Zobraziť přihlasovací formulár

Ako vybrať detskú prilbu na bicykel: Musí dobre sedieť, byť ľahká a dobre odvetraná

  • Publikované:
Ako vybrať detskú prilbu na bicykel: Musí dobre sedieť, byť ľahká a dobre odvetraná

Bez prilby snáď už dnes žiadny rodič potomka na bicykel nepustí, patrí ostatne k povinnej výbave. V prípade pádu z bicykla dokáže rozložiť energiu nárazu na väčšiu plochu a lepšie ochrániť hlavu dieťaťa pred vážnym zranením. Aby ale prilba skutočne plnila svoj účel, musí dobre sedieť a spĺňať ďalšie požiadavky. Prezradíme vám, na čo sa pri kúpe sústrediť.

Kúpiť detskú prilbu na bicykel nie je v dnešnej dobe nijako zložité. Ponuka kamenných aj internetových obchodov je skutočne pestrá. Zohnať sa dajú lacné neznačkové prilby až po tie drahšie, značkové. Predovšetkým výrobcovia tých lacnejších typov sa často predháňajú v ponuke príťažlivých designov, ktoré oslovia hlavne deti. Lenže populárne postavičky bohužiaľ bezpečnosť v prípade pádu nezaručia. Pozornosť je pri výbere treba venovať iným parametrom, v niekoľkých bodoch si preto zhrnieme, ktoré to sú. A zapamätajte si, že u tohto typu tovaru sa neoplatí šetriť, ide totiž o zdravie a život vašich detí, preto je lepšie investovať do kvalitnej prilby, ktorá odolá aj väčším nárazom.

Nepodceňte certifikáciu

Aby ste takzvane oddelili zrno od pliev, skontrolujte si, či sú vybrané prilby certifikované. Tie predávané na Slovensku musia spĺňať špeciálne normu STN EN 1078+A1 a údaj o splnení tejto podmienky musí vždy byť na prilbe alebo aspoň krabici od nej viditeľne vyznačený. Akonáhle nie je, dajte od prilby ruky preč.

Na veľkosti záleží

Správne vybraná veľkosť cyklistickej prilby je zárukou bezpečnosti. Detské prilby sú vybavené mechanizmom na nastavenie veľkosti, či už je to otočné koliesko, alebo len elastické pásky, ktoré sa prispôsobia obvodu hlavy. Napriek tomu je potrebné zvoliť vhodnú veľkosť. U prilby, ktorá je príliš tesná alebo naopak voľná, sa nemôžete pri páde na ochranu spoľahnúť. Aby ste vedeli, ktorú veľkosť zháňať, zmerajte doma ratolesti obvod hlavy. Vystačíte si s klasickým krajčírskym metrom. Ak ho nemáte, pomôžte si napríklad špagátom, ktorého dĺžku následne premeriate napríklad pravítkom. Obvod hlavy dieťaťa merajte horizontálne, cez čelo, v najširšom mieste hlavy. V každom prípade je ale najlepšie, ak dieťa vezmete do obchodu so sebou, nie je nad to, keď si prilbu vyskúša.

Skontrolujte, či sedí

Ani správna veľkosť však vždy nemusí byť zárukou, že prilba dokonale padne. Nie sme vysústružené sochy s totožným tvarom hlavy, každý z nás je originál. Cyklistická prilba by mala na hlave pohodlne sedieť, bez toho, aby kdekoľvek tlačila. Ak ale dieťaťu rozopnete podbradný remienok a necháte ho prudko sa predkloniť, nemala by spadnúť z hlavy, ani sa posunúť. Prilba by mala na hlave sedieť najlepšie vodorovne, predná časť prilby by mala zasahovať asi doprostred čela. Prilba musí byť dotiahnutá tak, aby sa na hlave nehýbala. Pri jazde musí byť zapnutý podbradný remienok, pod ktorý by mali ísť zastrčiť maximálne dva prsty.

Pozor na remienky a zapínanie

Nezabudnite si tiež dobre prezrieť, ako je riešené zapínanie. Dieťa s ním bude často manipulovať, malo by tak byť čo najjednoduchšie a ľahko ovládateľné. Naraziť môžete hneď na niekoľko typov, robia sa buď klasické spony, alebo rôzne systémy plastového pásika so zúbkami a drážkami, niekedy nájdete aj zapínanie magnetické. Prilbu poťažkajte. Ďalším nemenej dôležitým faktorom, ktorý by mal pri výbere hrať úlohu, je tiež váha prilby, ktorá by mala byť čo najnižšia. Veď váš potomok ju na hlave bude mať aj niekoľko hodín v kuse, takže čím ľahšia bude, tým lepšia. Zohnať sa dajú kvalitné certifikované cyklistické prilby vážiace iba 220 gramov. Údaj o hmotnosti prilby nájdete zvyčajne priamo na nej.

Zaujímajte sa o použitú technológiu

Aj v kvalitných certifikovaných prilbách nájdete rozdiely. Predovšetkým v technológii, ktorá bola použitá pri výrobe. Prilby tak môžu byť buď lepené, kedy je polystyrénové vložka vlepená do vonkajšej škrupiny, alebo in-moldové. Pri ich výrobe je expandovaná polystyrénová pena vstrekovaná priamo do plastovej škrupiny a za vysokých teplôt a tlakov dochádza k spojeniu oboch častí. Prilby vyrobené touto technológiou sú síce drahšie, majú ale lepšie fyzikálne vlastnosti, sú ľahšie a dlhšie vydržia.

Nezabudnite na odvetranie

Pretože deti budú na bicykli najviac času tráviť v lete, je dôležité, aby bola prilba dôkladne odvetraná, čo zaistí, že sa im pod ňou nebude potiť hlava. Zle odvetraná prilba môže pri jazde za slnečných letných dní viesť k prehriatiu. Pozornosť venujte nielen počtu ventilačných otvorov, ale aj ich usporiadaniu. V čelnej časti by mal byť väčší otvor pre nasávanie studeného vzduchu, ktorý prilbu ohriaty opúšťa v jej zadnej časti. Tieto vetracie otvory bývajú vybavené aj sieťkou, ktorá slúži ako ochrana proti hmyzu alebo vniknutiu drobných kamienkov k hlave.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku