Zobraziť přihlasovací formulár

Zazimovávame vlastné telo a myseľ

  • Publikované:
Zazimovávame vlastné telo a myseľ

Aj babie leto už máme definitívne za sebou. So súčasným nespoľahlivým počasím nemôžeme povedať, kedy dorazí tá pravá zima, a či sa s ňou náhodou nebudeme trápiť až do mája, čo ale povedať môžeme je, že je potrebné sa trošku pripraviť. Naše telo aj myseľ funguje cez zimu, kedy je vtieravo, sychravo, mráz, málo slniečka jednoducho inak. Čo môžeme urobiť preto, aby sme sa čo najlepšie pripravili?

Aj keď na to často zabúdame, stále sme súčasťou prírody. Možno sme ju v nás trošku pokorili, ale úplne vzpierať sa jej nemôžeme. Takže nás prirodzené cykly a kolobeh prírody ovplyvňuje, aj keď sa sem tam vzpierame.

Myseľ a psychika. Dni sa skrátili, slniečko sa schovalo za mraky, my sme spavá a bez energie. Je to normálne, pretože jednoducho cez zimu toho toľko robiť nemôžeme (teoreticky), tak si energiu schovávame zase na jar. Čo by sme mali určite robiť je dávať si pozor na to, koľko máme vitamínu D. V našom tele môže za veľa vecí (dočítate sa tu) a my ho tvoríme prevažne zo slnečného svitu. Takže obohatiť jedálniček, nevynechať jediný slnečný deň a ísť sa prejsť, zvážiť doplnky stravy.

Sezónne výkyvy nálad a zmeny psychiky zďaleka nie sú žiadnou výnimkou, niekto proste reaguje na zmenu počasia a najmä spomínanú absencii slniečka horšie ako iný. Môžu sa vyskytnúť sezónne depresie, s ktorými sa rozhodne zverte svojmu lekárovi!

Krása a telo. Opálenie je preč, pleť sa začína niekomu mastiť, niekomu schnúť, objavujú sa so zimou spojené lupiny... Všeobecne naše telo trpí zmenami teplôt, ktoré sú všadeprítomné - zo zimy do tepla, z mrazu do prekúrenej MHD, však to poznáte. Dôležité je, aby sme svoje telo nevystavovali ešte viac šokom. Najmä ide o umývanie, kúpele a sprchovanie. Aj keď sa zdá horúca vaňa premrznutému telu ako vynikajúci nápad, v skutočnosti si moc nepomôžeme, len si zarobíme na problematickejšiu pleť a rýchlejšie sa mastiace vlasy. Takže by sme na všetko - od odličovania po spomínané kúpele - mali používať vlažnú vodu, maximálne stredne teplú.

Do pohybu sa nám cez zimu veľmi nechce. Všetko to prezliekanie a potenie. Stráviť popoludnie zabalení v deke pri televízii nám pripadá ako oveľa lepší nápad. Navyše významne ubudlo možností, ako tráviť čas vonku. Ak cvičíme pravidelne, asi už sme na to zvyknutí. Ale ak tak nejako bojujeme, je dobré vedieť, že práve teraz je najlepší čas začať - aby sme mali dostatok času pokojne aj na kompletnú transformáciu tela. Do ďalšieho leta zostáva trištvrte roka, a to so správnym prístupom dokážeme doslova zázraky.

Jedlo. Všetci vyznávači zdravého životného štýlu prežívajú cez zimu doslova nočnú moru. Pretože si síce môžeme stále kúpiť ovocie a zeleninu, na aké sme zvyknutí, väčšinou sú ale také nejaké mdlé a bez chuti. Okrem samozrejme sezónnych (takže dovážaných) potravín. Ono toho cez zimu u nás toľko predsa len nerastie. To, o čom si hovoríme, že je vlastne problém, je fakt, že sa nám zmenia chute. Zrazu by sme si dávali viac tučné a sladké jedlá, na vitamíny moc chuť nemáme.

Viete ale čo? To vôbec nevadí. Naše telá sa vyvinuli v našich geografických podmienkach, takže sú na výkyvy v príjmoch vitamínov vlastne do istej miery zvyknuté. A ak si budete dopriavať napríklad jablká, ktoré vonievali v pivniciach našich babičiek celú zimu, sem tam si dáte nejakú tú exotiku a vôbec, budete si vyberať sezónne čerstvé potraviny, bude všetko v poriadku.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku