Zobraziť přihlasovací formulár

Kávová usadenina do koša nepatrí!

  • Publikované:
Kávová usadenina do koša nepatrí!

Môžete ju totiž využiť ďalšími rôznymi spôsobmi. Gruntové čiže Logrové kafe, čiže obyčajný slovenský „turek“, je dnes, v čase vysokej kávovej kultúry, trošku na ústupe, ale sem tam sa ešte v domácnostiach nájde. A čo viac - kávovej usadeniny sú plné kávovary. Takže ak chcete tieto zvyšky zužitkovať a zároveň vyradiť z prostriedkov na upratovanie alebo kozmetiky trochu prebytočnú chémiu, máme pre vás niekoľko tipov, ako to urobiť. Usadeninou totiž môžeme nahradiť plno prípravkov a využiť ju mnohými spôsobmi.

Všetci si pamätáme mlynčeky v supermarketoch, v ktorých sme si mohli čerstvo namlieť zakúpené kávové zrná a domov si priniesť voňavý balíček mletej kávy. V dnešnej dobe dvoch protipólov - kávovej vedy a instantných rýchloviek sa s mletou kávou obyčajne toľko nestretávame. Ale trebárs máte v kancelárii alebo doma kávovary nie na kapsule, ale na poctivú, praženú kávu. Takže po vychutnaní obľúbeného nápoja pozor! Kávovú usadeninu nevyhadzujte, môžete ju ešte dobre zužitkovať. Pýtate sa ako?

Usadenina v kozmetike

  • Peeling. Zmiešajte kávovú usadeninu s medom alebo kokosovým či olivovým olejom. Získate tak veľmi výživný peeling na tvár a ruky, ktorý krásne vonia, vyživuje pleť a dodáva jej žiarivý vzhľad.

  • Proti celulitíde. Rovnako ako na pleť, využívame aj na celulitídu to, že kávová usadenina obsahuje kofeín, ktorý pokožku krásne stimuluje a vypína. Okrem olivového alebo kokosového oleja môžete použiť napríklad bambucké maslo. Pri masáži inkriminovaných partií tiež využívame štruktúru kávovej usadeniny - drobné zrniečka veľmi dobre prekrvujú vrchnú časť pokožky.

  • Vlasová maska. Kofeín stimuluje pokožku hlavy, zabraňuje vypadávaniu vlasov a podporuje rast nových. Pred umytím si kávovou usadeninou premasírujte pokožku hlavy a poriadne opláchnite. Ale pozor - kávová usadenina farbí, takže tento spôsob starostlivosti o vlasy nie je príliš vhodný pre blondínky (najmä farbené blond vlasy majú tendenciu pohlcovať farbu veľmi dobre).

  • Výber parfumov. Určite ste si všimli, že väčšina parfumérií má k dispozícii fľaštičky s kávovými zrnami - pričuchnutie k nim totiž neutralizuje vône parfumov a vy ste ich tak schopní bez bolehlavu odskúšať viac. Rozomletá káva funguje ešte lepšie!

Usadenina v domácnosti

  • Šetrný čistič riadu a škvŕn. Trocha usadeniny hravo nahradí saponáty a čistiaci piesok. Môžete ju použiť na odstránenie mastnoty a pripečených zvyškov jedla z hrncov a panvíc, ale aj na vyčistenie obyčajných kuchynských škvŕn napríklad na podlahe alebo linke.

  • Na drevený nábytok. Vďaka svojej prirodzenej mastnote a ľahko farbiacim vlastnostiam má kávová usadenina ideálny potenciál pre renováciu zašlého dreveného nábytku. Hodí sa ako na povrchy z hrubého masívu, tak s lakovaným povrchom. Dajte usadeninu na vlhkú handričku a povrch ním dôkladne vyčistite. Potom zbytky usadeniny zotrite a prípadne ošetrite leštiacim prípravkom ako obvykle.

  • Čistenie krbu. Kávová usadenina vám síce špinavú prácu úplne neeliminuje, ale podstatne zjednoduší. Pri čistení krbu je jednou z najnepríjemnejších vecí vírenie popola, nielen, že môže zaneriadit okolie krbu, ale ešte sa ho aj nadýchame. Tomu ľahko zabránime tak, že na popol najskôr rozsypeme kávovú usadeninu.

  • Pohltí pachy. V tomto ohľade káva silne konkuruje zázračnej jedlej sóde. Avšak musíte sami posúdiť, či uľpievavá kávová vôňa je bonus alebo naopak na škodu. Kávovou usadeninou odstránite pachy napr. z chladničky, z topánok alebo auta, ale vie krásne neutralizovať pachy na rukách po varení. Koniec zápachu cesnaku alebo rýb po každom dobrom jedle.

  • Ihelníček proti hrdzi. Môžete si urobiť sami – do hrubej tkaniny zabaľte vyschnutú kávovú usadeninu a urobte si tak domáci ihelníček. Výhodou je, že ihly a špendlíky do neho zapíchané nehrdzavejú!

Usadenina na záhrade

  • Odpudzuje škodcov. Trocha kávovej usadeniny rozsypaná okolo rastliniek odpudí nielen slimáky, ale tiež napríklad mačky.

  • Hnojivo. Káva obsahuje draslík, ktorý je obsiahnutý aj v umelých hnojivách - veľmi totiž prospieva kvetom všetkého druhu. Primiešajte teda suchú usadeninu do hnojiva alebo ju rovno zmiešajte so zeminou.

  • Pre dobrú úrodu. A to špeciálne mrkvy. Zmiešajte pri sejbe mrkvové semená s usadeninou a úroda bude enormná!

Máte tiež skúsenosti so zúžitkovaním kávovej usadeniny? Už ste niečo z odporúčaných využití vyskúšali? A ako to dopadlo? Podeľte sa so svojimi skúsenosťami s ostatnými na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku