Zobraziť přihlasovací formulár

10 najlepších druhov vianočného pečiva: Stavte na tradičné recepty našich babičiek

  • Publikované:
10 najlepších druhov vianočného pečiva: Stavte na tradičné recepty našich babičiek

Krehké, chutné, voňajúce po vanilke. Také sú domáce koláčiky, bez ktorých si vianočné sviatky snáď ani nedokážeme predstaviť. A pretože advent už je za dverami, je čas začať piecť. Vybrali sme pre vás desať u našich čitateľov najobľúbenejších receptov, vyskúšajte ich a zistíte, prečo získali toľko hlasov.

Rožteky

Klasika, ktorá by na štedrovečernej tabuli rozhodne nemala chýbať. Kto by nepoznal malé krehké rožteky v tvare polmesiaca obalené v práškovom cukre. Pripravené sú z cesta z hladkej múky, cukru, masla, žĺtka, pomletých orechov (či už vlašských, lieskových, arašidov alebo mandlí), citrónovej kôry a vanilky alebo vanilkového cukru. Pôvodne pochádzajú z Rakúska, stretnúť sa s nimi ale môžete na území celej bývalej Rakúsko-Uhorskej monarchie, teda nielen v Česku a na Slovensku, ale aj v Maďarsku, Poľsku, Rumunsku, Bavorsku a severnom Taliansku

Recept na tie najlepšie vanilkové rožteky nájdete TU.

Osie hniezda / včelie úle

Veľmi populárne sú tiež nepečené koláčiky pripravené z najemno nadrobených alebo pomletých piškót, masla, cukru a rumu pre vôňu. Niekto do cesta pridáva aj mleté orechy a kakao, iní ho nechávajú svetlé. Cesto sa tvaruje pomocou formičiek v tvare včelích úľov, plní maslovým krémom, marmeládou alebo čokoládovo-orieškovou nátierkou, ktoré zároveň prichytia piškótu, na ktorej potom úľ stojí.

Recept na vynikajúce osie hniezda nájdete TU.

Labky

Medzi tradičné a po generácie obľúbené druhy patria aj škoricou voňajúce labky, niekto im hovorí tiež medvedie laby. S tými pri pečení začnite, pustite sa do nich najlepšie už na prvý advent, aby sa krásne rozležali. Pri ich príprave sa nezaobídete bez formičiek, zaobstarať sa dajú plechové, ale aj silikónové. Labky nie sú vôbec náročné na prípravu, takže do nej pokojne zapojte aj deti, ktoré to bude baviť.

Recept na neprekonateľné labky od babičky našej čitateľky nájdete TU.

Košíčky Izidor

Zaspomínajte na báječné babičkine koláčiky a na neprekonateľné košíčky naplnené ríbezľovým džemom a rumom voňajúcou orechovou hmotou, bohato poliate čokoládou. Ich príprava síce zaberie o niečo viac času, musíte si totiž najskôr upiecť košíčky a potom ich naplniť, ale tá jedinečná chuť rozhodne to stojí za to.

Recept na božské košíčky Izidor nájdete TU.

Perníčky

Bez perníčkov voňajúcich po mede a korení si mnohí z nás vianočný čas nevedia predstaviť. Ide o jedny z najstarších cukroviniek vôbec. V minulosti sa nimi zdobili stromčeky a potom sa dávali deťom pri štefanskej kolede, vydržali totiž dlho vláčne. Milujú ich dospelí, ale predovšetkým deti, ktoré rady pomáhajú nielen pri vykrajovaní rôznych tvarov, ale predovšetkým následne pri zdobení bielkovou polevou. Zabaví ich to aj na pár hodín. Receptov je celý rad, od tých na klasické perníčky, ktoré sa musia pár týždňov odležať, až po tie, čo sú mäkké hneď po upečení.

Recept na perníčky, ktoré sú hneď k jedlu, nájdete TU.

Šľahačkové koláčiky

Čoraz obľúbenejšie sú tiež jednoduché krehké koláčiky, na ktorých prípravu potrebujete len tri ingrediencie, a to šľahačku, hladkú múku a maslo alebo iný tuk. A na obalenie potom práškový cukor prevoňaný vanilkou. Tieto nenáročné vykrajované koláčiky máte hotové raz dva, pečú sa totiž len krátko, hotové sú, keď zružovejú.

Recept na šľahačkové cukrovinky nájdete TU.

Orechové mesiačiky

Milovníci orechov by nemali vynechať úžasné orechové mesiačiky, ktoré sa v podobe rezov dajú pripravovať po celý rok. Základom je krehké linecké cesto natreté najlepšie pikantnou marmeládou a pokryté hmotou z ušľahaných bielkov, cukru, mletých orechov a trochou škorice pre vôňu. Všetko sa upečie na plechu a z ešte teplého „koláča“ sa vykrajujú polmesiace. Pozor, ak ho necháte vychladnúť, tvary už vykrojiť nepôjdu, lámali by sa.

Recept na orechové polmesiačiky vrátane foto návodu nájdete TU.

Parížske rožky

Počítajte s tým, že po tomto vynikajúcom koláčiku sa vždy len zapráši. Spojenie ľahučkého a krehkého orechového cesta, poctivého maslového krému a lahodnej čokolády, robí z konzumácie tohto koláčika neopakovateľný chuťový zážitok.

Recept na parížskej rožteky, ktoré sa len rozplývajú na jazyku, nájdete TU.

Marokánky

Fantastické placky z nasekaných orechov, kandizovanej citrusovej kôry a sušeného ovocia, namočené v čokoláde, chutia fantasticky a skvele vyzerajú. S ich prípravou, ktorá je jednoduchá, vám pokojne môžu pomôcť deti. Výhodou je, že nemusíte pripravovať a nechávať odležať žiadne cesto, ani tráviť hodiny váľaním a vykrajovaním tvarov. Stačí zmiešať šľahačku, hladkú múku, cukor, maslo a zmes obľúbených nasekaných orechov, hodia sa lieskové, arašidy aj mandle, sušeného ovocia (skvele chutia brusnice, marhule, hrozienka, figy a podobne) a kandizovanej citrusovej kôry (ak ju nemáte radi, pokojne ju vynechajte).

Tip čitateľky:
Skvele tiež chutia keď nahradíte smotanu na šľahanie kokosovým mliekom.

Recept na marokánky, ktoré sa vždy podaria, nájdete TU.

Linecké

Spolu s vanilkovými rožtekmi patria k vlajkovým lodiam medzi vianočnými koláčikmi. Výhodou tohto krehkého cesta je jeho obrovská variabilita. Z jedného cesta tak pokojne môžete pripraviť napríklad desať druhov koláčov, ktoré budú vyzerať a chutiť zakaždým úplne inak. Základné cesto sa dá dochutiť kakaom, strúhanými orechmi, mandľami, pravou vanilkou alebo napríklad kokosom. A podľa chuti ho môžete aj naplniť, či už marmeládou alebo napríklad krémom. Vyhrať si môžete tiež s polevou a zdobením. Fantázii sa skrátka medze nekladú.

Recept na krásne voňavé a žltučké linecké nájdete TU.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku