Zobraziť přihlasovací formulár

Ako sa starať o prirodzenú krásu

  • Publikované:
Ako sa starať o prirodzenú krásu

Sledovať trendy je dobrá vec, ale nie všetci máme dispozície preto, im dosiahnuť. A možno ani nie dispozície, ale jednoducho ochotu. Nakoniec aj tak, keď sa ráno zobudíme, vyzeráme úplne inak, ako keď odchádzame z domu. Je to to, čo chceme? Nemali by sme skôr smerovať k tomu, aby ten ranný stav bol tomu prezentovanému čo najpodobnejší? A ako sa o prirodzenú krásu starať, ako ju podčiarknuť?

Bola som zvyknutá sa od veľmi skorého veku celkom výrazne maľovať. Išlo to ruka v ruke s mojou problematickou pleťou, make-upom som to skúšala maskovať snáď od tretej triedy. Zostalo to ale so mnou až do dospelosti. Bola doba, kedy som chodila do práce v stave, kedy mi nebolo práve psychicky najlepšie, dokonca som sa prestala obťažovať s maľovaním. A kolega na mňa vyvalil oči a hovorí, že vyzerám tak o desať rokov mladšia. Bolo mi vtedy čerstvo tridsať, takže ma to celkom potešilo. A keď som si to potom začala preberať v hlave, nejako mi z toho vyšlo, že je to výhodné pre všetkých zúčastnených. Ja sa toľko ráno nenadriem, všetci okolo budú v lepšom kontakte s tým, ako naozaj vyzerám, takže sa nebudem musieť na teambuildingu plížiť o piatej ráno do kúpeľne, aby som niekomu nespôsobila mŕtvicu, a tak ďalej. Takže teraz mám v arzenálu make-up, niekedy len BB cream, púder, maskaru a ceruzku na obočie. A čuduj sa svete...“

Katarína, 34

Mnoho z nás jednoducho spolieha na make-up, žehličky na vlasy, kozmetické prípravky a prípadne nejakú tú invazívnu korekciu vznikajúcich nedokonalostí. Ale keby sme venovali toľko energie, koľko jej venujeme do opráv a vylepšení, do prevencie a starostlivosti, možno by sme si ušetrili veľa starostí.

Psychika. Nie nadarmo sa hovorí, že čo je vnútri, je vidieť aj navonok. Ale tentoraz nehovoríme iba o tom, že by sme mali byť šťastné a pozitívne, pretože to na nás ľudia uvidia. Najväčším zabijakom a zďaleka nie len krásy je stres. Ovplyvňuje náš vzhľad viac, než by sme si mysleli, a to ako primárne, tak sekundárne. Vplyvom hormonálnych búrok, ktoré stres spôsobuje, vädne naša pleť - doslova stráca pružnosť, umenšuje sa naša schopnosť regenerácie, kvôli ovplyvneniu spánkového režimu budeme náchylnejšie na priberanie, objavia sa kruhy pod očami (aj keď trebárs budeme spať nadmerne, môže sa stať, že nekvalitne ). Poznáte pojem „strhané črty“? To spôsobuje predovšetkým stres.

  • Nielen pre našu krásu, ale aj pre naše zdravie, sú nevyhnutné takzvané systémové opatrenia. Patrí do nich pestrá a zdravá strava, dostatok spánku, pohyb a celkovo zdravý životný štýl. Bez vitamínov, antioxidantov, minerálov, mastných kyselín a vody bude naša krása chátrať.

Pleť. Ak máte dojem, že vaša pleť starne rýchlejšie než vy, presne o tom sme dopodrobna písali v tomto článku. Za nekvalitnú pleť, na ktorej sa prejavujú roky o dosť rýchlejšie, než by mali alebo mohli, môžete viniť predovšetkým stres, hormóny, spánok, alkohol alebo stravu chudobnú na potrebné živiny. A ešte pre vás máme bonus navyše, a to je pár tipov, čo môže za to, že zostarneme prakticky cez noc. Celý článok nájdete zase tu.

  • Čo prezrádza náš vek? Nie je to len dátum, ktorý máme napísaný v občianke. Je to predovšetkým práve kvalita našej pleti a vlasov, ale tiež napríklad manikúra. Ak si o tom chcete prečítať viac, môžete v našom článku tu.

Vlasy. S vlasmi je to ťažké. Tie sú, rovnako ako značná časť našej krásy, podmienené geneticky a s ich kvalitou a hustotou často nič moc neurobíme. Často ale kvalitu znižujeme, meníme farbu a lámeme ich viac, než je nevyhnutne nutné. Najväčšie hriechy v starostlivosti o vlasy sme zhrnuli tu, napríklad spanie vo vrkoči, tepelná úprava, suchý šampón, časté farbenie... Dokonca sme venovali špeciálny článok tomu, čo vlasy ničí, keď spíme. Na popredné priečky sa dostalo spanie s mokrou hlavou a už spomínaný vrkoč. Celú hitparádu máte k dispozícii tu. A o spomínanom démonovi práci s teplom a žehličkami na vlasy obzvlášť, si zase môžete prečítať tu.

Líčenie. S líčením je to ošemetné. Pretože každý je zvyknutý na niečo iné, každému niečo iné pristane a vyhovuje (tieto tri kategórie sa veľmi často nestretávajú). Každopádne musíme dbať na kvalitu produktov, ktoré používame, to je jasné. Rovnako tak na ich vhodnosť pre náš typ pleti, ale predovšetkým na ich kvantitu. Pretože by ste boli prekvapení, ako málo stačí na to, aby ste vyzerali pekne a upravene. V make-upu sa držia nečistoty, ktoré sa do neho cez deň nachytajú. Keď sa neodlíčime poriadne, budú na našu pleť pôsobiť, aj keď spíme. Ťažký make-up sa usadzuje vo vráskach a dá im viac vyniknúť. Keď sa budeme snažiť o čo najľahší make-up, bude nám to vždy na prospech. Nosíte make-upu až príliš? Ako to spoznáte? Čítajte tu. A čo sa stane, keď ho prestaneme nosiť úplne? Aj to sa dozviete u nás. No a s pribúdajúcim vekom je potrebné sa niektorých zvykov a produktov vzdať. Napríklad čohokoľvek s obsahom alkoholu, metalických tváreniek alebo vodeodolnej maskary. Prečo? To sa dozviete tu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku