Zobraziť přihlasovací formulár

Čerešne pre kvalitný spánok i zdravú štítnu žľazu

  • Publikované:
Čerešne pre kvalitný spánok i zdravú štítnu žľazu

Čerešne sú tak trošku zanedbávaným ovocím. Všetci ich máme radi, bez toho aby sme úplne pátrali po tom, čo vlastne robíme pre svoje zdravie, keď ich jeme. Niet pochýb, keď sa podaria, sú vynikajúce, ale okrem toho, že sú krásne červené a sladučké, čo všetko nám môžu dať? Vedeli ste, že vďaka nim môžete lepšie spať? Alebo že zlepšujú pamäť?

Keď sa povie čerešne, asi sa vám ako prvé vybaví kompót alebo bublanina. Potom možno krásne letné dni, kedy zjete červené čerešne priamo zo stromu, alebo si ich dávate ako náušnice za ucho. Dobre, to posledné už možno toľko nerobíme. Tak ako tak, ak chceme mať z čerešní čo najväčší úžitok, mali by sme ich jesť tepelne neupravené.

  • Na čerešne sa nemá piť? Radšej nie. A prečo? Pretože v kontakte s vodou veľmi rýchlo kvasia. A to môže spôsobiť nepríjemné zažívacie ťažkosti rôzneho druhu.
  • Mlieko a čerešne? Tu máme hnačku celkom zaistenú. Mlieko pôsobí laxatívne na veľa ľudí, no a čerešne obsahujú veľa vody a vlákniny, takže taktiež. Ale ak nie ste alergickí, kombinácia nie je nebezpečná. Len veľmi nepríjemná.

Čerešne a čo obsahujú

Horčík, fosfor, železo, jód, vápnik, kremík, draslík, zinok, vitamíny A, beta-karotén, vitamíny B, C, E a P (flavonoidy). Ďalej potom vlákninu a jednoduché cukry, z ktorých najväčší podiel má fruktóza - čerešne sú teda vhodné aj pre diabetikov (v primeranom množstve). Ale hlavne - červené farbivo antokyán.

  • Ten stimuluje v tele produkciu inzulínu, takže nielen, že čerešne diabetici konzumovať môžu, ale tiež by mali - prispievajú totiž k zlepšeniu ich stavu.
  • Rovnako tak priaznivo pôsobí na našu nervovú sústavu, má tak pozitívny vplyv na našu pamäť, učenie, ale napríklad tiež motoriku.
  • Čerešne sú jediným prírodným zdrojom melatonínu. Vďaka tomu nám pomáhajú so spánkom, jeho kvalitou, a rýchlejším zaspávaním. Nemusíme sa báť, že cez zimu sa nám bude zase spať zle - rovnako pôsobí pohárik kvalitného čerešňového džúsu ráno a pohárik večer.

Zaujímavým minerálom, ktoré čerešne obsahujú, je jód. Vďaka nemu čerešne prospievajú našej štítnej žľaze. Majú protizápalové účinky, takže pomáhajú napríklad aj s chronickými stavmi, ako je reuma alebo artritída, vplyv majú tiež na paradentózu. Rovnako tak stimulujú produkciu moču a tráviacich štiav, detoxikujú tak telo tým, že čistia pečeň, obličky a krv.

Tip Mimibazara: Čerešne sú skvelým ovocím pri redukčnej diéte. Vďaka vplyvu na trávenie a celkovo na náš organizmus sú skvelým sladkým „zobaním“ v letných mesiacoch.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku