Zobraziť přihlasovací formulár

5 pravidiel pre slnkom spálenú kožu a bonus navyše

  • Publikované:
5 pravidiel pre slnkom spálenú kožu a bonus navyše

Málokomu sa to cez leto vyhne. Aj keď sa natierame opaľovacími krémami s vysokým ochranným faktorom, proste sa to stane - spálime sa. A ak už sa nám niekedy stalo, že sme sa na slnku spálili naozaj veľmi, asi vieme, že je to stav extrémne nepríjemný. Že aj nebezpečný, to snáď ani nemusíme pripomínať. Ako zaobchádzať s kožou, keď ju vystavíme takému nebezpečenstvu? Hlavné je nenechať to byť len tak.

Spálenie od slnka nie je len začervenaná a citlivá koža, niekedy si môžeme spôsobiť až pľuzgiere a veľmi bolestivé stavy. Bohužiaľ, ani opaľovacie krémy nie sú všemocné, často ich neaplikujeme správne alebo dostatočne často, niekedy si ich zabudneme a niekedy (napríklad pri príjemnom vánku) nás ani nenapadne, že by sme ich potrebovali. Proste dôvodov, prečo sa spálime, je veľa. A ako naložiť so situáciou, keď sa tak stane?

Voda, voda, voda. Ultrafialové žiarenie našej pokožke spôsobí spáleniny podobného typu, ako by sme sa pripiekli v rúre. Je extrémne dôležité hydratovať pokožku a obnoviť tak jej ochrannú bariéru čo najrýchlejšie. Tá najjednoduchšia cesta je zvnútra von. Preto by sme mali v takomto prípade (a aj všeobecne v horúcich letných dňoch a/alebo pri zvýšenej fyzickej záťaži) piť zhruba jeden liter vody na každých dvadsať kilogramov našej hmotnosti denne. Z tejto rovnice nám vyplynie, že odporúčané dva litre vody denne sú vyložene minimum.

  • Nemusíme sa ale spoliehať len na vodu. Veľa jej totiž obsahujú aj bežne konzumované potraviny, predovšetkým čerstvá zelenina a ovocie. Nie je prekvapením, že vynikajúcim letným pomocníkom pre pitný režim je vodný melón, ktorý dodá nielen vodu, ale aj veľa ďalších, prospešných látok. Všetko o melónoch si môžete prečítať tu.
  • Ďalším z dobrých tipov je zase voda, ale tentoraz trošku inak. Hovoríme o vode kokosovej, ktorá má lepšie hydratačné vlastnosti, než tá normálna. Prečo a ako to funguje, sa dozviete tu.

Zmenšiť opuch a podráždenie. Spálená koža je extrémne podráždená a môže byť opuchnutá. To môžeme tiež zmierniť zvnútra von. Aj keď nemusíme byť fanúšikmi liečiv, toto by mohla byť vhodná doba na zobnutie prášku s protizápalovým pôsobením (typická účinná látka je ibuprofén). Ten pomôže od opuchu a ľahko upokojí pokožku.

Pozor na pľuzgiere. Už ste sa niekedy spálili tak, že ste mali pľuzgiere? Takýto typ spálenia už je klasifikovaný ako popáleniny druhého stupňa. A áno, slnko to zvládne aj na diaľku. V takom prípade prestala všetka sranda a my by sme mali vyhľadať lekára, ktorý nám môže predpísať napríklad antibakteriálny alebo steroidný krém. Dôležité je, aby sme sa vyvarovali akéhokoľvek mechanického poškodenia pľuzgierov, žiadne prepichovanie alebo lúpanie. Pokožka pod nimi je extrémne citlivá a náchylná na ďalšie poškodenie alebo infekcie.

Boj proti voľným radikálom. Popálenina kože sa zregeneruje za niekoľko dní, poškodenie voľnými radikálmi ale zostáva. Hovoríme o poškodení kolagénu a elastínu v pokožke, teda o vzniku vrások a predčasnom starnutí pleti. Riskujeme ale aj náchylnosť k rakovine kože. Na pomoc nám ponáhľajú antioxidanty. Respektíve ideálne vitamíny C a E. Tie môžeme konzumovať v tabletkách alebo si ich dopriať v pleťových olejoch.

Prevencia ďalšieho poškodenia pokožky. Keď sa naše úbohé poškodené bunky liečia, musíme im pomôcť - nie im pridávať viac práce. Preto by sme mali zostať v tieni, ideálne nosiť oblečenie, ktoré nás pred slnkom ochráni, rozhodne nezabúdať na opaľovací krém (minimálne ochranný faktor tridsať a nanášať čo dve hodiny, nehľadiac na to, čo stojí na fľaštičke).

  • A čo pre vás máme naviac? Je toho naozaj veľa. Vedeli ste, že vám môže uľaviť napríklad kukuričný škrob alebo hlávkový šalát? A čo ďalšie ešte pre seba môžete urobiť? Každé leto si zaslúžime pripomenúť, ako by sme sa o pokožku mali pod agresívnymi slnečnými lúčmi starať. Čo a ako robiť okrem toho, čo sme spomenuli v tomto článku, si môžete prečítať v jednom z našich predchádzajúcich.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku