Zobraziť přihlasovací formulár

Ako kvôli fajčeniu starneme

  • Publikované:
Ako kvôli fajčeniu starneme

Na každej krabičke cigariet nájdeme upozornenie o tom, ako fajčenie škodí nášmu zdraviu. Všetci to vieme, ale napriek tomu si často nedáme povedať. Nebudeme sa baviť o zdravotných následkoch fajčenia, informácií o tom máme nespočetne. A aj keď sa to zdá ako veľmi malicherná motivácia, možno aj tá môže niektorým z nás pomôcť sa tohto zlozvyku zbaviť. Kvôli fajčeniu totiž vyzeráme podstatne starší, než sme. A čo je nám v dvadsiatich možno jedno, s každým pribúdajúcim rokom naberá na závažnosti.

Fajčenie prispieva k nášmu predčasnému starnutiu zrejme najviac zo všetkého, čo sami sebe môžeme spôsobovať. Delí sa o predné priečky so stresom a chronickým nedostatkom spánku, ale rozhodne vedie, keď príde na permanentnosť týchto škôd a pridružené zdravotné následky.

Aký má fajčenie vplyv na náš vzhľad? Je trojaký - oslabuje imunitu, ochabuje po ňom svalstvo a naša koža extrémne stráca na pevnosti. A s tým súvisí kde čo. Napríklad:

Kruhy a vaky pod očami, dokonca zlý zrak. Fajčenie ovplyvňuje produkciu kolagénu a to nie práve v dobrom. Okrem toho, že sa nám rýchlejšie urobia vrásky, koža bude suchšia a krehkejšia, tenšia - čo už je pre tak tenkú pokožku, ktorú máme pod očami, veľmi zlá správa. Kvôli nikotínu naše beľmo zožltne a z mnohých dôvodov sa môže zhoršiť zrak.

Fajčenie a úsmev. Asi vás ako prvé napadlo, že kvôli nikotínu žltnú zuby. To je pravda. Ale nikotín tiež spôsobuje vysychanie slizníc, teda aj úst. A sliny v sebe obsahujú baktérie, ktoré nás chránia pred zubnými kazmi a baktériami, ktoré môžu spôsobovať ochorenia ďasien. Takže všetky možné choroby od paradentózy po zápaly zuba, rakovinu ústnej dutiny alebo napríklad „len“ nepríjemný dych (ale fajčenie nie je to jediné, čo zlý dych spôsobuje. Môže za to napríklad raňajky alebo lieky. A čo ďalej? Dozviete sa tu.).

Máte lupienku (psoriázu)? Fajčenie naprosto určite zhoršuje jej príznaky. Psoriáza je totiž autoimunitné ochorenie, a fajčenie rozhodne nie je nič, čo by imunite prospievalo. A krehnutie a vysychanie kože rozhodne príznakom psoriázy nepomáha. Nikotín tiež spomaľuje regeneráciu a tvorbu nových kožných buniek.

Fajčenie spomaľuje krvný obeh. To nie je nikdy dobrá správa. Ale ako už sme hovorili, sústrediť sa budeme skôr na vzhľad - takže koža nie je dostatočne prekrvená, má teda „nezdravú farbu“ a k tomu navyše nie je dostatočne vyživená (pretože krv roznáša živiny).

Starecké škvrny. Alebo hyperpigmentácia je spôsobená okrem iného aj zlým krvným obehom. A o tom už sme hovorili. Nie je to nijako život ohrozujúce, ale na kráse to naozaj nepridá.

Žlto šedé nechty. Priamym vystavovaním nechtov nikotínu (keď držíme cigaretu) nechty jednoducho zožltnú. A trvá to naozaj dlho, než sa zase vrátia do normálu. Samozrejme potom, čo prestaneme fajčiť.

  • A keď sme už pri žltej farby. Ak fajčíte doma, žlté škvrny sa budú predierať na povrch steny, aj keď urobíte novú omietku. Aj cez niekoľko náterov novými farbami. Je potrebné použiť špeciálny náter, ktorým sa celá oprava celkom predraží.

Vlasy budú tiež problém. Pretože nám budú rýchlejšie vypadávať, strácať pružnosť, strapkať sa a dokonca môžeme aj predčasne šedivieť. A o tom, ako budú „voňať“, ani nehovoríme.

Strie. Keďže fajčenie významne prispieva k zhoršeniu kvality kože, bude naša koža reagovať horšie na natiahnutie. Elasticita a pevnosť pokožky je jednoducho preč. S tým súvisia aj viac viditeľné jazvy a horšie hojace sa rany.

Ovisnuté prsia a paže. To nechceme už vôbec, že nie? Aj keď je to prirodzený proces starnutia, rozhodne ho nechceme urýchľovať. Prsia a koža na spodnej hrane paží (na tricepsoch) je ochabovaním ohrozená najviac. A fajčením celý tento proces urýchlime, a to pomerne významne.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku