Zobraziť přihlasovací formulár

Na slnkom spálenú kožu chytro

  • Publikované:
Na slnkom spálenú kožu chytro

Aj keď sa budeme akokoľvek snažiť, môže sa stať, že sa na slniečku niekedy spálime. Trebárs sa zabudneme natrieť (alebo znovu natierať) opaľovacím krémom, možno je veterno a nám sa ani nezdá, že by slniečko nejako extra pálilo. A zrazu je to tu - koža červená ako rak, najhoršie postihnuté miesta bolia a pália ako čert, svrbia a nenechajú nás v pokoji existovať, nieto si napríklad ľahnúť. Bohužiaľ, škoda je napáchaná nezvratne, jediné, čo môžeme robiť, je snažiť si uľaviť od bolesti. Ako?

Ten správny kúpeľ. Po dlhom dni na slnku sa pravdepodobne tešíme, až zo seba zmyjeme pot, piesok, krém a ďalšie nečistoty. Ale pozor, mydlo a teplá voda môžu spálenú pokožku ešte viac podráždiť. Dajte si radšej studenú sprchu alebo kúpeľ, do ktorého pridáte jedlú sódu. Tá uľaví od bolesti, ideálne je, keď ju necháte na koži zaschnúť a nezotriete ju uterákom. Rovnako tak pomôže do kúpeľa pridať šálku jablčného octu - ten je ale treba potom z kože spláchnuť čistou vodou.

Správna hydratácia. Aby naša koža nebola po kúpeli suchšia než predtým, naneste hneď po kúpeli výživný olej, ideálne s obsahom vitamínu E (ktorý bude bojovať proti voľným radikálom). Nechajte aspoň tri minúty vsiaknuť, a až potom naneste hydratačný krém. Ten môžete dať predtým vychladiť do chladničky, aby bola úľava pre kožu ešte väčšia.

Ľadovať, ľadovať. Ak je miesto naozaj veľa spálené, pravdepodobne tiež dosť bolí. Izolovane môžeme prikladať ľad, ale ideálne zabalený do igelitu a potom do jemnej látky, napríklad obnoseného bavlneného trička. Improvizácia je na mieste, pokojne vytiahnite z mrazničky zeleninovú zmes! Len neprikladajte ľad priamo na holú pokožku, tak vznikajú pľuzgiere.

Veľa vody - aj v jedle! Následky spaľovania slnkom mierni dobrá hydratácia nielen zvonku, ale aj zvnútra. Pitný režim je tak dôležitejší ako kedykoľvek predtým, pite cca 1 l vody na 20 kg vašej hmotnosti denne! Ale nezabudnite, že hydratovať sa môžete nielen vodou, skvelým letným zdrojom nielen vody je napríklad vodný melón, ktorý je pre naše zdravie doslova zázrak.

Úľavu nájdete v kuchyni. Ak chcete pokožku upokojiť a prirodzene regenerovať, siahnite po niektorom z nasledujúcich postupov:

  • Mlieko. Naplňte misu mliekom, vodou a ľadovými kockami. Namáčajte do nej jemnú látku, ktorú prikladajte na postihnuté miesta. Bielkoviny, tuk a pH mlieka majú prirodzený efekt proti zápalu a podráždeniu.
  • Kukuričný škrob. Zmiešajte kukuričný škrob s vodou tak, aby sa vytvorila pasta. Tou pomažte spálené miesto, uľaví sa takmer okamžite.
  • Jogurt. Má podobné účinky ako mlieko, ale môžete ho aplikovať rovno na kožu. Nechajte pôsobiť a opláchnite studenou vodou.
  • Hlávkový šalát. Prevarte šalátové listy vo vode, tú nechajte vychladnúť (v chladničke) a pomocou vatových tampónov alebo obkladu aplikujte na spálenú pokožku. Takáto voda účinkuje proti bolesti!

Spánok. Spánok na spálenú pokožkou nie je nič príjemné. Ak je to vážne, skúste nafukovací matrac, ktorý je poddajnejší než klasický a nebude dochádzať k takému treniu, ako na normálnej posteli. Aby sme trenie znížili na minimum, posypte prestieradlo detským púdrom, všetko bude jemnejšie a nebude dochádzať k tak nepríjemnému „odieraniu“ sa o lôžkoviny.

Nelúpte. Odolajte. Akonáhle sa koža začne lúpať, nepomáhajte jej. Keď si zatrhneme kožu, ktorá ešte nemala odpadnúť, riskujeme väčšie podráždenie, zápal a ešte viac bolesti.

Neopakujte rovnakú chybu. Po spálení trvá koži tri až šesť mesiacov, než sa kompletne zregeneruje. Keď sa spálite a koža sa olúpe, tá pod ňou je citlivejšia než akákoľvek iná. To znamená, že sa spáli rýchlejšie a viac. Takže opatrne - tieň, ochranný faktor a opatrné zaobchádzanie sú na mieste!

  • Nezabudnite chrániť ochranným faktorom tiež pery a uši, na tieto časti tela sa často zabúda a ich spálenie rozhodne nie je príjemné.

K lekárovi choďte, keď... ...zažívate pocity na vracanie, závraty, nevoľnosť, zimnicu, slabosť, horúčku, robia sa vám pľuzgiere, sfialovela vám pokožka, alebo pri silnom svrbení kože.

Niektoré lieky zvyšujú citlivosť na slnko, patria medzi ne antibiotiká, trankvilizéry, antifungicídne lieky a ďalšie (lieky na cukrovku, ale napríklad aj antikoncepcia) môžu umocniť kožnú reakciu na slnečné žiarenie.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku