Zobraziť přihlasovací formulár

Ako do detí dostať ovocie, keď ho odmietajú? Zaručené triky!

  • Publikované:
Ako do detí dostať ovocie, keď ho odmietajú? Zaručené triky!

Kým pôvodne vášmu dieťaťu ovocie chutilo, pretože bolo sladké, zrazu ho začalo odmietať? Stáva sa to bežne, obvykle okolo druhého roka. A môže trvať pokojne ďalší rok či dva, než svoj názor zase zmení. Ovocie pritom deťom prospieva, pretože obsahuje vitamíny, minerálne látky, vlákninu a ďalšie užitočné látky. Naviac je síce sladké, ale cukor v ňom obsiahnutý je lepší ako zo sladkostí.

Ideálna predstava? Batoľa alebo predškolák by mali denne zjesť štyri až päť porcií ovocia alebo zeleniny, teda množstvo, aké predstavuje napríklad päť menších mrkiev či jabĺk. Ovocie a zeleninu by mali dostávať ku každému jedlu. Lenže deti majú často úplne iné predstavy. Ako ich zmeniť, radia odborníci pod hlavičkou iniciatívy 1000 dní, ktorá sa zameriava na výživu v tehotenstve a prvých rokoch života.

1. Choďte príkladom

Batoľatá sa učia tým, že napodobňujú ostatných, najmä vás. Ak vám ovocie chutí a jete rôzne druhy, je pravdepodobnejšie, že ho vaše dieťa bude jesť tiež. Ak u vás však ovocie nie je súčasťou rodinného jedálnička alebo ak nejete spoločne so svojím dieťaťom, potom vás dieťa neuvidí a nebude sa môcť naučiť, že ovocie nie je nebezpečné a že je chutné.

2. Deti sú konzervatívne

Pri jedle používame nielen chuť, ale aj ostatné zmysly, ako napríklad zrak, čuch alebo hmat. Niektoré deti môžu byť citlivejšie na sebamenšie zmeny vône alebo chute a môžu odmietať pokrmy pripravené iným spôsobom, aj keď predtým im tieto pokrmy trebárs chutili. Zamyslite sa nad tým pri príprave ovocia, ktoré chcete, aby vaše dieťa ochutnalo.

3. Ponúkajte nové druhy

Podávajte rôzne druhy ovocia vrátane nových druhov, ktoré chcete, aby vaše dieťa ochutnalo. Keď má dieťa na výber z väčšieho množstva rôznych druhov ovocia, motivuje ho to, aby vyskúšalo nejaké nové. Neponúkajte iba ovocie, o ktorom viete, že ho zje. Ak obmedzíte ponuku, môže sa jeho odpor ešte zhoršiť. Ponúkajte mu naopak viac druhov, aby si malo z čoho vybrať.

4. Netlačte na pílu

Niektorým batoľatám trvá dlhšie, než si niektoré potraviny obľúbia. Skúste nabádať svoje dieťa bez nátlaku, aby ochutnalo malý kúsok nového druhu ovocia. Keď budete dieťa nútiť, môže to byť kontraproduktívne. Dôležitejšie je, aby ste svoje dieťa radšej vyzývali k preskúmavaniu a ochutnávaniu nového druhu ovocia, než aby zjedlo celú porciu. Keď bude dieťa samo pripravené, bude jesť väčšie porcie.

5. Nekomentujte

Odneste tanier bez akýchkoľvek komentárov, ak potomok ovocie odmietne, a vyskúšajte to iný deň znova. Základom je opakovaná ponuka nových druhov ovocia. Pokúste sa nepodliehať sklamaniu, ak dieťa nové ovocie neochutná hneď na prvýkrát. Ponúknite mu ho inokedy, niekedy to vyžaduje desať alebo aj viac pokusov!

6. Zamrazujte, pečte, duste

Vyberajte sladké a zrelé ovocie, najmä ak dieťaťu podávate bobuľovité ovocie alebo citrusy. Zamrazte maliny jednotlivo a uložte ich do vrecka. Rozmrznú potom v priebehu niekoľkých minút. Upečte zo starších banánov bábovku alebo muffiny. Jablká alebo hrušky poduste a zamrazte. Zvyšné slivky upečte a zmrazte. Poduste marhule, broskyne, papáju alebo mango, nahrubo ich roztlačte a zmrazte. Sušené marhule, figy alebo datle podávajte na desiatu alebo ich namočte a zamiešajte do kaše či pudingu.

7. Nech si samo vyberie

Pri nakupovaní nechajte dieťa, nech si vyberie, ktoré ovocie by chcelo ochutnať. Skúšajte doma trebárs robiť odtlačky zubov do kúskov jablka, aby ste dieťa motivovali k ochutnaniu, bez toho aby ste na neho vyvíjali nátlak. Vyberte sa na černice alebo navštívte niektorú farmu so samozberom ovocia a zahrajte si hru „jedna do mištičky, jedna pre mňa“. Vypestujte si jahody v kvetináči.

 

(red)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku