožku dokonale vyživujú a zvláčňujú. Bambucké maslo dokonca obsahuje protizápalové látky, vďaka ktorým sa hodí aj na ošetrenie otvorených poranení. Navyše je takmer hypoalergénne, takže je ideálnou zložkou prípravkov starajúcich sa o citlivú pleť.

Máte s bambuckým maslom nejaké skúsenosti? Máte ho doma a používate ho? Aké ste pre ňho našli využitie v domácnosti? A ste spokojní? Dajte ostatným tip na Mimibazari!



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku