Zobraziť přihlasovací formulár

Môžeme sa začať tešiť na reďkovky

  • Publikované:
Môžeme sa začať tešiť na reďkovky

Dni sa nám začnú pomaly skracovať a je to práve jeseň, ktorá je najvhodnejšia na pestovanie malých ostrých červených buľvičiek. Aj keď by sme ich mohli považovať za jednu z najtypickejších slovenských zelenín, „mýlili“ by sme sa hneď dvakrát. Reďkovky sú totiž v našich končinách pomerne nové, poznáme ich až od osemnásteho storočia. Do sveta sa rozšírili z Ázie a pre svoju výraznú a štipľavú chuť sú radené tiež ku koreniu.

Reďkovky sú taký malý zázrak, pretože potom, čo ich zasejeme, musíme počkať len štrnásť dní, aby sme ich mohli zožať. Aj keď ich existuje nespočetné množstvo druhov a farebných odrôd - od úplne bielych až po tie úplne čierne. Reďkovky rastú veľmi rýchlo, preto potrebujú veľa vlahy, ktorú im dodávame pravidelne. Nikto z nás nemá rád reďkovky drevnaté (presne to sa im stane, keď sa dostanú k vode len „sem tam“), ale pekne chrumkavé a šťavnaté.

Prečo ich jesť?

Okrem toho, že sú chuťovo veľmi výrazné, prinášajú nášmu telu tiež celý rad benefitov. Začneme ich štipľavou chuťou - tú spôsobujú sírne silice. Nielen, že môžu za jej chuť, ale tiež vedia vyčistiť tráviaci trakt, pomôcť od infekcie a zlepšiť trávenie. Pomáhajú tiež od plynatosti a vďaka vysokému obsahu vlákniny (i vody) bojujú proti zápche. Reďkovky majú v našom tele antibakteriálne účinky, rozpúšťajú hlieny a uľahčujú vykašliavanie, ničia plesne a tak ďalej.

Ďalej potom reďkovky obsahujú mnoho vitamínu B a C, kyselinu listovú, vďaka ktorej podporujú krvotvorbu, vďaka obsahu minerálov zasa priaznivo pôsobia na činnosť nášho srdca, pečene, žlčníka alebo kvalitu kostí (obsahujú vápnik, draslík, železo, síru alebo napríklad fosfor).

...a ako?

Chleba s maslom, reďkovkami a soľou asi patrí k jedlám nášho detstva. Najmä kombinácia so soľou je veľmi vhodná, pretože zmierni ich štipľavú chuť. Ideálne samozrejme je, konzumovať ich čerstvé. Môžeme ich pridávať do šalátov, z nastrúhaných robiť nátierky, ale tiež trebárs smažiť alebo pridávať ako ingredienciu do sushi (tu hovoríme skôr o veľkej bielej reďkovke).

  • Reďkovky by sme mali spracovávať tesne pred podávaním, rýchlo totiž vädnú. Dobrá správa ale je, že ich môžeme znovu „oživiť“. Stačí ich namočiť na pár hodín do ľadovej vody a budú opäť chrumkavé.
  • Pri skladovaní vždy odstránime listy, pretože vysávajú toľko potrebnú vlahu zo samotných reďkoviek, teda z buliev, ktoré sa chystáme jesť.
  • Skladujeme ich vždy na temnom mieste, ideálne vlhkom. Ak ich dávame do chladničky, najdlhšie čerstvé nám vydržia zabalené do vlhkej kuchynskej utierky a v perforovanom sáčku.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku