Zobraziť přihlasovací formulár

Domácnosť plná úzkostí

  • Publikované:
Domácnosť plná úzkostí

To, že sa veľa ľudí v dnešnej dobe jednoducho necíti psychicky dobre, je smutný, no nepopierateľný fakt. Miesto, kde by sme sa mali cítiť dobre, v bezpečí a chránení pred zlým svetom, je doma. Lenže pre mnohých z nás to tak nie je. Pretože náš domov nám môže prinášať veľa stresu a úzkosti, bez toho aby sme si to uvedomovali. A samozrejme na to máme najväčší vplyv my sami.

Neporiadok a dezorganizovanosť. Zadržte, než sa budete cítiť urazene. Všetci máme sem tam doma neporiadok v rôznych stupňoch. A vieme, že nie je čas, energia a tak ďalej na to, aby sme mali všetko stále ako zo škatuľky. Ale tiež si skúsme uvedomiť, aký stres a nepokoj nás pri pohľade na ten neporiadok chytá. O tom, aký má (ne)poriadok vplyv na našu hlavu, sme dokonca napísali špeciálny článok. A pre pokoj duše rozhodne stojí za prečítanie. Nájdete ho tu.

  • Ak to ide, deľte sa o starostlivosti o domácnosť, s kým to len pôjde. Nie je to zodpovednosť iba jednej osoby (ak s tým tá dotyčná osoba vyslovene nesúhlasí). Aj ten pocit, že „by sme mali“, ale nemáme čas, priestor, energiu alebo čokoľvek, je stresujúci.

Pohyb. Doma sa môžeme cítiť zle aj preto, že v práci osem a viac hodín sedíme, potom sa autom presunieme domov, kde aktívne ďalších niekoľko hodín sedením oddychujeme. Neaktivita nie je dobrá ani pre naše fyzické, ani psychické zdravie. Takže aspoň prechádzka, keď už nie iná aktivita, je pred príchodom domov ideálna.

Málo prirodzeného svetla. Malé okná, nevhodne rozostavaný nábytok, neustále zatiahnuté, zlá orientácia... to všetko môže mať za následok to, že na nás jednoducho doma aj inde dopadá málo slnečného svitu. A všetci už vieme, čo to znamená. Nedostatočná produkcia vitamínu D, ktorý je známy ako „vitamín dobrej nálady“. Ale svetlo všeobecne má na nás stimulujúci efekt. Pretože produkuje tiež tvorbu serotonínu, neurotransmiteru, ktorý je zodpovedný za stabilitu nálad. Takže nezabudnite ráno pekne vytiahnuť žalúzie, rozhrnúť závesy a nechať svetlo pôsobiť.

Chýba nám estetika. Človek sa rád obklopuje vecami, ktoré sú pekné. To môže byť pre každého niečo iné, ale ak sme odjakživa snívali o zimnej záhrade a doma máme tak nanajvýš jeden polomŕtvy kaktus, asi sa nám to veľmi páčiť nebude. Obklopujme sa vecami, ktoré sa nám páčia. Vyznávači modernizmu sa asi nebudú cítiť dobre v starožitne zariadenej izbe. Ale niekedy stačí aj pekná kvetina, obraz, farba na stene.

Nechodia k nám návštevy. Aj keď náš domov je pre nás naša svätyne, sociálnu interakciu potrebujeme. Človek nutne potrebuje zdieľanie k tomu, aby bol spokojný. A k tomu patrí aj zdieľanie svojho priestoru. Je pekné porozprávať sa s rodinou a priateľmi, je príjemné vidieť, že je im dobre nielen s nami, ale aj u nás, pozvanie do toho nášho bezpečného priestoru tvorí puto, prehlbuje určitú intimitu a teda aj väzby medzi ľuďmi.

Spánok. Aj to je jedna z vecí, ktorú prevádzkujeme prevažne doma. A keď sa nám doma zle spí, na dobrej nálade to nepridá. Ako si zaistiť doma ničím nerušený a výdatný spánok? To si môžete prečítať tu. Dozviete sa, akú úlohu hrá teplota v miestnosti, ale tiež napríklad svetlá z obrazoviek a podobne.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku