Zobraziť přihlasovací formulár

Cícerové pochutnanie I.

  • Publikované:
Cícerové pochutnanie I.

Na svete sú len dva druhy strukovín rozšírenejšie než cícer (fazuľa a hrach). Ale aj napriek tomu je u nás cícer nie práve horúcou, ale predsa len celkom neokukanou novinkou. A zatiaľ čo už sme si možno zvykli na to, že je skvelým zdrojom vlákniny a bielkovín, väčšinou nám chutí, ale moc neviem, ako naň, často zabúdame na fakt, že z neho môžeme vyrobiť veľa lahodných pokrmov.

Keď sa zamyslíme nad cícerom, asi nás ako prvé napadne pridať ho do nejakých šalátov. Ale tým jeho využitie zďaleka nekončí. Vynikajúci je napríklad rozmixovaný do omáčok alebo polievok, ako zahustenie, ale aj ako hlavná chuť. Tá je oriešková, ľahko sladkastá, konzistenciou a trošku aj chuťou môžeme cícer prirovnať k pečeným jedlým gaštanom.

Príprava cícera

Veľa z nás volí nákup cícera v konzerve. Tým ale uberáme dosť na jeho užitočnosti, pridávame totiž veľa soli, prípadne konzervačných látok. Keď ho ale kúpime sušený, musíme, rovnako ako s každou strukovinou, počítať s istou časovou náročnosťou prípravy. Namáčať by sme ho mali pomerne dlho, pokojne aj dvanásť hodín.

  • Cícer veľa vody nasiakne, takže sa uistite, že ho máte namočený v dostatku vody.

Cícer potom varíme domäkka, to môže zabrať aj dve hodiny. Lenže potom máme absolútne univerzálnu a extrémne zdravú potravinu, ktorá je skvelá na prípravu kaše (podobne ako hrachová), je vhodná na zapečenie, pripravená na konzumáciu len tak (vynikajúci je šalátik z cícera, paradajok, červenej cibuľky, petržlenu a citrónovej zálievky).

Môžeme ho pripraviť tiež ako drobné maškrtenie k televízii, praženie zvláda dobre a je veľmi chutný. Dochutiť môžeme akokoľvek, vynikajúci je napríklad koriander alebo cesnak, ale napríklad aj bazalka, saturejka alebo čerstvá majoránka. Pokiaľ milujete exotické chute, skúste čerstvú mätu a medovo citrónovou zálievku.

  • Keď už sme pri mede. Cícer je vynikajúci tiež na sladko, predovšetkým vďaka svojej orieškovo gaštanovej chuti. Môžete ho na panvičke opražiť s cukrom, ktorý skaramelizuje. A máme sladké a viac menej zdravé zobanie aj pre sladkomilov.

A čo zdravie?

Odkiaľ začať. Cícer obsahuje naozaj skoro všetko. Veľmi žiadaný je predovšetkým pre svoj obsah bielkovín, je skvelým zdrojom pre tých, ktorí mäsu toľko neholdujú.

Pri bielkovinách ale jeho výhody nekončia. Bohatý je tiež na minerály, predovšetkým na horčík, mangán, selén, sodík, ale aj na železo, ktorého obsahuje naozaj významné množstvo. A to nehovoríme o vláknine, ktorá je zastúpená viac než dosť.

  • Ako pri všetkých strukovinách, môže sa aj po konzumácii cíceru objaviť nadúvanie. To ale celkom hravo odvrátite použitím správnych byliniek (opäť, ak budete cícer variť s čerstvou mätou, majoránom alebo saturejkou či rascou, nafukovacie účinky sa zmiernia).

Opomenúť nesmieme ani omega 3 a 6 nenasýtené mastné kyseliny, beta-karotén a vitamíny, antioxidanty - B, C a E.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku