Zobraziť přihlasovací formulár

Cítite sa ostatnými využívaní?

  • Publikované:
Cítite sa ostatnými využívaní?

Tomu by sme sa rozhodne mali brániť. Nie tomu pocitu, ale samotnej skutočnosti - pretože keď už sa tak cítime, asi na tom bude niečo pravdy. A väčšinou sa do začarovaného kruhu, keď si z nás ostatní berú a berú stále viac, ale my o nič moc viac nedostávame, dostaneme tak, že to ostatným dovolíme. Môže nás to uvrhnúť do stavov hlbokých pochybností o vlastnej hodnote - to nás ostatní majú v životoch len pre to, aby nás využívali?

Ako vo všetkých prípadoch, prevencia je lepšia ako riešenie následkov. Dôležité je zložiť si ružové okuliare, predsa len nám už asi nie je -násť, a začať zo skúseností vyvodzovať dôsledky pre budúcnosť. Takže ideme na to:

Verte vzorcom, nie ospravedlneniam. Počas života si každý človek vypestuje vo svojom správaní rôzne vzorce a pravidelnosti. Alebo si ich nesie z domu. Každopádne, keď niekoho poznáme, niečo sa nám na ňom nepáči, ozveme sa, on sa ospravedlní a sľúbi, že už sa to nebude opakovať, ale opakuje sa to stále dokola... kto je tu ten blázon? Od určitého veku sú vzorce správania pevnejšie než potenciál k jeho zmene. A na to už jednoducho nemáme čas.

Milujte skutočnosť, nie potenciál. On by bol tak skvelý, keby... Všetko bude dobré, až... Stačilo by málo, aby... a tak ďalej. Potenciál môžeme vidieť, môžeme ho skúsiť podporiť, ale rozhodne by sme sa do neho nemali zamilovať. U partnerov, priateľov, šéfov, kolegov. Je to vlastne jedno. Ak sa dlho nedeje nič, čo by k naplneniu onoho potenciálu viedlo, asi bude načase odvolať misiu.

Varovné znamenia. Vidíme ich od začiatku, všímame si ich, ale často ich zámerne ignorujeme. Od rodiny po kriminálnu činnosť, výstražné svetlá môžu byť malinké bludičky aj oslepujúce halogény, je ale len na nás, koľko a ako veľmi si budeme všímať. A ako s nimi naložíme, keď si ich pripustíme. Verte faktom, verte intuícii. Aj tak si nakoniec poviete, že ste to mali vedieť.

Poznajte svoju cenu. Tu sa dostávame na tenký ľad. Pretože, ak už sa raz cítime ostatnými zneužívaní, pravdepodobne to s vedomím vlastnej hodnoty nebude u nás také horúce. Veľmi dôležité je mať na seba názor nezávislý na tom vonkajšom. To, čo si o sebe sami myslíme, nesmie byť závislé na ničom, čo nám hovoria ostatní. Stojí za to sa k takému názoru dopracovať a pracovať na tom, aby bol čo najlepší. Či už to znamená prácu, vzdelávanie, vzhľad, vzťahy, čokoľvek. Pracovať na sebe je niečo, čo nám nikdy nikto nevezme.

Neznižujte štandardy. Len preto, že sme po ceste životom stretli pár ľudí, ktorí nám pošramotili dobrú vieru v ľudstvo všeobecne, si nesmieme nechať vziať (realistické) ideály. Ak máme nejaké svoje vlastné hodnoty a sme si ich vedomí, nemali by sme z nich ustupovať. A rozhodne by sme si ich nemali nechať vziať. Ak sa totiž „uspokojíme“ s niečím, čo našich štandardov nedosahuje, zmení to náš sebaobraz. A budeme si to vyčítať.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku