Zobraziť přihlasovací formulár

Ako pripraviť pleť na zimu

  • Publikované:
Ako pripraviť pleť na zimu

Zima chystá na našu pleť opäť zvýšenú záťaž. Nielen teplota, ale aj zhoršená kvalita vzduchu, prechody z tepla do zimy, nedostatok slnečného žiarenia, zmena biorytmu, iná výživa, menej vitamínov, a tak ďalej, a tak ďalej. Na prípravu nie je nikdy veľmi skoro, takže poďme už uprostred jesene myslieť na to, aby naša pokožka prežila zimu v zdraví a čo najlepšej kondícii.

Prejdite z mliek na krémy. Všeobecne platí, že na zimu by sme mali používať prípravky, ktoré neobsahujú toľko vody. Jednak sa toľko nepotíme, takže pleť nestráca vlahu, ale predovšetkým - naše kozmetické prípravky by mali obsahovať čo najmenej vody. Pretože čo robí voda, keď zmrzne? Zmení sa na ľad. A ľad má aký objem? Väčší než voda. Takže nadmiera vody v pleti môže spôsobovať malé trhlinky a pričiňuje tak na vrásky. V zime potrebuje pleť ochrannú bariéru a vlahu uzamknutú v sebe. To zvládnu obsahovo bohaté konzistencie, ako krémy, oleje alebo napríklad maslá.

Doprajte si kratšie sprchy. A rozhodne prejdite z horúcej vody na vlažnú. Aj keď v zime to zvádza dávať si večer, ráno, alebo kedykoľvek je nám zima horúci kúpeľ, nie je to úplne najlepší nápad. Horúčava a voda spôsobujú, že sa nám roztvoria póry, ktoré nasajú veľkú vlahu, a keď potom krátko po horúcej sprche pôjdeme von, voda v našej pokožke môže začať opäť mrznúť. V zime sa hodia vlažné a kratšie sprchy, po ktorých pokožku okamžite utriete a na ešte vlhkú nanesiete hydratačný krém od hlavy po päty. A pozor, skúste sa cez zimu vyvarovať agresívnych mydiel. Tie totiž zmývajú aj prirodzenú telesnú ochrannú vrstvu mazu, ktorú v zime potrebujeme. A čím viac ju budeme zmývať, tým intenzívnejšie sa bude tvoriť - takže sa nám môžu začať viac mastiť vlasy a pleť, čo môže viesť k zhoršeným prejavom akné.

Pozor na jedlo. V zime máme všeobecne menšiu potrebu jesť ovocie a zeleninu, čo by samo o sebe nemuselo toľko vadiť. Máme ale aj zvýšenú potrebu konzumovať tuky, čomu sa väčšinou urputne bránime, a tak ich nahradzujeme cukrami. Tie vedú k strate pevnosti pokožky, k väčším prejavom akné, čo vedie k vytváraniu viac a viac zbytočných narušení kože, z ktorých sa cez zimu môžu stať základy pre hlbšie vrásky. Sústreďte sa na zdravé tuky a antioxidanty, pokojne si doprajte aj doplnok stravy s vitamínom C.

Nezabúdajte na pery a ruky. Balzam na pery a rukavice sú absolútne nevyhnutné, a to ešte predtým, ako vyjdete z domu. Nečakajte na to, až vám pery popraskajú, ani na to, až vám bude na ruky zima, to už je neskoro. V takom prípade je škoda už napáchaná, a my opravujeme. A prevencia je rozhodne lepšia cesta!

  • Nezabúdajte na vyživujúce masky. Aj v zime je dobré zhruba raz týždenne urobiť peeling tela aj tváre, prípadne pier. A na tvár, pery a vlasy je treba tiež sem tam naniesť vyživujúce masky, ktoré im dodajú zvonku to, čo im chýba. Od výživy po ochranu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku