Zobraziť přihlasovací formulár

Čo je to vlastne chrípka a ako na ňu?

  • Publikované:
Čo je to vlastne chrípka a ako na ňu?

Už ste počuli to okrídlené príslovie, že neliečená nádcha trvá týždeň, tá liečená sedem dní? Tiež vás to naviedlo k tomu, že liečiť prechladnutie vlastne netreba? Lenže chrípka nie je nádcha. Stojíme zase na prahu chrípkovej epidémie a mali by sme vedieť, ako sa chrípka prejavuje a ako ju môžeme liečiť. Ideálne, ako sa jej vyhnúť. Mnoho z nás si ju ale stále pletie s prechladnutím, aj keď rozdiel je významný. Líšia sa ako priebehom, tak liečbou. A tiež mierou ohrozenia nášho organizmu.

Možno za to môžu televízne reklamy, ale „chrípku a prechladnutie“ tak nejako hádžeme do jedného vreca. Lenže keď sa nám spustí nádcha a cítime sa pod psa, neznamená to, že máme chrípku. Naopak - nádcha medzi príznaky chrípky vôbec nepatrí.

Príznaky

Keď hovoríme o chrípke, hovoríme o ochorení, ktorá ovplyvní celé telo. Postihuje najmä dýchacie cesty, pri horšom priebehu ale aj srdce a obličky. Zo začiatku sme unavení a cítime, že na nás „niečo lezie“. A ako to prebieha ďalej?

  • Bolesť svalov a kĺbov
  • Bolesť hlavy
  • Únava
  • Zimnica
  • Vysoká horúčka
  • Potenie, dehydratácia
  • Môžu sa vyskytnúť zažívacie ťažkosti, ako je hnačka alebo zvracanie
  • Suchý kašeľ
  • Malátnosť
  • Precitlivenosť pokožky

Inkubačná doba chrípky je jeden až tri dni, za takú dobu po kontakte s vírusom sa choroba prejaví. Väčšinou naraz, nemá moc pozvoľný začiatok. A trvá okolo sedem dní, starší ľudia a deti môžu príznakmi trpieť dlhšie. Avšak únava organizmu pretrváva pokojne aj mesiac po prekonaní chrípky.

Nakazíme sa väčšinou kontaktom s niekým, kto už chorý je. Prenáša sa vzduchom kvapôčkami, teda z dychu chorého. Vírusy ale ostávajú aj na objektoch, kde prežívajú niekoľko hodín. Čo to znamená pre prevenciu? Január je známy ako počiatočný mesiac chrípkových epidémií, takže by sme sa mali vyhnúť miestam, kde je veľká koncentrácia ľudí - myslené najčastejšie nákupné strediská a prostriedky mestskej hromadnej dopravy. Mali by sme tiež maximálne dbať na hygienu a umývať si ruky, kedy to len ide. Pozor tiež na spoločné zdieľané veci, ako sú uteráky a tak ďalej. Dôležité je tiež dôkladné vetranie, čo v zime väčšinou býva dosť ťažké. Tiež potrebujeme udržiavať telo „vo forme“, takže pohyb a dostatočný prísun vitamínov a ostatných živín. Ak už chrípka prepukne, väčšinou nás chuti do jedla prejde - preto ich treba dopĺňať napríklad v podobe minerálnych vôd a silných vývarov.

Liečba chrípky je symptomatická, dôležitý je ale predovšetkým prísun tekutín a pokoj na lôžku. Telo potrebuje silu na boj s chorobou, nie sa vyčerpávať bežnými dennými aktivitami. Dôležité tiež je nekonzumovať moc cukru, ktorý vírusy v tele podporuje. Tiež je dobré sa vyhnúť ťažkým jedlám, ktoré telo vyčerpávajú. Zrážať by sme mali teplotu, ktorá prekračuje 38 stupňov, do tej doby je teplota príznakom boja tela s chorobou, čo nie je zle. Chrípku väčšinou zvládneme doma bez návštevy lekára, dostupné lieky nie sú na lekársky predpis. Tiež je možnosť zvážiť očkovanie proti chrípke, ktoré je ideálne realizovať na jeseň. Pre maximálnu efektivitu ho treba ale každý rok opakovať, pretože kmene chrípky mutujú a každoročne nás napádajú iné. Toto riešenie je vhodné pre tých, ktorí trpia inými ochoreniami, a chrípka by im mohla vážne uškodiť. Najmä sa to týka starších ľudí. Aj keď má očkovanie svojich zástancov aj odporcov, popremýšľať nad ním by mali tiež tí, ktorí prichádzajú pravidelne, napríklad v rámci povolania, do styku s veľkým množstvom ľudí. Rozhodne by sme chrípku nemali prechádzať, to je asi to najhoršie, čo môžeme urobiť. Ako pre seba, tak pre ostatných.

A čím si chrípku ešte zhoršujeme? Môžete sa dočítať tu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku