Zobraziť přihlasovací formulár

Na upchaté dutiny prírodne

  • Publikované:
Na upchaté dutiny prírodne

V tomto ročnom období je v skutočnosti prekvapujúce, keď sa niekomu podarí sa nenachladiť. Prechodné obdobie medzi letom a jeseňou rozpútava dokonalé kašlavé, nachladnuté, nádchové a chrípkové peklo, ktorým si viac alebo menej intenzívne musíme prejsť každý rok. Ale kto je pripravený, nie je prekvapený. Ako na upchaté dutiny? S rozpúšťaním a zbavovaním sa nepríjemného zahlienenia pomôžu aj niektoré potraviny.

Čo vlastne je hlien? Je to látka neustále prítomná v našom tele, pomáha hydratovať, upokojovať a vyživovať našu kožu, sliznice a orgány. Je vylučovaný sliznicami a chráni predovšetkým rozmnožovaciu, dýchaciu a tráviacu sústavu, bez neho by sa napríklad naše žalúdočné kyseliny a tráviace enzýmy mohli pustiť okrem jedla aj do stien tráviaceho traktu. Pri dýchaní zase zachytáva nečistoty a všetci vieme, k čomu je pri pohlavnom styku.

K jeho nadmernej a nežiaducej produkcii ale dochádza, keď sme prechladnutí alebo chorí, takže ho potrebujeme vysmrkať a vykašľať. Jeho produkciu môže zvýšiť aj konzumácia niektorých potravín (ako sú napríklad mliečne výrobky)... ale iné potraviny ho zase pomáhajú rozpúšťať a odvádzať z tela preč. Aké to sú?

Zázvor. Zázvor je jednoducho zázrak. Obsahuje nielen antioxidanty, protizápalové látky a vitamíny, ale aj enzýmy, ktoré pomáhajú riediť hlien. A preto - ak sa cítite zahlienení, siahnite rozhodne po čerstvom zázvore. Môžete si pripraviť čaj, pridať ho do jedla alebo si napríklad vyrobiť zázvorovú vodu. Ako na to? A s čím všetkým pomôže? Prečítajte si tu.

Cibuľa a cesnak. My vieme, ani jedno nie je práve príjemnej vône alebo chuti, ale na prechladnutie a rozpúšťanie hlienu pomáhajú zázračne. Len si skúste s nosom upchatým nádchou pričuchnúť k nakrájanej cibuli a cesnaku a uvidíte, ako vám ten pach „pretiahne dutiny“. V čím surovšom stave sme ich schopní požiť, tým lepšie. A cesnak je vhodné roztlačiť, nech sa látky pekne uvoľnia.

Ananás. Ten čerstvý, samozrejme. Možno vás tiež napadne obsah vitamínu C, ale ananás je ideálny na odhlienenie a detoxikáciu predovšetkým vďaka obsahu bromelínu. Tento enzým pomáha nielen rozpúšťať hlien, ale aj tráviť tuky, zbavovať sa opuchov a má protizápalové účinky.

  • Ale pozor. Čerstvý ananás môže mať na sliznice tiež nepriaznivé účinky, niektorí jedinci sú na neho citlivejší a majú po konzumácii pocit „zodraného“ jazyka alebo celej ústnej dutiny.

Tekvicové semienka. Asi by pre nás tekvicové semienka neboli prvou voľbou, ale olej z tekvicových semienok sa používa na rozpúšťanie a odstraňovanie hlienu už celé tisícročia ako súčasť tradičnej čínskej medicíny. Ak si dáme semienka celé, dostaneme tak do seba tiež vlákninu a nejaké tie bielkoviny, čo je vždy dobre.

Bobule. Čučoriedky, maliny, brusnice ... ak sa dostanete k čerstvým, rozhodne si ich neodopierajte, naopak. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C a draslíka, takže pri chorobe, ako by ste našli. Znížia nadprodukciu hlienu a dodajú nášmu telu tak potrebnú vlákninu, ktorá zabezpečí, že sa infekcie zbavíte tak rýchlo, ako to len pôjde.

Jablká. Sú na tom podobne ako bobule, ako s obsahom vitamínu C, tak s obsahom draslíka. Ten zmierni produkciu hlienu a výhodou je, že z jabĺk nezmizne ani tepelnou úpravou. Takže si ich môžeme dopriať v akejkoľvek podobe. V koláčoch, smoothies, ale aj len tak, jesenne.

Brokolica. Všetka ďalšia hlúbová zelenina ako je kapusta alebo kaleráb, obsahuje látky, ktoré veľmi jednoducho rozpúšťajú hlien a vďaka prídatnému vysokému obsahu vlákniny uľahčujú trávenie, takže hlien doslova z nášho tela odplavuje. Ideálne je konzumovať brokolicu pripravenú v pare alebo rozmixovanú vo smoothie alebo na raw polievku.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku