Zobraziť přihlasovací formulár

Ako sa správne starať o detské zuby? Urobte z čistenia zábavu!

  • Publikované:
Ako sa správne starať o detské zuby? Urobte z čistenia zábavu!

Aj keď mliečne zuby deťom behom pár rokov vypadajú a nahradia ich zuby stále, je dôležité starostlivosť o ne nepodceňovať. V opačnom prípade totiž svojim potomkom môžete zarobiť na poriadne problémy. Na to kedy s pravidelným čistením začať a čoho sa vyvarovať, sme sa preto opýtali priamo zubného lekára.

Vedieť, ako sa správne starať o detský chrup, by mala byť povinnosť každého rodiča. Správny vývoj prvých zubov totiž ovplyvňuje aj vývoj stálych zubov, pretože ak mliečne zuby vypadnú príliš skoro, môžu mať druhé zuby zdravotné komplikácie. Je preto dôležité vedieť sa o mliečne zuby správne starať a naučiť chodiť dieťa aj na pravidelné návštevy stomatológa. Správna starostlivosť o mliečne zuby je dôležitá aj preto, že sa veľmi rýchlo kazia. Detské zuby sú totiž menšie a slabá je aj vrstva skloviny, ktorá ich chráni. Tá je navyše menej mineralizovaná, takže nie je príliš pevná. V dôsledku to znamená, že kaz na detskom zube vzniká rýchlejšie.

Čistite od prvého zúbka

S čistením zubov je ideálna začínať hneď po prerezaní prvých zubov do úst. Najprv sa zuby otierajú plienkou, potom sa väčšinou používa tzv. prstiačik. Ide zvyčajne o silikónovú kefku, ktorá sa navlieka na prst. Akonáhle zuby viac povyrastú, prichádza na rad malá detská kefka. Technika čistenia je rovnaká ako u dospelých, ale väčšinou je to limitované spoluprácou s dieťaťom. Deti zubnú pastu často prehĺtajú. Ideálne je s ňou preto začať čistiť až tak od dvoch rokov dieťaťa. Pasty dávame len malé množstvo.

Nezabúdajte na medzizubné pomôcky

„Aby si deti zvykli na kefku, tak im ju dávame do ruky, akonáhle ju dokážu dobre udržať. Platí ale pravidlo, že približne do desiatich rokov musí rodič zuby dočisťovať. Deti nemajú ešte vyvinutú jemnú motoriku a nezvládnu si chrup dobre vyčistiť. Dôležité je tiež využívanie medzizubných pomôcok. U detí používame niť a ideálne aj medzizubnú kefku - hoci len malú, ale vytvárame tak návyk do dospelosti,“ radí MDDr. Ondřej Šrámek z Dentálnej kliniky Hradčanská.

Obmedzte nevhodné nápoje a sladkosti

Zubný kaz vzniká úplne rovnako ako u stálych zubov. Len prebieha rýchlejšie. Zásadnú úlohu majú cukry z potravy, či už je to mlieko, príkrmy alebo čokoľvek iné. Ak však dieťa dodržiava základné zásady správneho čistenia chrupu, tak sa o vznik kazov toľko nemusíme obávať. Zároveň je ale dobré príjem určitých potravín málinko obmedziť. „Nie je vhodné dávať deťom piť po celý deň sladké ovocné nápoje, ktoré dieťa pri pití tzv. cucká. Pitie potom preteká cez predné zuby a tie sú tak vystavené kyslému a sladkému a tým majú väčšie sklony sa potom kaziť,“ dodáva MDDr. Ondřej Šrámek.

Nepodceňte výber lekára

Dobré je začať chodiť k zubárovi čo najskôr. Ideálne po pol roku, kedy sa začnú prerezávať prvé zuby. Je to dôležité aj z psychického hľadiska dieťaťa. „Detský pacient si tak môže zvykať na prostredie ordinácie. Navyše sa na týchto kontrolách nedejú nijako bolestivé veci. Preventívne kontrolujeme zuby a radíme rodičom ohľadom zubnej hygieny. Deti často vozíme aj na kreslách, snažíme sa im z toho urobiť takú hru. Dieťa si potom spojí návštevu zubára s pozitívnou reakciou. Postupne sa tak začne vyvíjať vzťah a dôvera medzi pacientom a lekárom, čo je kľúčové pri spolupráci. Ak sa dostane do ordinácie dieťa s naozaj bolestivým kazom či úrazom je dôležité, aby s nami „spolupracoval“ a nebol vystresovaný. Stres zo zubára z detstva sa totiž môže veľmi ľahko preniesť až do dospelosti a človeku komplikovať život,“ uzatvára MDDr. Ondřej Šrámek.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku