Zobraziť přihlasovací formulár

Vianočná depresia, odvrátená strana sviatkov

  • Publikované:
Vianočná depresia, odvrátená strana sviatkov

Sviatky sú obdobím, kedy by sme mali cítiť šťastie, pohodu, teplú a pokojnú rodinnú atmosféru. Kľúčové slovo ale je „mali by sme“. O sviatkoch vyplávajú na povrch mnohé nešťastia, smutné životné situácie udrú s o to väčšou silou, o akú je umocnená tá pozitívna atmosféra, ktorá panuje. Ľudia majú voľno, rodiny sa schádzajú, trávia čas pokope, dávajú si darčeky... ale čo ak nie? Pre koho sú sviatky naopak zdrojom smútku a poklesnutej nálady?

Obdobie vianočných sviatkov patrí tradične k najrizikovejším, čo sa počtu samovrážd týka. Rozhodne nebudeme zachádzať tak ďaleko, bude nám úplne stačiť smútok, ktorý na mnohých z nás môže v tomto trblietavom období padať. Čo za takú sezónnu depresiu môže najčastejšie? Aké sú vplyvy, ktoré pôsobia na pocit šťastia práve v období Vianoc?

  • V tomto kontexte hovoríme o depresii skôr ako o skľúčenej a smutnej nálade. Ak sa depresia prejavuje sezónne, sú to predovšetkým obdobia s malým počtom slnečných dní, prechodné stavy a tak ďalej. U ľudí trpiacich depresiou potom sviatky môžu umocniť prežívané psychické trápenia, alebo ich dokonca spustiť.

Samota. Jej obmien je nespočetné množstvo. Či už hovoríme o senioroch, ktorí stratili svoju polovičku a rodinu majú ďaleko (či už fyzicky, alebo vzťahovo), o ľuďoch, ktorí sú ďaleko od domova, o takých, ktorí rodinu nemajú, ktorí s ňou majú tak zlé vzťahy, že nedržia pohromade ani o sviatkoch, tí, ktorí sú v práci... Všetky možné verzie samoty a pocitov osamelosti sú o Vianociach pustené ako z megafónu.

Peniaze, dlhy, majetky. Nech sa tvárime akokoľvek filozoficky, Vianoce sú tak trochu aj o peniazoch. Tak, ako šetríme na dovolenku, tak šetríme na darčeky pre svojich blízkych, na nachystanie vianočných nevyhnutností od stromčeka po cukrovinky. A aj tá najúspornejšia varianta nie je práve lacná. Takže sú v tomto období finančné problémy viac zjavné. Dokonca nie sú ojedinelé ani prípady, keď nejaký rodinný príslušník napríklad Vianoce radšej „neoslavuje“, než aby priznal, že si ich nemôže dovoliť, ľudia si často požičiavajú peniaze, ktoré potom celý rok splácajú, alebo sa ešte viac dostávajú do dlhových pascí.

Koniec roka. Hoci je to symbolické, je to tak - prehodnocujeme, vyhodnocujeme, súdime, premýšľame, zvažujeme, čo a ako ďalej, čo sme urobili dobre, čo zle. Ak má človek veľmi reflektívne sklony, v živote sa mu nedarí tak, ako by si predstavoval, je práve toto obdobie jedno z najcitlivejších. Štart nového roka, koniec toho starého, ďalší čas, ktorý uplynul.

Ako na ňu vyzrieť?

Ak máme klinickú depresiu, hlavné je nevysadiť medikáciu a ideálne sa vyhnúť alkoholu. Vyhýbať sa alkoholu je dobrá rada aj pre všetkých ďalších, u ktorých je vianočná depresia „len“ laické vyjadrenie pre všetko zlé, čo sa so psychikou o sviatkoch deje, čo nám toto obdobie pripomína a nad čím nás núti premýšľať. Môžeme sami seba skúsiť donútiť k tomu, aby sme sviatky jednoducho ignorovali, ale možností, ako ich prejsť, je veľa. Môžeme sa napríklad zapojiť do charitatívnych projektov, môžeme odísť preč, môžeme nájsť ľudí, ktorí sú na tom podobne, ako my, a vzájomne sa podporiť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

zlatic77 14. 12. 2020, 17:00
PRESNE : v obchodoch - (facky) doma - (hadka) v robote - (palice)