Zobraziť přihlasovací formulár

Cícerové pochutnanie II.

  • Publikované:
Cícerové pochutnanie II.

V úvodnom diele cícerového seriálu sme si predstavili túto neobyčajnú strukovinu celkom podrobne. Už vieme, že potrebuje dlho namáčať, dlho variť a veľa vody, ale že na oplátku z neho vykúzlime vynikajúce a nutrične veľmi bohaté pokrmy. Tiež sme si povedali, že je vynikajúci s koriandrom, petržlenom, cesnakom alebo citrónovou šťavou, ale pripraviť sa dá aj na sladko. Existuje ale jeden tradičný pokrm, ktorý je s cícerom spojený už celé tisícročia. Áno, je to hummus.

Hummus bi Tahini čiže hummus tak, ako ho poznáme, je strukovinová pasta ktorá sa začala do Európy rozširovať z Damasku okolo devätnásteho storočia. Rôzne jeho obmeny sa ale vyskytovali v oblasti Stredného Východu už tisíce rokov predtým. Strukovinová pasta je totiž univerzálna, výživná, chutná a dostupná. Čo viac si priať.

Práve z tohto pokrmu vznikli odporúčania, s akým korením a dochucovadlami je cícer najlepší. Do cícerovej pasty zvanej hummus totiž patrí olivový olej, citrónová šťava, cesnak, soľ, korenie, sezamová pasta tahini. Tým máme vytvorený základ pre ďalšie využitie, dochutiť môžeme hummus tradične (napríklad červenou paprikou, koriandrom, čerstvou mätou) alebo akokoľvek, ako sa nám to zrovna bude zdať.

  • Aj hummus sa dá pripraviť na sladko. V tom prípade samozrejme vynecháme cesnak a soľ, ale môžeme pridať med, oriešky, slnečnicové, tekvicové alebo sezamové semienka, hrozienka, sušené i čerstvé ovocie a tak ďalej.

Ideálne samozrejme je pripravovať si hummus doma. K tomu by sme mali použiť cícer sušený, ten uvariť a pekne podomácky pripraviť. Ten konzervovaný totiž môže obsahovať väčšie množstvo soli, než je potreba, ale aj iných látok. Väčšina z nás ale kupuje hummus hotový, dá sa zohnať v škatuľkách v skoro každom supermarkete (alebo čerstvý v špecializovaných predajniach). Mali by sme si ale dať pozor, aby, keď už si chceme pochutnať zdravo, kupovaný hummus neobsahoval práve veľa soli, repkový (alebo iný než olivový) olej, látky zvýrazňujúce chuť, konzervanty a farbivá.

A čo so samotnou pastou?

Asi by ste si tipli, že jesť ju len tak samú o sebe sa síce dá, ale nemusí to byt úplne najlepší zážitok, je pomerne hutná. Tradične sa hummus využíva v kombinácii so zeleninou ako takzvané fingerfood. Nakrájate čerstvú zeleninu na prúžky, ideálne sú uhorka, mrkva, paprika alebo stonkový zeler. A týmito silnejšími prúžkami pastu jednoducho naberáte a jete. Je to vynikajúca alternatíva na maškrtenie k televízii alebo na posedenie s rodinou alebo priateľmi.

Čo s hummusom ďalej? Keď ho ľahko zriedime, môže slúžiť ako šalátový dip, ďalej potom ako základ nátierok, ako samostatná príloha napríklad k pečenej zelenine alebo mäsu, vynikajúci je napríklad s bulgurom, na sladko s kuskusom alebo polentou. Môžete ho použiť ako záverečnú vrstvu krému na koláč, k čerstvému ovociu, samozrejme nájdete kopu ďalších receptov.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku