Zobraziť přihlasovací formulár

Netradičná tradícia - vianočný pavúk

  • Publikované:
Netradičná tradícia - vianočný pavúk

Zdobenie vianočného stromčeka má svoje trendy, je poplatné móde rovnako, ako skoro všetko ostatné, čo má mať estetický charakter. Existujú ale aj tradičné ozdoby, ktoré sa v rôznych krajinách síce líšia, ale niektoré z nich prenikli do celého sveta. Jednou z veľmi netradičných ozdôb je „banka“ v tvare pavúka. Kde sa táto tradícia vzala? Už ste o nej počuli? A aké sú ďalšie tradičné ozdoby a motívy, ktorými môžeme stromček ozvláštniť?

Tradícia zdobenia vianočných stromčekov nie je tak dlhá, ako by sme si predstavovali. Vznikla v Nemecku už v 16. storočí, do sveta sa odtiaľ začala šíriť na začiatku storočia sedemnásteho. Niektoré zdroje uvádzajú, že sa Nemci inšpirovali v Pobaltí, isté ale je, že prazáklad tejto tradície je medzi pohanmi, respektíve keltskými a germánskymi kmeňmi.

Najskôr sa vianočné stromčeky vešali k stropu špičkou dole a mali symbolickú ochraniteľskú funkciu. Neskôr ich ľudia preklopili a začali zdobiť. Najskôr sušeným ovocím, ozdobami zo slamy, orechami alebo papierovými reťazami. No a potom prišli nám všetkým moc dobre známe sklenené ozdoby. Tie mali a dodnes majú podobu zvierat alebo kresťanských motívov, a tradične sa vyrábajú zo sklenených perličiek a trubičiek navliekaných na drôtiky. Okrúhle banky potom prišli až na začiatku dvadsiateho storočia.

Keď sme si urobili taký malý prehľad, ako to so zdobením vianočného stromčeka bolo a je, môžeme sa pozrieť aj na tie menej známe tradície. Medzi tú najpodivnejšiu patrí zdobenie vianočného stromčeka ozdobami v tvare pavučín a pavúkov. Ak sa vám to zdá ako nejaká moderná kontroverzia, nie je to ani zďaleka tak.

Pôvod legendy o vianočnom šťastí v podobe pavúka a pavučín je pravdepodobne na Ukrajine, ale niektoré zdroje sú vágnejšie, udávajú iba východnú Európu. Tak ako tak, najrozšírenejšia verzia legendy znie takto:

Bola kedysi jedna chudobná vdova, ktorá ťažko pracovala, aby uživila svoje štyri deti. Raz im v sieni spadla na hlinenú podlahu šiška, z ktorej začal rásť stromček. Všetci v rodine boli nadšení, že budú mať vlastný krásny vianočný stromček. Stromček vyrástol, ale keď prišli Vianoce, rodina nemala prostriedky na to, aby ho ozdobila. Noc na Štedrý deň išli deti spať s plačom, že nemôžu stromček ozdobiť. Keď sa ráno všetci prebudili, bol stromček husto opradený trblietavými pavučinami, a keď matka otvorila okno a na pavučiny dopadlo ranné slnko, premenili sa na zlato a striebro a rodina už nikdy nežila v chudobe.

(Zdroj)

Samozrejme pavučiny v zlato premenili rôzne sily, od Krista po Santu Clausa. Rovnako tak vraj táto legenda stojí za používaním trblietavých reťazí ku zdobeniu vianočného stromčeka, pretože pripomínajú práve pavučiny.

Aj dnes môžeme medzi tradičnými starými ozdobami nájsť pavúky aj pavučiny, prekrásne vyrobené v sklárskych dielňach.

Prečo sa o pavúkoch hovorí, že nosia šťastie? A prečo sa ich tak sakramentsky bojíme? Aj o tom sme písali skôr. Prečítajte si, kedy a kde sa v nás vzala arachnofóbia, aj ako si pavúky držať od tela.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku