Zobraziť přihlasovací formulár

Zase zápcha? Dieťa nesmie jesť cestoviny alebo ryžu

  • Publikované:
Zase zápcha? Dieťa nesmie jesť cestoviny alebo ryžu

Zápcha nie je u batoliat alebo predškolákov ničím vzácnym. Našťastie za ňou v naprostej väčšine prípadov nestoja vážne zdravotné problémy, ale skôr psychické ťažkosti alebo napríklad zažívanie rozhodené antibiotikami. Napriek tomu sa náprava stavu môže vliecť dni a týždne, kedy nie sú výnimkou ani preplakané hodiny kvôli bolesti bruška. Ak nezaberá úprava stravy či citlivý prístup, treba zájsť k lekárovi - dieťa môže trpieť vrodeným zúžením konečníka.

Keď boli Klárinmu synovi tri roky, začal mať problémy so zápchou. Dieťa pritom nikdy nemalo so zažívaním najmenší problém, ani ako dojča, ani čoby batoľa. Dávno chodil na záchod na malú i veľkú, plienky nepotreboval viac ako rok. „Vždy bez ťažkostí jedol a pil, snáď nikdy ho nebolelo brucho. A zrazu sa objavilo nechutenstvo aj problémy so stolicou,“ opisuje udalosti minulého roka matka malého chlapca.

Najskôr to považovala za prechodný jav spôsobený nejakou diétnou chybou, po dvoch týždňoch striedavých úspechov vzala potomka k praktickej lekárke, ktorá však všetko šmahom zhrnula zo stola s tým, že je to normálne a že dieťa prospieva a nech dostáva viac piť. „Lenže on už nechcel okrem odmietania jedla ani obľúbené nápoje, myslím, že sa bál čohokoľvek, čo súviselo s trávením, a brucho ho bolelo deň odo dňa viac,“ spomína Klára, ktorú synov plač raz večer primäl k ceste na pohotovosť, kde našťastie narazila na osvietenú doktorku.

Bez operácie by to nešlo

Lekárka Kláru upokojila, že pravdepodobne skutočne nepôjde o nič vážne, ale zároveň problémy so zápchou nebagatelizovala. Chlapčeka rovno objednala na ultrazvukové vyšetrenie, ktoré potvrdilo jej domnienku, že trpí vrodeným zúžením konečníka, a preto stolica horšie odchádza.

„To je problém vyskytujúci sa u niektorých detí, ktorý sa prvýkrát môže prejaviť až okolo dvoch troch rokov veku, pretože dovtedy malo dieťa trochu inú stravu a zápcha tak nevznikla,“ vysvetľuje detský lekár Milan Kudyn. Iba v závažných prípadoch sa zúženie čiže stenóza konečníka prejaví už krátko po narodení.

Banálna príčina, hodiny plaču

Kláru výsledok vyšetrenia upokojil aj zneistel zároveň - bola rada, že už vie, kde je problém, ale bála sa operácie, ktorú lekári odporučili. Našťastie však, rovnako ako následná rekonvalescencia prebehla bez ťažkostí.

Prípad malého Marka je však skôr výnimočný, pretože u viac ako deväťdesiat percent detí vzniká zápcha sama o sebe napríklad ako dôsledok užívania antibiotík alebo z psychických príčin a nesúvisí s nejakým ďalším zdravotným problémom - lekári hovoria o funkčnej zápche.

Aj u zvyšných deti je príčinou zápchy často len dočasný problém napríklad v podobe trhlinky v konečníku, môže sa však hojiť aj niekoľko týždňov. Prípadov takzvanej organickej zápchy, akou je napríklad tá vznikajúca kvôli zúženiu konečníka, alebo niektorým vážnejším chorobám je len minimum.

V každom prípade je však zápcha pre dieťa veľmi nepríjemná, často bolestivá a rodičia by mali hľadať spôsob, ako pomôcť dieťaťu, aby sa jej zbavilo.

Sušené ovocie áno, lieky nie

Detský lekár Milan Kudyn za zásadnú považuje kombináciu dostatku tekutín a úpravy stravy. „Deti, ktoré majú aktuálne zápchu, by mali obmedziť aj také jedlá ako sú cestoviny alebo ryža, nestačí len vylúčiť čokoládu alebo kakao. Zapeká tiež mrkva alebo banány, preto je tiež dobré ich na čas vynechať,“ dodáva lekár.

Ten naopak rozhodne neodporúča, aby rodičia deťom dávali nejaké lieky na zápchu, mali by staviť skôr na sušené ovocie, ktoré môžu dať napríklad do jogurtu. Pomáha tiež užívanie laktobacilov, avšak iba, ak sa berú dlhodobo.

Ak už má dieťa trhlinku v konečníku, často spôsobenú práve tým, ako sa márne snaží tlačiť, osvedčili sa kúpele v odvare z dubovej kôry. Dôležité je, aby sa trhlinka liečila, cez deň by mala vetrať, v noci sa dáva mastička, ktorá ranku vysušuje.

Radka Wallerová

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku