Zobraziť přihlasovací formulár

Ako sa toľko nepotiť

  • Publikované:
Ako sa toľko nepotiť

Pravda, potiť sa potrebujeme, zvlášť keď sú horúčavy - potenie je dôležitá súčasť termoregulácie, naše telo sa tak bráni proti prehrievaniu. Ale niekedy to naše telo jednoducho preháňa. Lenže my k tomu tiež často nevedome prispievame. Ak sa chceme kvôli estetickému dopadu potiť predsa len o trošku menej, máme pre vás pár tipov, ako to dosiahnuť.

Nadmerné potenie je diagnóza, ktorá sa dá liečiť napríklad systémovými, ale aj lokálnymi opatreniami. Ak vás nadmerné potenie trápi, určite navštívte lekára. Ale pomôcť si do istej miery môžeme aj sami. Ako na to?

Menej kofeínu, menej ostré jedlá. Kofeín v káve alebo kolových nápojoch a pikantné jedlá a korenia ako napríklad čierne korenie, chilli alebo karí spôsobujú nášmu telu nadmerné potenie, predovšetkým na dlaniach a na tvári. Ale reagovať môžeme na rôzne jedlá alebo prísady, takže sledujte, po akom jedle sa potíte viac.

Sprcha. Ak sa potíte nadmerne, asi máte pocit, že by ste vlastne za horúcich dní zo sprchy najradšej ani nevyliezli. Aj keď by ste sa ale sprchovali len raz denne, rozhodne používajte jemné mydlá s antibakteriálnym účinkom. A ďalšie, veľmi dôležité upozornenie – skôr ako sa oblečiete, buďte si istí, že ste kompletne suchí. Pretože akonáhle sa baktérie na tele stretnú s potom alebo inou vlhkosťou, začnú spôsobovať nepríjemný zápach.

Návaly tepla. Návaly tepla a potenie sú tradične spájané s kolísaním hladiny hormónov, ale zďaleka nie vždy sú hormóny na vine. Čo všetko môže za návaly horúčavy všeobecne, si môžete prečítať tu. A nočnému poteniu sme sa venovali v osobitnom článku, ktorý si môžete zase prečítať tu. V každom prípade si môžete pomôcť pohárom studenej vody, studeným obkladom alebo akoukoľvek liečbou, ktorú odporučí lekár.

Obmedziť stres. A to zďaleka nie len kvôli poteniu. Stres a úzkosti ho samozrejme spôsobujú, ale môžu tiež za ďalšie zdravotné problémy. Meditácia, joga (napríklad hot joga vie pomôcť s psychikou i celkovým nastavením našej termoregulácie), zorganizovaný život, trávenie času s rodinou a priateľmi a venovanie sa koníčkom je jednoducho psychohygiena, ktorá je nutná.

Nájdite ten vhodný antiperspirant. Antiperspiranty obmedzujú potenie, dezodoranty prekrývajú zápach. To je hlavný rozdiel - o tom, aké sú ďalšie a prečo ich používať na noc, si môžete prečítať tu. Ale aj antiperspiranty existujú špeciálne, s ich výberom vám môže pomôcť lekár alebo lekárnik.

Chodidlá. Ak sa nadmerné potenie týka chodidiel, je potrebné dodržiavať niekoľko zásad. Predovšetkým je potrebné nosiť zásadne bavlnené ponožky, často ich meniť, vyvarovať sa obutiu ešte vlhkých topánok (musia byť kompletne suché - a to môže znamenať napríklad aj to, že nebudete nosiť rovnaké topánky dva dni za sebou), antiperspiranty môžete používať aj inde, než by ste čakali (napríklad práve na chodidlá).

Znižujte teplotu. Zvlášť pri spaní, ak sa dá, majte zapnutý ventilátor, otvorené okná, pustite si klimatizáciu, ak máte možnosť. Ochladzujte telo i zvnútra, pite veľa studenej vody, ak potrebujete vykonávať nejaké náročnejšie fyzické aktivity, robte tak ráno alebo večer, kedy je okolitá teplota najnižšia.

  • Tip Mimibazara: Veľa studenej vody môže zapríčiniť veľký rozdiel medzi telom a vonkajším okolím, preto sa môžu vyskytnúť rôzne termoregulačné anomálie, napríklad paradoxne i väčšie potenie. Vodu teda nepite ľadovú, ale skôr studenú až vlažnú. A organizmus ochladzuje napríklad aj mätový čaj!

Zdravie predovšetkým! Ako môže náš životný štýl ovplyvniť potenie? Nadváha, obezita, fajčenie a konzumácia alkoholu ho môžu významne zvyšovať. Keď proti tomu všetkému budeme bojovať, slabšie potenie bude iba jedna z vecí, ktorou nás naše telo odmení.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku