Zobraziť přihlasovací formulár

Zápal v ústnej dutine? Než sa dočkáme lekára...

  • Publikované:
Zápal v ústnej dutine? Než sa dočkáme lekára...

Ak sa nám na koreňovom kanáliku vytvorí zápal, môže významne ohroziť zdravie našich zubov. Nejde len o to, že je zápal vo valnej väčšine bolestivý, ale je tiež nebezpečný a my by sme sa ho mali čo najrýchlejšie zbaviť. Ak však nie je bolesť tak akútna alebo nám zubár dal termín až za veľmi dlho, je veľa domácich spôsobov liečby (alebo aspoň udržania na uzde), ktoré môžeme vyskúšať.

Zapálená zubná dreň v priestoroch zubných kanálikov môže byť veľký problém. Vzniká z rôznych dôvodov - od úrazu po nedostatočnú hygienu alebo iným poškodením, ale jej príčinou môže byť naopak aj veľmi hlboký zubný kaz. Nesmieme zabudnúť ani na stravu bohatú na cukry, ktoré zuby jednoducho ničia.

Aké sú príznaky? Asi nič, čo by nás prekvapilo - ostrá krátkodobá bolesť zuba, bolesť pri hryzení, znížená chuť, zlý dych, opuchnuté líca, ťažkosti s prehĺtaním jedla, opuchnuté uzliny, pokojne aj horúčky a jednoducho všeobecné nepohodlie. Je dôležité vyhľadať lekára čo najskôr, v medzičase si ale môžete pomôcť a významne uľaviť sami doma. Aj bez pomoci práškov.

Slaná voda. Potrebujete pohár teplej vody a lyžičku soli. Soľ je známa pre svoje antibakteriálne vlastnosti, slúži ako prevencia rastu počtu baktérií, zmierňuje zápal. Vyplachujte si ústnu dutinu slaným roztokom zhruba štyrikrát denne.

Kokosový olej. Vieme, že jeho antibakteriálne vlastnosti vstúpili do dejín už dávno. Ideálne ráno na prázdny žalúdok si dajte do pusy lyžičku kokosového oleja, a ak to pôjde, preval'ujte ho v puse aspoň 15 minút. Môžete priebežne dopĺňať, ono sa nič nestane, keď ho prehltnete. Potom si pusu vypláchnite teplou vodou. Kokosový olej zmierni podráždenie, zamedzí množeniu baktérií, ale tiež bude bieliť a čistiť zuby.

Cesnak. Ten nám rozhodne od zlého dychu nepomôže, ale kde inde nájdeme prírodné antibiotiká? Alicín nielen, že zamedzí rastu baktérií, ale bude zápal aj liečiť. Vezmite si okolo troch strúčikov cesnaku, poriadne ich ošúpte a očistite. Roztlačte ich, tak uvoľníte alicín. Šťavu prikladajte k postihnutému zubu aspoň dvakrát denne. Strúčiky môžete tiež žuť, ale... no, možno je to moc drastické opatrenie.

Sáčok čierneho čaju. Ten obsahuje antioxidanty, ktoré nám pomôžu bojovať s infekciou, ale aj triesloviny, ktoré majú zvieravý účinok. Namočte sáčok čierneho čaju na pár minút do pohára s teplou vodou, následne potom vrecúško vyberte, ľahko vyžmýkajte a priložte na postihnuté miesto. Ak to pôjde, nechajte sáčok na mieste pár hodín, potom vypláchnite slanou vodou. Ideálna kombinácia!

Peroxid. Peroxid zďaleka nepoužívajú len blondíny, pomôže nám od množstva neduhov. Všetko o ňom sa dozviete v našom článku!

  • Tip Mimibazara: peroxid zmiešajte s vodou - 2 lyžičky peroxidu a 1 lyžička teplej vody, ústa roztokom poctivo vypláchnite a vypľujte. Rozhodne neprehĺtať! Môžete ale tiež zmiešať dve lyžičky peroxidu a jednu lyžičku jedlej sódy tak, aby ste vytvorili pastu. Tú naneste na postihnuté miesto, nechajte pár minút pôsobiť a vypláchnite teplou vodou.

Jablčný ocot. Aj ten si zaslúžil špeciálny článok. Pomôže s uzdravením zubov, ale aj s kdečím iným.

Kurkuma. Aj keď sme o nej tiež špeciálny článok písali, ale jej nevšedné účinky môžeme aplikovať aj na bolesť zubov. Pôsobí antibakteriálne, upokojí zápal aj opuch, má antiseptické účinky. Vezmite jednu lyžičku kurkumy a kvapkajte do nej vodu, až sa vytvorí pasta. Tú potom naneste na postihnuté miesto a nechajte pôsobiť okolo 15 minút.

Oreganový olej. Ten má, podobne ako iné oleje, antibakteriálne, protizápalové a antimikrobiálne účinky. Pri nanesení na ďasno ho ale aj ľahko znecitlivie, čím uľaví od bolesti. Dajte pár kvapiek oreganového oleja na vatový tampón a priložte na bolestivé miesto.

  • Rovnako tak môžete použiť esenciálny olej pepermintový. Má podobné vlastnosti, len ho dajte o trošku viac než toho oreganového.

Zemiaky. Surové zemiaky sú hotový poklad. Majú antiseptické vlastnosti, sú od prírody zásadité, ale s vlastnosťami kyslými. Tie pomáhajú odstraňovať mŕtve kožné bunky a toxíny. Odkrojte plátok surového zemiaka (samozrejme upraveného) a priložte ho na zapálené miesto. Nechajte pôsobiť aspoň 30 minút. A prečo zemiaky odšťavovať? Dozviete sa tu.

Harmanček. Harmanček so svojimi upokojujúcimi a protizápalovými účinkami vie pomáhať liečiť tkanivá, pomôže tiež od opuchov. Popíjajte cez deň harmančekový čaj a vylúhovaný harmanček môžete prikladať na zapálené miesto.

  • Zuby si čistite vždy aspoň dvakrát denne.
  • Antimikrobiálnu ústnu vodu používajte vždy ráno.
  • Kefku vymieňajte každé 3 - 4 mesiace.
  • Ak máte problémy so zubami, prestaňte fajčiť. Ale aj ak ich nemáte.
  • Keď Vás bolia zuby alebo máte infekciu, vyhnite sa kofeínu a čo najviac aj cukru!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

LondynskySatnik 15. 10. 2020, 14:55
(Y)