Zobraziť přihlasovací formulár

Pozor na prehltnuté magnety a malé lítiové batérie!

  • Publikované:
Pozor na prehltnuté magnety a malé lítiové batérie!

Čas Vianoc patrí medzi tie, kedy rodičovská pozornosť občas poľaví. Zároveň sa v domácnosti trebárs v súvislosti s novými hračkami objavujú nové nebezpečné predmety. Lekári pred týmito rizikami dosť dôrazne varujú.

Čo myslíte - je horšie, keď dieťa prehltne všelijako tvarovanú skrutku, alebo hladkú malú batériu z nejakej hračky? Bohužiaľ jednoznačne to druhé, pretože prehltnutá batéria môže dieťa zabiť. Podobne rizikové sú aj magnetické gulôčky z hračky pre väčšie deti.

Malé deti strkajú do pusy drobné predmety a občas ich aj prehltnú. Úplne zabrániť sa tomu nedá, je to súčasť prirodzeného vývoja. Veľmi často to sú mince, drobné časti hračiek a bohužiaľ aj lítiové batérie a magnety. Prehltnutý cudzí predmet môže byť pre dieťa smrteľne nebezpečný, najmä ak dieťa prehltne gombíkovú lítiovú batériu, dva a viac magnetov súčasne, alebo magnet a iný kovový predmet.

Sú tie hračky skutočne bezpečné?

Zvlášť počas vianočných sviatkov, kedy sa deti viac dostávajú do kontaktu s najrôznejšími novými hračkami, lekári apelujú na zvýšenú pozornosť rodičov. V prvom rade, aby zodpovedne zvážili, či hračky, ktoré deťom kupujú, sú pre nich bezpečné. Naozaj veľké komplikácie totiž môžu spôsobiť hračky obsahujúce najmä magnety a batérie. Ďalej by mali rodičia dbať na zvýšenú pozornosť a dôkladne na hrajúce sa deti dohliadať. Riziko tu predstavujú aj hračky pre staršieho zo súrodencov.

Na detských klinikách v motolskej nemocnici ročne ošetria priemerne 220 detí, ktoré prehltli niečo, čo nemali. „U šesť desiatok detí sme cudzie predmety našli v tráviacom trakte, u ostatných detí v uchu, nose a prieduškách,“ vyčíslil Michal Jurovčík, primár ušnej, nosnej a krčnej kliniky.

Detí sú podľa neho veľmi rýchle a stačí naozaj len malá chvíľka nepozornosti. „Vždy, keď dieťa prehltne nejaký cudzí predmet, je potrebné ho čo najskôr nechať vyšetriť lekárom,“ odporúča profesor Jiří Nevoral z motolskej pediatrickej kliniky.

Najhoršia je batéria v pažeráku

Veľmi závažný stav môžu u detí spôsobiť najmä prehltnuté gombíkové batérie. Bohužiaľ čím viac elektronických zariadení sa v domácnostiach používa, tým väčšie je nebezpečenstvo, že sa k nim dieťa dostane. Batérie sú nebezpečné najmä pre účinky elektrického prúdu a prípadný únik vnútorného obsahu.

Najnebezpečnejšia je situácia, kedy batéria uviazne v pažeráku dieťaťa a hrozí jeho rýchle prederavenie. Počas niekoľkých málo hodín tak môže v dôsledku toho dôjsť k devastácii okolitých hrudných orgánov. V žalúdku môžu byť gombíkové batérie zase príčinou vredov.

Ďalšou hrozbou sú malé magnety. Vzhľadom na to, že moderné neodýmové magnety sú veľmi silné, môžu sa po prehltnutí dvoch a viac kusov vnútri tela dohromady pevne spojiť a stlačiť medzi sebou črevnú stenu a následne ju prederaviť.

Bez veľkej operácie to nešlo

To môže byť smrteľne nebezpečné, a tieto cudzie telesá sa musia bezodkladne endoskopicky odstrániť. V prípade, že dôjde k prederaveniu niektorej z časti tráviaceho traktu, je nutné dieťa okamžite operovať. „V našej nemocnici sú ročne dve až tri deti akútne operované v dôsledku prederavenia čreva magnetmi, ktoré už nebolo možné odstrániť endoskopicky,“ dopĺňa. Vojtech Dotlačil, lekár z motolskej detskej chirurgie.

Malé deti by sa preto podľa varovania lekárov vôbec nemali dostať do kontaktu s hračkami obsahujúcimi magnety. Riešením je buď ich vôbec nekupovať, alebo ak ich už majú starší súrodenci, tak zabezpečiť, aby boli mimo dosahu malých detí.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku