Zobraziť přihlasovací formulár

Prírodný brusnicový zázrak

  • Publikované:
Prírodný brusnicový zázrak

Niektoré potraviny úplne nezaslúžene obchádzame v obchodoch a nechávame ich ležať v regáloch, hoci by si zaslúžili našu pozornosť a zaradenie do bežného jedálnička. Na brusnice si spomenieme asi zakaždým, keď nás alebo niekoho v našom okolí sužujú zápaly močových ciest, ale brusnice toho dokážu oveľa viac.


Brusnice patria medzi takzvané superpotraviny, čo je slovo od konca deväťdesiatych rokov skloňované snáď vo všetkých kruhoch - od lekárov a farmaceutov po výživových poradcov, chemikov, biológov a ostatných vedcov. A čo robí superpotravinu superpotravinou? Je to predovšetkým vysoký obsah vitamínov, minerálov, enzýmov, vlákniny, antioxidantov a iných zdraviu prospešných látok, ich výnimočná výživová hodnota a celkovo pozitívny vplyv na zdravie telesné i duševné.


Superpotraviny, respektíve rastliny, ktoré ich plodia, pochádzajú prirodzene z miest veľmi náročných na odolnosť vegetácie, napríklad z púští alebo vysokých hôr. To ich núti k abnormálnemu zadržiavaniu akýchkoľvek látok, preto je ich koncentrácia o toľko vyššia ako u potravín pestovaných za bežných podmienok. Medzi superpotraviny patria napríklad orechy, semienka a strukoviny, ale aj niektoré bobule, predovšetkým čučoriedky a brusnice.


Čo všetko brusnice obsahujú?


Brusnice sú predovšetkým bohaté na vitamíny, konkrétne na
vitamín C, ktorý pomáha telu bojovať s akýmkoľvek nachladnutím, chrípkou alebo sezónnym neduhom, zároveň mu pomáha budovať imunitu. Ďalším je vitamín A pôsobiaci blahodarne nielen na zrak, ale aj na kvalitu kože a napríklad tiež na potenciu. Najdôležitejším je však vitamín E, ktorý pôsobí proti rakovinovému bujneniu a je považovaný za najsilnejší antioxidant. Okrem iného má pozitívne účinky na nervový systém, plodnosť a hojenie rán. Okrem toho, že brusnice všeobecne obsahujú málo kalórií, majú v sebe naopak veľa vlákniny. Dostatok vlákniny je podstatný nielen pre správne zažívanie, ale znižuje aj riziko kardiovaskulárnych chorôb, cukrovky a obezity.


Bojujte brusnicami proti...

 

  • ...infekciám močových ciest. Brusnice obsahujú látky, ktoré sa viažu na baktérie a zabraňujú im priľnúť k stenám zažívacieho a močového ústrojenstva.

  • ...ťažkostiam so zažívaním. Z rovnakého dôvodu, ako pôsobia účinne na močové cesty, pôsobia brusnice tiež blahodárne na žalúdok a tráviaci systém.

  • ...zubným kazom. Tieto látky pôsobia pozitívne už v dutine ústnej. Zabraňujú usadzovaniu baktérií a tým pádom tiež sa predchádza vzniku zubných kazov a zápalom ďasien.

  • ...zlému cholesterolu. A tým pádom aj proti kardiovaskulárnym ochoreniam.

Na čo si dať pozor


Nie všetky brusnice na trhu sú rovnako bohaté na prospešné látky. Najvýdatnejšou variantou sú brusnice pestované v Severnej Amerike (Amerika a Kanada). Tie dorastajú do oveľa väčších rozmerov a sú výrazne sladšie ako tie, ktoré rastú u nás. Naše brusnice sú chránené rastliny, takže si na ne do lesa len tak nezájdete. Sú tiež významne trpkejšie, a preto bývajú výrobky z nich často veľa dosladzované.


Zaujímavosti


Anglický názov pre brusnice je
cranberries. Pomenovanie vzniklo vďaka podobnosti tvaru kvetu brusnice s krkom a hlavou žeriava (cran). Slovo berry (v množnom čísle berries) je všeobecné označenie pre bobuľovité plody.


Zber brusníc v Kanade, Amerike a v poslednej dobe tiež na plantážach (resp. vresoviskách) v Čile prebieha tzv. mokrou cestou. Plody brusnice obsahujú mnoho vzduchových bubliniek, takže sa celé polia zaplavia vodou a ony plávajú na hladine. Špeciálnymi kombajnami sa potom relatívne pohodlne zbierajú z vodnej hladiny.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku