Zobraziť přihlasovací formulár

Dá sa v zime vôbec neochorieť?

  • Publikované:
Dá sa v zime vôbec neochorieť?

Veľa vitamínov, vyhýbať sa miestam, kde sa pohybuje veľa ľudí, piť bylinkové a zázvorové čaje, ideálne si každý deň zobnúť tabletku doplnku stravy s kokteilom na posilnenie imunity. To je ale prekvapenie. Všetko z toho je síce dobré a prospešné, ale bez systémových opatrení sa proste nezaobídeme. Na našu imunitu v zime útočí neobvykle veľa nebezpečenstva a my by sme si mali uvedomiť, že to, čo nám prechádza v lete, nám v zime rozhodne len tak neprejde.

Najväčšie nebezpečenstvo

Baktérie, vírusy a všetky tie breberky, ktorým hovoríme bacily a ktoré nám spôsobujú toľko nepríjemných prechladnutí, angín, chrípok, kašľov a rým, sa koncentrujú v miestach, kde je veľa ľudí a teplo. Čo je v lete pomerne jednoduché, pretože veľa ľudí je vonku a teplo je všade. Takže ich koncentrácia je ďaleko menšia. V zime sa však počet miest, na ktorých bacily prežijú, významne zmenší, takže ich koncentrácia na nich sa zväčší. A je teda ďaleko väčšia šanca, že si nejakého odnesieme domov.

Veľké teplotné rozdiely sú potom druhá vec, ktorá nás v zime pripravuje nielen o imunitu, ale aj o krásu pleti, zdravie nechtov alebo vlasov. Neustála práca na termoregulácii telo vyčerpáva a potrebuje tak viac priestoru na regeneráciu. Ktorý mu však veľmi často jednoducho nedávame.

Sila mysle

Určite si vybavíte situáciu, kedy ste začínali cítiť, že na vás niečo lezie, ale boli ste v stave, kedy ste si chorobu jednoducho „nemohli dovoliť“. Či už kvôli práci, rodine alebo akémukoľvek inému zhonu. A tak ste sa proste rozhodli chorí nebyť. A, čuduj sa svete, ono to fungovalo (možno nie vždy, ale veľmi často áno). Trik je v tom, že naša hlava a telo jedno sú a aj keď sa to nezdá, vedia veľmi pekne spolupracovať.

Psychické rozpoloženie to rozhodne ale nezvládne samo. Potrebujeme viac regenerácie a viac podpory našich telesných funkcií, aby naša imunita nápor vydržala. Ako to teda všetko skĺbiť?

  • Dostatok spánku. Vedľa času je spánok najlepší lekár. Kvalitný a dostatočne dlhý spánok je pre každého z nás nutný, telo aj myseľ sa regenerujú a posilňujú. Takže 7 hodín denne a žiadne výhovorky (čo by vzhľadom k tomu, že sa začína stmievať okolo štvrtej, nemusel byť taký problém).
  • Jedzte dobre a kvalitne. A tým nemyslíme dostatok ovocia a zeleniny, ale aj zdravých tukov, vlákniny a sacharidov. Pretože bez nich naše telo nefunguje správne (pokiaľ teda netrpíme nejakou z alergií). Zvlášť podstatný je dostatočný príjem vlákniny, pretože, ako vieme, imunitu máme v črevách, tak ich potrebujeme mať pekne prečistené. V zime máme prirodzene menšiu potrebu jesť ovocie a zeleninu, nie je od veci zamerať sa cielene na jej príjem - aj keby to malo znamenať doplnok stravy.
  • Pravidelné cvičenie. Kľúčové slovo je „pravidelné“. Netreba sa preťažovať, v zime je telo nastavené skôr na šetrenie energie než jej výdaj. Pravidelné zrýchľovanie krvného obehu ale podporuje našu imunitu a v pochmúrnych dňoch tiež zlepšuje náladu.
  • Umývať si ruky. A zvlášť pred jedlom. Že už sme to niekde počuli? To preto, že je to to najzlatejšie pravidlo, ako sa vyhnúť nákaze.
  • Zapracovať na znížení hladiny stresu. Pretože kortizol, stresový hormón, oslabuje naše telo a s ním i celkovú imunitu. Aj keď sa množstvu stresových situácií vyhnúť nemôžeme, dajte si záležať, aby ste ich vykompenzovali náležitým odpočinkom.
  • Pobavte sa. Smejte sa! Smiech totiž bojuje proti stresu, a to nielen metaforicky, ale aj chemicky. Smiech zvyšuje počet bielych krviniek, ktoré vedia regulovať imunitný systém.
  • Buďte v teple. Mamičky mali a majú stále pravdu - poriadne sa obleč, lebo prechladneš! Oplatí sa oblečenie vrstviť práve kvôli prechodom z jednej teploty do druhej (a všetci poznáme problém nazývaný prekúrené v MHD). A v aute, v kabelke alebo v práci si nechávať sveter, ponožky alebo šál, keby sa vonku neočakávane ochladilo.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku