Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo je dobré to s Vianocami nepreháňať a čo vaše deti naozaj ocenia?

  • Publikované:
Prečo je dobré to s Vianocami nepreháňať a čo vaše deti naozaj ocenia?

Šúrujete, pretože máte pocit, že inak k vám Ježiško nepríde? Kričíte na deti, pretože ste nervózna z pomyslenia, že do Štedrého dňa nestihnete zlepiť linecké? Nieto aby ste tento rok konečne originálne zabalila darčeky tak, ako to každý rok dokáže vaša kamarátka! Tak to radšej vzdajte, zmeták oprite do kúta a buchnite sebou o gauč. Vaša rodina totiž aj tak ocení niečo úplne iné.

Prečo vlastne ženy pred Vianocami prepadajú pocitu, že keď nebudú mať upratané, ohovorí ich blízke okolie aj vzdialení príbuzní? Je pravda, že počas adventu sa upratuje od pradávna, ale nie v podobe, akú to nabralo dneska, kedy sa k tomu zároveň stresujeme pečením cukroviniek, nákupom darčekov a ročnými uzávierkami v práci. Všetko sa skrátka stihnúť nedá a šuplíky umyté aj zospodu k vám vianočnú pohodu aj tak neprinesú.

Nefér argument

Pokojne sa ľutujte, že ste na oltár Vianoc položila nervy a zdravie a nikto to neocení, ale úprimne - chcel to po vás niekto? Ak pečiete cukrovinky, pretože vás to baví, je to v poriadku, ale nepoužívajte hory sladkého v škatuliach ako argument v debatách o tom, že ste strašne unavená a nikto vás nechápe. Ak si niekto vyžiadal nejaký druh, nerozpakujte sa vymeniť narobenie tácky osích hniezd za to, že dotyčný vyluxuje celú domácnosť.

Deťom za tri týždne začínajú vianočné prázdniny a dosť možno ocenia, keď si s nimi počas nich - a pokojne aj oveľa skôr - proste a jednoducho ľahnete na gauč a pustíte si nejakú známu rozprávku. Nie že by to mal byť program na celé voľní dni či sviatky, ale prečo sa jednoducho nezastaviť?

Svetielka sú základ

Choďte napríklad na vianočné trhy, pretože to rozhodne nie je len lákadlo pre turistov, naopak. Je to miesto, kde si vy aj deti môžete dať niečo dobré a navyše sa tam treba zísť so známymi, na ktorých inak nemáte pre samú prácu a starosť o rodinu čas.

Doma na to choďte chytro a stavte na vonkajšie efekty. Pavučín na strope si nikto nevšimne, keď zrak pritiahnu zapálené sviečky a blikajúce svetielka. Jeden svietnik za okno skrátka vydá za desať vyluxovaných kobercov. Keď to doladíte uprataním najväčšieho neporiadku, ktorý by predsa len rušil oči, máte hotovo.

Jeden rituál stačí

Snívate o tom, ako rodinu zavalíte vianočnými tradíciami a rituálmi, ale oni sa toho skôr desia? Alebo z toho nakoniec nie je nič, pretože to jednoducho nestíhate. Choďte na to ešte inak: vyberte si jeden rituál, ktorým Vianoce ozvláštnite, a toho sa držte. Je jedno, či to bude odlievanie olova alebo napríklad spoločná podvečerná návšteva lesa, kam prinesiete kŕmenie zvieratám.

Zo všetkého najhoršie sú sklamané očakávania. Nemaľujte si, že manžel bude milý a deti vďačné viac ako v iné dni roka, pretože sú Vianoce. Ak chcete romantiku, pustite si Lásku nebeskú. A s vlastnou rodinou si radšej choďte zasánkovať alebo sa aspoň prejsť do lesa na čerstvý vzduch.

 

(red)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku