Zobraziť přihlasovací formulár

Ako posilniť imunitu na poslednú chvíľu

  • Publikované:
Ako posilniť imunitu na poslednú chvíľu

Sezóna chrípok, prechladnutí a nádchy je v plnom prúde a za chvíľu sa nás zima opýta, čo sme robili v lete. Popravde sme na zimu asi veľmi nemysleli, nieto aby sme sa systematicky venovali posilňovaniu imunity cez celý rok. A s prvým zakašľaním našich detí nášho partnera alebo nás samotných si začneme vyčítať, že sme už dávno mali nasadiť aspoň vitamín C. Ako posilniť imunitu, keď na ňu útočia bacily zo všetkých strán?

Čo nám na jeseň podlamuje zdravie?

Je toho pomerne dosť. Na vine je samozrejme hlavne pokles teploty a naša neadekvátna adaptácia. Poznáte tie dni, kedy stretnete na ulici človeka v zimnej bunde a hneď za ním si vykračuje dievča v žabkách? Proste nie všetci reagujeme na zmeny teplôt rovnako. Čo nám ale škodí všetkým rovnakou mierou, sú teplotné rozdiely a prechody z tepla do zimy.

Ďalšou vecou, ktorá odíde spoločne s babím letom, je naša chuť na ovocie a zeleninu. Je to prežitok z dôb, kedy sme sa k nim v zime jednoducho nedostali, čo už dnes neplatí. A rovnako tak neplatí fakt, na ktorý boli naši predkovia adaptovaní oveľa lepšie, a to že vitamíny cez zimu toľko nepotrebujeme.

No a posledná, ale zďaleka nie zanedbateľná časť jesene, je zhoršená kvalita ovzdušia. Zvlášť pre tých, čo bývajú vo väčších mestách, sú jeseň a zima zlým obdobím na alergie, astmu, ale aj pre útoky voľných radikálov na naše telo.

Na imunitu jednoducho a rýchlo

Existuje niekoľko univerzálnych a všeobecne známych trikov na to, ako imunitu udržiavať a posilňovať. Patrí medzi ne predovšetkým:

  • Kvalitný spánok
  • Dobré, výživné a nutrične vyvážené stravovanie

To ale nie je pre nikoho žiadna novinka. Čo ale môžeme pre svoju imunitu urobiť okrem toho (ideálne samozrejme v kombinácii s týmto)?

  • Choďte von. Chcelo by sa povedať „na čerstvý vzduch“, ale to nemusí platiť tak úplne nutne všade. Ide o systematické vystavovanie sa pôsobeniu okolia, na ktoré si postupne zvykáme. Choďte na prechádzku so psom, do lesa, poslednú zastávku mestskej hromadnej dopravy, do obchodu... Samozrejme nie, ak je vonku vyhlásená smogová situácia.
  • Dajte si kefír. Naša imunita je v črevách, respektíve v ich mikroflóre. A kefír ju krásne vyživuje a posilňuje. Pokojne jeden denne, ochutený, neochutený, domáci. Ide nám predovšetkým o baktérie, ktoré obsahuje.
  • Doprajte si viac lásky. A to konkrétne tej fyzickej. Sex stimuluje v tele produkciu imunoglobulínu A, látky, ktorá bojuje proti vírusom i baktériám, teda významne podporuje našu imunitu. A dobrá nálada tiež nie je na zahodenie.
  • Konopné mlieko. Ak tiahnete k alternatívam mliečnych výrobkov, zaraďte v zime vedľa sójového, mandľového, ryžového alebo kokosového mlieka tiež mlieko konopné. Je to neuveriteľne mocný zdroj živín, vrátane bielkovín alebo vitamínu B6, ktoré sú nepostrádateľné najmä pre športovcov.
  • Eliminujte prechody teplôt. A to najmä dvoma spôsobmi. Skúste obmedziť pobyt v horúcej sprche (zvlášť, ak sa po nej chystáte ešte von). Rovnako tak skúste znížiť teplotu v spálni, kde spíte, na minimum (ideálne okolo 19 stupňov) .Oboje prispeje nielen k posilneniu imunity, ale aj k lepšej pleti, kvalitnejšiemu spánku a celkovému odpočinku.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku