Zobraziť přihlasovací formulár

4 módne návyky, ktoré škodia zdraviu

  • Publikované:
4 módne návyky, ktoré škodia zdraviu

Módne trendy sa pomerne rýchlo menia, ale v našich životoch sa zabývali zvyky, ktoré z módy nakoniec odoberajú to hlavné - zábavu. Pretože majú dlhodobý vplyv na naše zdravie. Samozrejme nejde o módne farby, strihy alebo klobúky, ale o veci, ktoré sme zaradili do našej každodennosti, ktoré sú súčasťou nášho bežného fungovania a majú podstatu práve v diktáte módneho priemyslu.

Každá žena aspoň občas rieši, čo na seba. A nemusíte byť práve maniak do nakupovania módnych časopisov, oblečenia a doplnkov, aby ste mali nakročené k tomu, ničiť si zdravie nevhodnými zvykmi. Prečo? Pretože ich majú všetci (teda vlastne skôr všetky).


Chôdza na vysokých podpätkoch


O tom, že chôdza na vysokých podpätkoch škodí
, sme už písali. Okrem toho, že deformuje chodidlo, vyvíja neuveriteľný a neprirodzený tlak na chrbticu. Vysoké podpätky automaticky nútia ženu nakláňať hrudník dopredu, pretože nohy „nestíhajú“ hrudník (chôdza na vysokých podpätkoch je predsa len o niečo náročnejšia), zároveň sa ale snažíme túto silu vyrovnávať tým, že sa násilne narovnávame (inak by sme časom jednoducho prepadli dopredu). To, spoločne s otrasmi vyvolanými neprirodzeným rozložením váhy na chodidle, vyvíja nielen tlak na naše kĺby, ale predovšetkým na našu chrbticu.


Tu je treba brať do úvahy, že degeneratívne zmeny na chrbtici sa neprejavia cez noc, sú tzv. kumulatívne. Takže si najskôr možno nevšimnete, že vás častejšie pobolieva chrbát, máte problém s členkami a bedrami, časté bolesti hlavy. Môže to trvať mesiace aj roky... Iste máte vo svojom okolí kamarátku, známu alebo kolegyňu, ktorá bez topánok na podpätku nechodí ani so smetím. Ak vy sama na podpätkoch chodíte vyložene len občas, máte vyhrané.


Veľké, obrovské kabelky


Tie sú totiž nielen pekné, ale aj praktické, že? Môžete v nich nosiť toľko vecí, že vás nezaskočí ani prípadné nocovanie v lese, nejaké extra oblečenie, jedlo a hygiena sa v nich vždy nájde. To je práve ono - čím väčšiu máme kabelku, tým viac vecí v nej nosíme. A tým je samozrejme ťažšia.


Zhodneme sa na tom, že väčšina žien nosí kabelku na jednom ramene celý život. A tým pádom jedno rameno dlhodobo zaťažujú viac než to druhé. Táto nerovnomerná distribúcia váhy vedie k pomerne podstatným vedľajším poškodeniam - väčšinou je aj bez kabelky jedno rameno vyššie ako druhé (to, na ktorom nosíme kabelku), deformuje sa držanie tela a opäť trpí tiež chrbtica.


Aspoň párkrát za týždeň by sme sa mali vzdať veľkých kabiel, hoci sú sebepraktickejšie. Skúste si vziať malú kabelku alebo trendy batoh, vytrieďte veci, ktoré so sebou naozaj potrebujete a dajte odpočinúť svojmu ramenu, chrbtu i lakti.


Hladovanie


Módna vychudnutosť? Kto nie je dostatočne štíhly, nemá nárok na to byť in? O tom, ako sú súčasné módne trendy nezdravé a akým spôsobom deformujú životný štýl mnohých ľudí, bolo napísané naozaj veľa. Zaujímavé je, že tento trend sa zas toľko nemení, je to ešte len otázka poslednej doby, kedy sme zaregistrovali vlnu plus size modeliek. To ale na veci zatiaľ nič moc nezmenilo, roky pestovaný kult 90 - 60 - 90 zasial v každej žene túžbu po veľmi, veľmi štíhlej postave.


A ruku na srdce - ktorá z nás už nevyskúšala nejakú diétu so zázračným účinkom, ktorá spočívala v podstate v hladovaní a nedoprianí telu všetkých potrebných živín? Ono je to jednoduché - prestať jesť, ubudnúť na váhe, mať radosť, začať jesť, pribrať. A tak stále dokola.


Čo je na tom dlhodobo tak nezdravého? Okrem vyčerpania tela si spomaľujeme tzv. bazálny metabolizmus. Teda všeobecne si znižujeme efektivitu spaľovania. Keď držíme telo v strese z toho, že nevie, kedy zasa dostane poriadne najesť, naučí sa všetko, čo dostane, spracovávať čo najpomalšie a zároveň si čo najviac uložiť na potom. Spoločne so spomaleným metabolizmom majú takíto „dietári“ najväčší sklon nezdravo hrešiť - sem tam si doprajú porcie cukrami a tukmi nabitého jedla (napr. fast food alebo veľa sladkého), ktoré spoločne s ich stravovacími návykmi spôsobujú nadúvanie a opuch.


...do toho sa vojdem

 

Áno, áno, v skrini máme všetci pár kúskov, ktoré je nám ľúto vyradiť len preto, že nám do nich pár kíl nadbýva. A tak vždy, keď máme pocit, že máme o nejaké to kilo dole, s nádejou si ich skúšame. A keď sa stane, že ten posledný gombík na džínsach zapneme aspoň relatívne bez problémov, hrdo v nich vyrážame tráviť celý deň v práci alebo kdekoľvek inde.


Samozrejme nehovoríme len o oblečení, do ktorého sa musíte násilím pasovať, ale všeobecný trend úzkych nohavíc, ktoré dlhodobo stláčajú naše brucho (zvlášť, keď sedíme), vedie k mnohým problémom, u ktorých by sme hľadali príčiny inde.


Základom pre všetky ostatné pridružené ťažkosti je to, že sa naučíme dýchať výhradne do hrudníka. A s tým majú ženy dvojnásobný problém - od malička sa učíme zatiahnuť brucho a vypnúť prsia, čo nevyhnutne vedie k tomu, že dýchame výhradne do hrudníka. Schválne si to skúste - postavte sa, položte si jednu dlaň na brucho a druhú na prsia a schválne, ktorá z nich sa pri dýchaní pohybuje?


Dlhodobým zanedbávaním dýchania „do brucha“ samozrejme ochabujú niektoré svaly, a to predovšetkým tie okolo bedrovej chrbtice. Aj preto má toľko žien problémy s bolesťami chrbta. Pri dlhodobom sedení v nohaviciach, ktoré nás v páse doslova prerezávajú na polovicu, dochádza k nedostatočnému okysličeniu spodnej časti pľúc, čo vedie k nadmernému napätiu v trapézoch, krku, šiji a ramenách, ktoré sa snažia telo neustále „povyťahovať“ hore. Zároveň si tak môžeme spôsobiť bolesti hlavy, tráviace ťažkosti, napätie a úzkosti (ktoré vychádzajú práve zo zlého trávenia a tenzie v okolí krčnej chrbtice).


Sú to síce všetko len maličkosti, ale stojí za to sa nad nimi zamyslieť. Koľkokrát stačia malinké zmeny našich návykov a môžeme si život významne skvalitniť. Máte aj vy nejaké nápady, čo zmeniť v bežnom živote? Vyhýbate sa niektorým vyššie spomenutým veciam? A má to na vás vplyv...? Poznáte niekoho, komu zlé módne návyky vyložene škodia? Povedzte o tom ostatným na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku