Soľ nielen v kuchyni
- Autor: Redakce Mimibazar
- Publikované:

Soľ je nad zlato, to vieme všetci a nielen z rozprávky. Zďaleka nie preto, že až so soľou má každé jedlo poriadnu chuť, ale aj preto, že sa dá využiť takmer nekonečnými spôsobmi. Chemické i fyzikálne vlastnosti soli, jej štruktúra a všadeprítomnosť v každej domácnosti vám môžu pomôcť k takému menšiemu domácemu kúzleniu. Čo všetko sa dá pomocou soli zvládnuť?
Víno na koberci? Dramatická predstava a ešte horšia realita červeného vína na svetlom koberci môže byť s absolútnym prehľadom zažehnaná trochou soli. Nalejte na červené víno trochu vína bieleho, nech sa nariedi farba. Miesto vyčistite hubkou a studenou vodou, potom na škvrnu nasypte soľ a nechajte ju aspoň 10 minút pôsobiť. Potom soľ povysávajte.
Koberec druhýkrát. A tentoraz mastné škvrny. Či už sa vám vysype balíček čipsov alebo spadne jedlo, sem tam sa na koberci mastnota objaví. Na ňu je ideálny roztok soli a francovky v pomere 1: 4.
Ideálna na leštenie mosadze a medi je domáca pasta vyrobená zo soli, múky a octu, všetkého rovným dielom. Touto pastou povrchy očistite, potom umyte saponátovou vodou a vyleštite - zelené škvrny aj mat zmiznú ako mávnutím oceľového prútika.
Domáci osviežovač vzduchu si môžete vyrobiť pomocou soli. Vonné soli nie sú nič neobvyklé, je to práve pórovitosť povrchu kryštálikov soli, ktorá zaručuje dlhotrvajúcu vôňu. Dajte si do uzatvárateľného pohára striedavo niekoľko vrstiev soli a plátkov ruží. Kedykoľvek pohár otvoríte, celá izba sa nádherne rozvonia.
Zachráňte svoj mop alebo hubky, predĺžte im život - nechajte ich cez noc namočené v soľnom roztoku; na liter vody dajte dve až tri lyžice soli.
Podráždenie pokožky žihľavou alebo bodavým hmyzom zvládne soľ tiež. Pri uštipnutí osou alebo včelou v prípade, že nie ste alergickí, miesto namočte a zasypte soľou. Tá zmenší opuch a uľaví od bolesti. Ak vás poštípe komár alebo blcha, potrite miesto slanou vodou a na to použite ešte rastlinný olej alebo masť. Miesto prestane svrbieť. A pri popŕhlení žihľavou umývajte postihnutú časť tela teplou slanou vodou, pokojne si doprajte teplú kúpeľ so soľou.
Soľ je skvelá na čistenie skoro všetkých povrchov, odstráni napríklad krúžky od pohárov na nábytku, silný sodný roztok odstráni usadeniny vo vázach aj pripečené zvyšky jedla v pekáčoch a hrncoch. Výborný je soľný roztok tiež na smaltovaný riad - nechajte ho v hrnci cez noc pôsobiť, druhý deň chvíľu povarte a hrniec bude ako nový.
Soľ znižuje bod mrazu, preto je vhodné, ak vám zamŕzajú okná, umyť ich špongiou namočenou v slanej vode a nechať uschnúť. Rovnako tak vozte v aute vrecúško so soľou, ktorým prejdete cez okná, keď sú mokré. Vďaka vrstvičke soli nebudete musieť škriabať!
Soľ funguje aj proti blchám v peleštekoch a búdach domácich maznáčikov. Raz za čas umyte vnútorné steny a podlahu búdy soľným roztokom, blchám sa tam už nikdy páčiť nebude.
Aj proti mravcom je soľ vynikajúca obrana. Ak potrebujete odkloniť mravenčie prúdenie, prehraďte im cestu soľou, tú prekonávať nebudú.
Vytečená šťava v rúre je jedna z najhorších kuchynských katastrof. Nielen, že je rúra od pripečenej šťavy takmer nevyčistitelná, ale navyše máte zadymenú celú kuchyňu a pach nevyvetráte, ani keby ste sa rozkrájali. Tomu sa ale dá predchádzať! Ak uvidíte, že čokoľvek v rúre tečie, ihneď hoďte na tekutinu trochu soli. Keď rúra vychladne, pripečenú šťavu ľahko odstránite a soľ sa navyše postará aj o nepríjemný zápach!
Spálené mlieko v kastróliku dá tiež poriadne zabrať. Kto sa niekedy pokúšal vydrhnúť pripálené mlieko, vie, o čom je reč. Než sa do toho pustíte, hrniec navlhčite a nasypte do neho soľ, ktorú nechajte aspoň 10 minút pôsobiť. Uvidíte, o čo jednoduchšia práca bude.
Pomúčená doska sa zvyškov cesta zbavuje naozaj ťažko. Keď na ňu ale nasypete soľ, tak dlaňou alebo špongiou odstránite zvyšky cesta aj múky úplne bezproblémovo.
Prskajúci olej na panvičke už znepríjemnil nejedny raňajky. Prskaniu oleja ale zabránite tým, že na panvicu najskôr prihodíte štipku soli, až potom rozpálite olej.
Aby nakrájané ovocie nehnedlo namočte ho do vody s mierne slanou vodou. Dlhšie si potom udrží pôvodnú farbu - a ani nebude chutiť slano.
Krehký šalát môžete pripraviť aj s niekoľkohodinovým predstihom - ihneď po umytí listy šalátu posoľte, udrží si potom svoju krehkosť oveľa dlhšie.
Čerstvé alebo staré vajce? To si môžete ľahko vyskúšať - dajte do hrnčeka slanú vodu a vajce do nej vložte. Čerstvé sa ponorí, staré sa bude držať na hladine.
Stratené vajcia sú takým kulinárskym orieškom. Trik na to, aby bielok pekne držal pohromade, je vkladať vajcia do osolenej vody. Rovnakú službu urobí aj napríklad trocha octu.
Rozbité vajcia sú na upratovanie tak trochu mor. Nezúfajte - posypte ich soľou, pôjdu potom oveľa lepšie „zozbierať“.
Štipka soli patrí aj do šľahačky a snehu z vaječných bielkov. Šľahačka bude nadýchanejšia a bielky budete mať nielen rýchlejšie ušľahané, ale po upečení budú tiež lepšie držať.
Ako udržať dlhšie čerstvé mlieko a syry? Jednoducho, do kartónu mlieka pridajte trochu soli, je to prírodný konzervant. Rovnako tak vám pomôže predĺžiť trvanlivosť tvrdých syrov, keď ich zabalíte do látky namočenej v slanej vode a uložíte do chladničky.
Nerovný povrch žehličky? Pripálené nečistoty ľahko odstránite tak, že zapnete žehličku na maximum a povrch budete čistiť hrubou soľou a novinami.
Zažltnuté škvrny od potu nás už donútili vyradiť nejeden kúsok zo šatníka. Rozpustite ale v litri horúcej vody 4 lyžice soli a roztok vtierajte do škvŕn, kým úplne nezmiznú. A nebojte, ide to rýchlo!
Nové uteráky väčšinou púšťajú pri praní farbu - aby ste tomu predišli, pridajte k prvým niekoľkým praniam šálku soli - uteráky nebudú púšťať a udržia si oveľa dlhšie sýte farby.
Soľ vo vani aj v sprche ako starostlivosť o pokožku. Kúpeľové soli sú napustené väčšinou farbivami a parfemačnými látkami, účinnou zložkou je ale vždy obyčajná soľ. Naložte sa do teplej vane, v ktorej rozpustíte jednu šálku morskej soli, vaša pokožka bude krásne vláčna a jemná. Hrubú soľ môžete použiť tiež po sprche, vydrhnite sa ňou ako prírodným peelingom, povzbudíte krvný obeh a svoje telo zbavíte odumretej kože.
Upchatý odpad môžete vyčistiť za pomoci čisto prírodných prostriedkov. Zmiešajte šálku soli, šálku jedlej sódy a pol šálky octu a vzniknutú zmes nalejte do odpadu. Zalejte dvoma litrami vriacej vody, pustite teplú vodu a nechajte ju tiecť, kým nezačne odpad normálne odtekať.
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia