Zobraziť přihlasovací formulár

Ako čo najjednoduchšie ukladať deti k spánku?

  • Publikované:
Ako čo najjednoduchšie ukladať deti k spánku?

Veľa z nasledujúcich stratégií funguje ako pre bábätká, tak pre staršie deti, keď ešte máme nad ich spánkovým režimom akú-takú kontrolu. Deti potrebujú oveľa viac spánku než dospelí, a koľko hodín to je presne pre dieťa vo vašom veku, to sa dozviete väčšinou u detského lekára alebo pri bežnej príprave na rodičovstvo. Ale so spaním, respektíve s ukladaním na spánok, bývajú ťažkosti. Ako si s nimi poradiť?

Deti potrebujú dobre jesť a dobre spať. Človek je jeden z mála živočíšnych druhov, ktorým vývoj v dospelého jedinca trvá tak dlho - ale nie je sa čomu diviť, v našich telách je toho veľa, čo sa musí vyvíjať. A kvalita spánku je extrémne podstatná (a to i pre dospelých).

Čo všetko môžeme urobiť preto, aby bolo ukladanie na spánok, ale aj spánok samotný, pre naše deti čo najkvalitnejší?

  • Ak hlboko zapátrame v pamäti, možno si spomenieme, aké to bolo, keď nás naši rodičia ukladali na spánok, aké sme mali rituály, ako boli dôslední, čoho sme sa báli, čo sa nám páčilo a tak ďalej. A možno nám to pomôže trošku pochopiť, čo sa deje s našimi deťmi, keď ich dávame spať.

Spánok sa týka celej rodiny. Nie nadarmo to učíme naše deti, aj pre nás je to dôležité. Mať plus mínus pevný spánkový režim, a to aj cez víkendy, je pre naše telo veľmi zdravé. Ako deti, tak rodičia, by ho mali mať. Pravidelnosť je pre dieťa veľmi upokojujúci faktor, mali by sme ho obklopovať vecami, ktoré mu dávajú pocit bezpečia tým, že sa na ne môže spoľahnúť. Deti by mali zaspať od 15 do 30 minút po uložení do postele a cez deň nebyť unavené. Tak spoznáme, že majú dostatok kvalitného spánku.

Partneri ťahajú za jeden povraz. Nemôžeme sa snažiť zavádzať rutinu dieťaťu sami. S partnerom by sme sa na nej mali vopred dohodnúť, aké rituály bude zahŕňať, kto bude čítať knižku, či sa bude púšťať rozprávka. Konzistencia v správaní, požiadavkách a nárokoch na ich dodržiavanie je kľúčová. Akonáhle jeden z partnerov sabotuje druhého snahu, vlastne to nemá moc cenu.

Rituály a rutina. Deti je dobré upozorňovať vždy dopredu, že sa čas na ukladanie do postele blíži. Napríklad desať minút vopred a cez to nejde vlak. Potom môže nasledovať celý rad rituálov. Niektoré sú nutné, ako napríklad kúpeľ, vyčistiť zuby, prezliecť sa do pyžama, iné voliteľné, hoci odporúčané, napríklad chvíľku sa porozprávať, potom prečítať rozprávku, pustiť audioknihu, pomaznať sa a tak ďalej. Celá táto rutina (bez kúpeľa) by nemala zabrať viac ako pol hodinky.

  • Deti sa veľmi často boja. Rituály a rutina ich môžu upokojovať, niekedy to ale nestačí. Ako prísť detských strachom na kĺb? A čoho sa malé deti najčastejšie boja? Asi nás napadne samota, odlúčenie alebo napríklad nočné mory, ale čo napríklad počasie? Viac o detskom strachu sa dozviete v našom špeciálnom článku.

Menšie jedlo pred spaním? Detský metabolizmus je ako splašený a niekedy deti naozaj potrebujú niečo malé pred spaním, aby sa v noci nebudili s hladom. Vhodné je celozrnné a grahamové pečivo, kúsok ovocia, mlieko alebo mliečne výrobky, troška tvarohu, ak dieťaťu nevadia. Len to nesmieme prehnať s množstvom, pretože v takom prípade by spánok moc kvalitný nebol.

Okolie a podmienky. Každý máme nejaké preferencie a to, že napríklad my sami sme zimomraví, nemusí znamenať, že naše dieťa potrebuje pyžamo s dlhými rukávmi a dve periny. Deti sa často odkopávajú, to by sme mali mať na pamäti, ale všeobecne sa telu spí lepšie, keď je okolo chladnejšie (nie zima). Rovnako tak je potreba ticho a tma, aj keď veľa detí sa potme bojí (v takom prípade existujú nočné lampičky, alebo jednoducho nechať privreté dvere).

Obľúbená hračka. Nemusí to samozrejme byť hračka, môže to byť vankúš alebo napríklad plyšák na poličke, ktorý sa pozerá istým smerom. Deti potrebujú mať po ruke niečo, čo ich upokojuje, keď tam nie je rodič. To môže byť čokoľvek a mnoho detí si vyberie za obľúbené veci, ktoré by nás vo sne nenapadli. Trebárs varechu alebo papuče.

Sledujte, či nemá so spánkom problémy. Napríklad ťažké dýchanie, chrápanie, hlasné dýchanie počas spánku, nespavosť, odmietanie ísť do postele, nočné besy a tak ďalej. Cez deň bývajú nevyspaté deti podráždené, unavené, ospalé, niekedy sa prejedajú, niekedy môžu trpieť nechutenstvom. O akýchkoľvek abnormálnych stavoch by ste sa mali porozprávať s lekárom.

Máte svoje tipy, ako deťom pomôcť so zaspávaním? Podeľte sa s ostatnými, trebárs im pomôžete!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku