Zobraziť přihlasovací formulár

Ako si vybrať detský bicykel: Dôležitá je správna veľkosť, ale aj tvar a dĺžka rámu

  • Publikované:
Ako si vybrať detský bicykel: Dôležitá je správna veľkosť, ale aj tvar a dĺžka rámu

Premýšľate o kúpe prvého bicykla pre svojho potomka alebo ste zistili, že to staré už mu je tento rok malé? Potom je najvyšší čas zaobstarať bicykel nový, či už v obchode alebo napríklad zánovný na inzerát. Na čo všetko si dať pri nákupe pozor a čomu venovať pozornosť? S výberom toho najvhodnejšieho detského bicykla vám pomôže náš praktický poradca.

Prechod z odrážadla na ozajstný bicykel je jeden z dôležitých míľnikov života dieťaťa. Na prvé pokusy o jazdu sa nezabúda. Preto je skutočne dôležité zaobstarať taký bicykel, na ktorý váš potomok nasadne a do jazdy na ňom sa zamiluje. Nevhodne zvoleným bicyklom, či už trebárs príliš vysokým alebo naopak malým, mu môžete jazdu na pekne dlhú dobu znenávidieť. A to platí aj pri bicykli druhom alebo treťom. Vďaka nášmu malému sprievodcovi výberom však zvolíte bicykel, na ktorom to dieťaťu bude šliapať takmer samo.

Veľkosť bicykla

Zásadná je správne zvolená veľkosť. Tá rozhoduje o tom, ako dieťa bicykel dokáže ovládať. Bohužiaľ častou chybou je kúpa príliš veľkého bicykla, či už z obyčajnej nevedomosti alebo skrátka len z dôvodu ušetriť. Malé deti totiž rýchlo rastú a bicykel je tak často potrebné vymeniť už po jednej sezóne.

Veľkosť kolies sa udáva v palcoch a ide o priemer ráfika, nie výšku rámu, ako sa často mylne ľudia domnievajú. Zvyčajná veľkosť detských bicyklov je 12, 16, 20, 24 a 26 palcov. Niektorí výrobcovia však zareagovali na absenciu medziveľkostí u bicyklov pre tých najmenších a ponúkajú i veľkosti 14 a 18. Tie oceníte, najmä ak máte potomka vyššieho, než sú jeho rovesníci.

Všeobecne platí, že veľkosť 12 je vhodná pre deti vo veku 2 - 4 roky a priemernú výšku 95 - 108 centimetrov, 16 pre 4 - 6 rokov a priemernú výšku 102 - 120 centimetrov, 20 pre vek 6 - 9 rokov a priemernú výšku 111 - 130 centimetrov a 24 pre deti od 9 do 12 rokov a priemernú výšku 125 - 145 centimetrov. Dôležitá však nie je len výška dieťaťa, ale aj výšku od rozkroku k zemi, tzn. vnútorná dĺžka nohy. Tá je u veľkosti 12 minimálne 40 centimetrov, u šestnástky 44 centimetrov, u dvadsiatky okolo 49 centimetrov a pri dvadsaťštvorke potom centimetrov minimálne 60.

Ide však len o orientačné rozmery, ktoré sa môžu u jednotlivých výrobcov líšiť. Preto je najvhodnejšie vziať potomka na nákup so sebou a na bicykel ho posadiť. Dôležité je, aby na rozdiel od odrážadla, kde muselo mať kvôli brzdení na zemi celé chodidlá, dosiahlo na zem len špičkami oboch nôh súčasne. Len tak zvládne dobre nastúpiť aj zostúpiť z bicykla, stáť s ním a podobne a zároveň pri jazde nebude mať kolená až „pod bradou“, na bicykli sa mu bude zľahka pedálovať a dobre sa mu pôjde.

Dôležitý je aj tvar, veľkosť a dĺžka rámu. Nechajte preto dieťa rozkročiť sa nad hornou rámovou trubkou s nohami na zemi. Medzi trubkou a rozkrokom dieťaťa by malo byť asi päť centimetrov voľného miesta. Ak je to viac, je bicykel malý, ak menej, je bicykel ešte príliš veľký. Dieťa by tiež malo bez problémov dosiahnuť zo sedla na riadítka. V opačnom prípade by totiž malo problémy so zatáčaním. Namiesto toho, aby zatáčalo iba rukami, točilo by sa v bokoch, čo môže spôsobiť aj zdravotné komplikácie ako napríklad bolesti chrbta.

Váha bicykla

Okrem správnej veľkosti je však dôležitá aj hmotnosť bicykla. Príliš ťažký bicykel totiž dokáže malému cyklistovi pôžitok z jazdy úplne pokaziť. Pomer váhy bicykla a hmotnosti malého cyklistu je kľúčový. Ak dieťa váži 16 kíl a bicykel 12 kíl, je to to isté ako keby osemdesiat kilový otecko musel šliapať na bicykli o váhe 60 kíl.

Problém je, že mnoho predajcov hmotnosť bicykla vôbec neuvádza. Určite tak bicykel sami poťažkajte a po skúšobnej jazde s ním nechajte dieťa manipulovať a sledujte, či ho napríklad zvládne samo položiť na zem a zase zdvihnúť. Pripravte sa na to, že ľahšie bicykle majú rám z hliníkových zliatin a sú tak o niečo drahšie, zároveň ale kvalitnejšie.

Vybavenie bicykla

Bicykle pre tých najmenších sa obvykle vo vybavení príliš nelíšia. Súčasťou tých vo veľkosti 12 a 16 sú zvyčajne prídavné kolieska, ktoré môžete z bicykla nielen ľahko zložiť, ale tiež ľahko zmeniť uhol ich naklonenia a tým aj mieru podpory dieťaťa. Tieto bicykle sú zvyčajne jednorýchlostné, nemajú žiadne prevody. Aj keď sú vybavené ručnou pákovou brzdou, deti zvyčajne nemajú silu ju stlačiť a brzdia spätným záberom pedálov.

Chýbať by nemali dodatočné prvky pasívnej ochrany dieťaťa, najmä chrániče koncov riaditiek a chrániče reťaze. Dvadsať palcové bicykle bývajú buď jednorýchlostné alebo viacrýchlostné s prehadzovačkou a zadným meničom prevodov ovládaným otočným mechanizmom na riaditkách. Nechýba samozrejme ani ručná páková brzda. Niektoré majú aj odpruženú vidlicu, ktorá tlmí nárazy a tým zvyšuje pohodlie pri výjazdoch v teréne a dlhších jazdách. Dvadsaťštvorky sú už štandardne vybavené ako bicykle dospelácke.

Bezpečnosť predovšetkým

Povinnosť nosiť cyklistickú prilbu mnoho rodičov podceňuje a netrvá na ňom, predovšetkým ak deti jazdia len v okolí bydliska. To je však obrovská chyba. Zo štatistík totiž vyplýva, že práve v okolí domova sa stáva najviac nehôd. Dieťaťu preto spolu s bicyklom kúpte aj kvalitnú cyklistickú prilbu, na ktorej nešetrite. A nezabudnite ani na rôzne bezpečnostné doplnky, ktorými sú pre malých cyklistov napríklad reflexná zástavka na bicykel, pre tie staršie potom reflexná vestička. Určite sa hodia i rôzne reflexné nášivky, nálepky a odnímateľné pásky.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

Fretka4 21. 3. 2021, 11:38
Dobrý deň, nemáte prosím niekto pre svoje dieťa odľahčený woom bicykel ? Ja som naň narazila cez cyklospeciality . sk a páči sa mi hodne, ale tá cena by chcela určite recenziu