Zobraziť přihlasovací formulár

8 skutočne fungujúcich tipov, ako si v roku 2021 uľahčiť rodinný život

  • Publikované:
8 skutočne fungujúcich tipov, ako si v roku 2021 uľahčiť rodinný život

Čo vás na rodinnom živote najviac ničí? Pravdepodobne denná rutina, tie desiatky a stovky úkonov, bez ktorých to nejde, ale ktoré by umorili osla. Keďže to bez nich nepôjde ani budúci rok, skúste si to čo najviac uľahčiť. Tu máte pár osvedčených tipov.

1. Udržuj svoju chladničku plnú

Robiť veľké rodinné nákupy je otrava, ale je to oveľa lepšie, než sa každý deň snažiť si spomenúť, čo zase doma chýba, a kupovať to cestou domov, pokiaľ možno ešte s unavenými a hladnými deťmi. Samozrejme stúpa riziko, že všetky čokoládové guľôčky zmiznú prvé, ale keď kúpite aj nejaké menej obľúbené cereálie, do budúceho nákupu vydržíte. Hlavne majte doma vždy vajcia, cestoviny, mrazený špenát, konzervované paradajky, fazuľu a cibuľu. Z toho nakoniec uvaríte vždy niečo.

2. Urobte čistku v detskej izbe

Prekračovať hračky je otravné, a ak ich deti majú príliš veľa a pomiešané dohromady, ani sa s nimi nemôžu poriadne hrať, nudia sa a je z toho otrava. Takže hračky preberte, vyhoďte neúplné stavebnice, polovičné skladačky a rozbité autíčka či bábiky a na zvyšok vymyslite šikovný úložný systém. Uvidíte, že to deti bude baviť viac. A nezabudnite akciu čas od času opakovať.

3. Naučte sa vyjsť s peniazmi

Spory o peniaze a finančné ťažkosti bývajú najčastejšou príčinou manželských hádok, takže rozhodne stojí za to zamyslieť sa nad tým, ako im v budúcom roku predísť. Urobte si rozpočet, dohodnite sa, že budete nejakú čiastku dávať každý mesiac stranou - skrátka urobte čokoľvek, čo vám v tomto smere uľahčí život. Hlavne sa neobviňujte, kto minie viac.

4. Choďte cestou najmenšieho odporu

Tiež vás vždycky traumatizuje nástenka v škôlke či škole, na ktorej je zoznam rodičov, ktorí pre škôlku vykonali nejaké to dobro? Či už viedli tvorivú dielničku, napiekli cukrovinky alebo priniesli najviac papiera na kreslenie... Je fajn, že to zvládnu a majú na to čas či peniaze! Ale vy nemusíte! Ak vám to vyjde, upečte na budúcu besiedku niečo malé, ak to nestihnete, svet sa nezrúti. V tomto ohľade sa vždy niekto nájde. Ak nemáte čas, ale peniaze áno, ponúknite napríklad finančný príspevok na výlet.

5. Venujte sa len tým, na ktorých vám záleží

Preberte pomyselný zoznam priateľov a vyškrtnite z neho tých, s ktorými sa vlastne vídať nechcete - vo virtuálnom ani skutočnom svete. Už vás štvú ich neustále ponosy, odlišné názory a vysávanie energie, ktorých sa na vás dopúšťajú? Neznamená to však, že nemôžete konať dobré skutky a pomáhať tým, ktorých trebárs vlastne ani veľmi nepoznáte, ale viete, že sú naozaj v núdzi.

6. Držte krúžky na uzde

Je fajn podporovať deti v ich mimoškolských aktivitách, ale ak to znamená, že sa z vás stal taxikár na plný úväzok a že pre samé krúžky, hudobky a tančeky nemáte počas týždňa ani čas na kávu, tak to nechcete. Niekde uberte.

7. Synchronizujte svoje kalendáre

Vyhnite sa zdeseniu z toho, že si nikto doma nespomenul, že dnes je nejaké očkovanie alebo dôležité vystúpenie niektorého z potomkov. Zaveďte spoločné plánovacie kalendáre, využite zdieľané kalendáre v googlu alebo inom systéme, zapojte nielen partnera, ale aj staršie deti a preneste zodpovednosť aj na iných členov rodiny.

8. Šetrite čas, kde to ide

Akonáhle sa naučíte plánovať a robiť veľké nákupy, zistíte, koľko tým ušetríte času. Ale choďte ešte ďalej - čo ide, to objednávajte cez internet. Super je to napríklad u práškov na pranie alebo do umývačky, s ktorými sa tak nebudete musieť nikde ťahať, rovnako ako u žrádla pre psov alebo mačky. Rovnako môžete kúpiť aj detské plienky alebo mlieko a výživy.


(red)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku